Μια σύγχρονη κατοικία στο Πανόραμα

Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Θεσσαλονίκη με τοπική πέτρα και θέα στον Θερμαϊκό

Το αρχιτεκτονικό studio Point27 Architects επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό ενός σπιτιού στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Οι ογκόλιθοι από τοπική πέτρα προσδίδουν ένα απτικό φινίρισμα σε αυτό το σπίτι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ολοκληρώθηκε από το studio αρχιτεκτονικής Point27 Architects, με έδρα στην πόλη. Η οικογενειακή κατοικία, με την ονομασία Atrium House, βρίσκεται στα περίχωρα Θεσσαλονίκης, σε μια τοποθεσία στο Πανόραμα γεμάτη δέντρα, που βλέπει προς τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η Point27 Architects κλήθηκε να αγκαλιάσει τις δυνατότητες της περιοχής και τη θέα από το σπίτι, παρέχοντας παράλληλα επαρκή ιδιωτικότητα από τον κοντινό δρόμο, δημιουργώντας ένα σχέδιο που ισορροπεί τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. «Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσουμε ένα σπίτι που αγκαλιάζει τον μεσογειακό τρόπο ζωής, όπου οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι διαβίωσης είναι εξίσου σημαντικοί», δήλωσε στο Dezeen η συνιδρύτρια της Point27 Στελίνα Τσίφτη. «Το interior design αποτίνει φόρο τιμής τον πλούτο του φωτός και το παιχνίδισμα των σκιών κάτω από τον δυνατό ήλιο», πρόσθεσε.

Το Atrium House είναι οργανωμένο σε σχήμα Γ, το εξωτερικό του οποίου βλέπει στο δρόμο με μια σε μεγάλο βαθμό κενή πέτρινη πρόσοψη, η οποία φέρει μια σειρά από διάτρητα λεπτά, κάθετα ανοίγματα.

Το εσωτερικό του σπιτιού συνδέεται αρμονικά με τη μεγάλη βεράντα και την πισίνα, με συρόμενα γυάλινα πάνελ και λευκές κουρτίνες που επιτρέπουν στους εσωτερικούς χώρους να έχουν πλήρη θέα προς το τοπίο.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένα σπίτι που αγκαλιάζει τον μεσογειακό τρόπο ζωής/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

Οι δύο όροφοι του σπιτιού χωρίζονται από μια μεγάλη τσιμεντένια πλάκα δαπέδου από σκυρόδεμα, που αφήνεται ορατή για να δημιουργήσει ένα οριζόντιο σημείο αναφοράς σε όλο το εξωτερικό και επεκτείνεται για να σχηματίσει ένα στέγαστρο που προστατεύει τη βεράντα του σπιτιού.

Το interior design αποτίνει φόρο τιμής τον πλούτο του φωτός και το παιχνίδισμα των σκιών κάτω από τον δυνατό ήλιο/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

Εσωτερικά, το Atrium House είναι οργανωμένο γύρω από τις δύο αυλές του, μία από τις οποίες χωρίζει την είσοδο από τον χώρο του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας και μία άλλη χωρίζει την κουζίνα από τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια.

Συρόμενες γυάλινες πόρτες ανοίγουν σε μικρές αυλές/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

Συρόμενες γυάλινες πόρτες ανοίγουν σε αυτές τις μικρές αυλές, οι οποίες βοηθούν επίσης στον αερισμό των εσωτερικών χώρων.

Τα δύο εσωτερικά αίθρια παρέχουν φυσικό φως/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

«Τα δύο εσωτερικά αίθρια παρέχουν φυσικό φως και χαλαρωτικά οπτικά εστιακά σημεία ενώ λειτουργούν προγραμματικά ως ενδιάμεσες θέσεις μεταξύ των διαφόρων χώρων της κατά τα άλλα διάταξης ανοιχτής ροής», είπε η Τσιφτή. Στον μικρότερο πρώτο όροφο πάνω από τη νότια πτέρυγα, δύο παιδικά υπνοδωμάτια ανοίγουν σε μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, ενώ μεγάλα παράθυρα στεγασμένα πίσω από κινητά ξύλινα παραβάν βλέπουν την πράσινη στέγη της βόρειας πτέρυγας του σπιτιού.

Το εσωτερικό του σπιτιού συνδέεται αρμονικά με τη μεγάλη βεράντα και την πισίνα/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

Εσωτερικά, περιοχές με εκτεθειμένο σκυρόδεμα και λιθοδομή έρχονται σε αντίθεση με πιο μινιμαλιστικά λευκά τελειώματα, αποθηκευτικούς χώρους από σκούρο ξύλο και πάγκους κουζίνας από σκούρο μάρμαρο.

Η οικογενειακή κατοικία, με την ονομασία Atrium House, βρίσκεται στα περίχωρα Θεσσαλονίκης/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

«Η αυλακωτή πέτρα επιλέχθηκε επειδή παρέχει μια απτική αίσθηση που είναι ελκυστική στο άγγιγμα και προσφέρει έναν παιχνιδιάρικο οπτικό πλούτο όταν αλληλεπιδρά με τον δυνατό μεσογειακό ήλιο», εξηγεί ο συνιδρυτής Πάνος Χατζητσακίρης.

Η αυλακωτή πέτρα επιλέχθηκε επειδή παρέχει μια απτική αίσθηση/ Φωτογραφία: Mariana Bisti
Άποψη από το εξωτερικό του σπιτιού/ Φωτογραφία: Mariana Bisti
Πανοραμική άποψη από την κατοικία του Πανοράματος/ Φωτογραφία: Mariana Bisti

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αρχιτέκτονες Point27
Ομάδα Έργου: Στελίνα Τσίφτη, Πάνος Χατζητσακίρης
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων: Βίκυ Μάρθα
Δομοστατικός σχεδιασμός: Πενέλης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
MEP: Μαργαρίτης Κεχαγιάς και Κλιμαμηχανική
Σχεδιασμός τοπίου: Fytron Landscapes