Eνα κομψό διαμέρισμα με έξυπνα έπιπλα κατά παραγγελία

Αυτό το μοντέρνο και μικρό διαμέρισμα, είναι μια ωδή στο Japandi -Μόλις 29 τ.μ., γεμάτο με έξυπνες «λύσεις»

Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε με την ιστορία του κτιρίου όπου βρίσκεται αυτό το διαμέρισμα.

Ο πρώην αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας και η μονάδα μετατράπηκε σε διαμέρισμα-στούντιο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ιστορία του διαμερίσματος ξεκινά με την ανάγκη να προσαρμοστεί σε ένα φιλόξενο μέρος για να ζήσει κανείς», λέει στο έγκριτο περιοδικό Architectural Digest η αρχιτέκτονας Karolina Howorko του Studio Hoka με έδρα το Άμστερνταμ.

«Ο κύριος στόχος του έργου ήταν να γίνει ο χώρος μεγαλύτερος και πιο λειτουργικός, να μετατραπεί σε ένα συμπαγές, αρθρωτό στούντιο». Για να το πετύχει αυτό, το Studio Hoka ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν.

Σχεδιαστικές λύσεις με αισθητική που εστιάζει στην απλότητα, τα φυσικά στοιχεία και την άνεση. Πολλά κρυφά ράφια …

Χρησιμοποιώντας το ύψος οροφής των τεσσάρων μέτρων του αρχικού κτιρίου, η Karolina δημιούργησε μια προσθήκη σχεδόν 9 τ.μ. για να στεγάσει τη σοφίτα ύπνου, δημιουργώντας έτσι έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των χώρων ημέρας και νύχτας του διαμερίσματος - κλειδί όταν μετατρέπεται ένας πολύ μικρός χώρος σε ένα άνετο και λειτουργικό σπίτι. «Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, αφαιρέθηκε μια ψευδοροφή για να προστεθεί άλλο ένα μέτρο ύψος, ιδανικό για την προσθήκη ενός ημιώροφου επιπέδου για ύπνο και εργασία».

Ένα σπίτι που είναι αισθητικά ευχάριστο αλλά και εξαιρετικά λειτουργικό, εδώ: μια κουζίνα που μπορείτε να κρύψετε με μια κουρτίνα.… και ακόμη και ένα τραπέζι που κρύβεται κάτω από τη σκάλα.

Ενώ το διαμέρισμα διευρύνθηκε με την προσθήκη του νέου ημιωρόφου, η Karolina επικεντρώθηκε επίσης στη μεγιστοποίηση της χρήσης κάθε τετραγωνικής ίντσας του πρώτου επιπέδου, ενσωματώνοντας την αποθήκευση, τις συσκευές και τα έπιπλα με μια σειρά από εμπνευσμένες λύσεις.

Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία και είναι εμπνευσμένα από το στιλ Japandi, δανειζόμενα την αρθρωτότητα και τις λειτουργικές πτυχές τόσο από την Ιαπωνία όσο και από τη Σκανδιναβία. Τα σκαμπό μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τις σκάλες, ένα πτυσσόμενο τραπέζι κουζίνας κρύβεται όταν δεν χρησιμοποιείται και η μικρή σκάλα ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο. Το χολ της εισόδου διαθέτει επίσης αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και ντουλάπες, συμπεριλαμβανομένης μιας που στεγάζει ένα πλυντήριο ρούχων. Η κουζίνα -η οποία εξαφανίζεται πίσω από μια κουρτίνα- περιλαμβάνει πλυντήριο πιάτων, φούρνο και ψυγείο, όλα κρυμμένα κάτω από τη σκάλα, όπου υπάρχει ακόμη και χώρος αποθήκευσης για άδεια μπουκάλια. Στον επάνω όροφο, ένα πτυσσόμενο γραφείο ενσωματωμένο σε ένα κιγκλίδωμα παρέχει έναν χώρο για εργασία χωρίς να θυσιάζεται καθόλου χώρος από τον χώρο ύπνου με το κρεβάτι king-size.

Ένα πτυσσόμενο γραφείο στον επάνω όροφο με θέα στα παράθυρα.
Ένα μπάνιο που φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι είναι, χάρη στη χρήση καθρεφτών.

Η έμπνευση της Ιαπωνίας βρίσκεται σε όλη τη φωτεινή λευκή μινιμαλιστική διακόσμηση. Μόλις μπείτε στο διαμέρισμα, θα αντικρίσετε τα δύο μεγάλα παράθυρα του καθιστικού και την απλή, ορθολογική διαρρύθμιση.

Όλα τα έπιπλα επιλέχθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να αναδιπλωθούν ή να μετακινηθούν εύκολα όταν δεν χρησιμοποιούνται και η διάθεση του δωματίου μπορεί να μεταμορφωθεί στη στιγμή. Ένας απαλός, σε απαλό ροζ χρώμα καναπές εκτείνεται κατά μήκος του ενός τοίχου και πάνω από αυτόν υπάρχει ένα έργο τέχνης της Karolina σε μια σειρά από παστέλ αποχρώσεις που φωτίζεται από δύο διακριτικές λευκές απλίκες. «Το φως είναι αποχρωματισμένο και δημιουργεί διαφορετικές αντιλήψεις του χώρου. Είναι ένα άνετο μέρος για να μαγειρεύεις, να κοιμάσαι, να χαλαρώνεις ή απλά να κάθεσαι, σαν να βρίσκεσαι σε ένα μικρό καταφύγιο στην πόλη, παρόλο που το διαμέρισμα είναι μικρό».

Ο τοίχος της σκάλας έχει μια σειρά από ρηχά διακοσμητικά ράφια - θέσεις για μικρά αντικείμενα, εικόνες και καθρέφτες που αντανακλούν το φως και τον ουρανό που βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα. Με το συνδυασμό της σκανδιναβικής λειτουργικότητας και του ιαπωνικού μινιμαλισμού, αυτό το μικρό σπίτι έχει και μια εκπληκτική θέα στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας.

Japandi: Ενας όμορφος «γάμος» μεταξύ ιαπωνικού και σκανδιναβικού σχεδιασμού

Τι, όμως, σημαίνει το japandi; Tα τελευταία χρόνια, ο ορισμός της πολυτέλειας έχει απομακρυνθεί από την επιδεικτικότητα και την φανταχτερή εμφάνιση και έχει μετατραπεί σε λιτή και διακριτική… μια εκλεπτυσμένη αισθητική που έχει να κάνει περισσότερο για την ποιότητα και τα υλικά.

Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης αντίληψης, η δεξιοτεχνία, τα τοπικά υλικά, ο μίνιμαλ σχεδιασμός και το κλασικό «less is more» βρίσκουν θέση. Το σκανδιναβικό και το ιαπωνικό στιλ αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Όταν αυτά τα δύο αναμειγνύονται μαζί, προκύπτει μια μοναδική, περίεργη έννοια, που ονομάζεται Japandi.

Η λέξη είναι η ένωση της ιαπωνικής και της σκανδιναβικής γλώσσας. Η προέλευση αυτού του στιλ χρονολογείται από τότε που οι Δανοί σχεδιαστές και δημιουργοί άρχισαν να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, τη στιγμή που καταργήθηκε επιτέλους η 220 ετών πολιτική των κλειστών συνόρων. Εκείνη την εποχή, τα σχέδιά τους άρχισαν να επηρεάζονται από αυτή την αινιγματική και συναρπαστική νέα ανατολίτικη αισθητική.

Τα πρώτα ίχνη αυτού του σχεδιαστικού στυλ μπορούν να παρατηρηθούν στην κεραμική χειροτεχνία, την αρχιτεκτονική και τα δανέζικα έπιπλα. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο φιλοσοφίες σχεδιασμού - το Wabi-Sabi από την Ιαπωνία και το Hygge από τη Δανία - εκτιμούν την απλότητα, τον μινιμαλισμό και τα φυσικά υλικά, οπότε ήταν θέμα χρόνου να αναμειχθούν και τα δύο μαζί στο σχεδιασμό.