5 στέκια της Aθήνας με υπέροχο φαγητό και μοναδικό design -Όταν το γούστο κυριαρχεί παντού
Διαφορετικοί χώροι στην Aθήνα, που ξεχωρίζουν τόσο για τις γεύσεις που προσφέρουν όσο και για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν τους.
Καλή η έξοδος για φαγητό και ποτό, όμως άλλη χάρη έχει όταν συνδυάζεται και με το design.
Τον τελευταίο καιρό η πόλη αγαπά ιδιαίτερα το δυνατό design και όλο και περισσότερο ξεφυτρώνουν μαγαζιά που συνδυάζουν την ευτυχή συγκυρία της ποιοτικής γεύσης με τον εντυπωσιακό σχεδιασμό. Είναι ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι οι καινοτόμες ιδέες σχεδιασμού εστιατορίων, καφέ ή ακόμη και αρτοποιείων μπορούν να απογειώσουν τις γευστικές εμπειρίες. Η εμπειρία ενός μαγαζιού μπορεί να προσθέσει ή να μειώσει τη γεύση του φαγητού. Εξάλλου, τα περιβάλλον πάντα επηρεάζει τους γύρω του - για παράδειγμα, ένα χαλαρωτικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφορτιστεί, ώστε να γευτεί το φαγητό του πιο προσεκτικά. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός ενός μαγαζιού μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς γίνεται αντιληπτή η γεύση του φαγητού - και στο πόσο βαθιά απολαμβάνεται.
Και η Αθήνα έχει πολλούς χώρους, από φούρνους μέχρι εστιατόρια, που καθημερινά επισκεπτόμαστε και γινόμαστε μάρτυρες ενός δυνατού concept.
Third place
Το σπίτι σας μακριά από το σπίτι! Αυτό είναι το Third Place για τους Αθηναίους - και όχι μόνο. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν ήταν η κύρια έμπνευση για το σχεδιασμό που υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects.
Στεγασμένο σε ένα μεγάλο ισόγειο χώρο μιας πολυκατοικίας του 1960, το Third Place βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και σερβίρει εκλεκτό καφέ και ροφήματα με χειροποίητα cookies, μπάρες και γλυκά όπως cheesecake και σουφλέ σοκολάτας, καθώς και αλμυρές συνταγές.
Όσο για τον χώρο; Eίναι ανοιχτός που ανοίγεται πλήρως στο τοπίο της πόλης. Η περιβάλλουσα γυάλινη πρόσοψη καταργεί τα όρια με τον εξωτερικό χώρο, μετατρέποντας το Third Place σε έναν αστικό χώρο συνάθροισης. Οι σχεδιαστικές επιλογές ενισχύονται με μια βιομηχανική αισθητική εμπνευσμένη από το παρελθόν του κτιρίου: εκτεθειμένες κολόνες από σκυρόδεμα, επίπεδα από σκυρόδεμα, δάπεδο από μωσαϊκό τεράτζο, ειδικά κατασκευασμένοι χαλύβδινοι φωτισμοί, ορατοί αεραγωγοί και δίσκοι καλωδίων, ενισχύουν μια αναδυόμενη αστικότητα. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το συνολικό χώρο, ενσωματώνοντας ατμοσφαιρικές μεταβάσεις και χωρικές ποιότητες για να πετύχουν τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές.
Αποφεύγοντας τη χρήση χρώματος, οι Amalgama Architects στηρίχτηκαν αντ' αυτού σε μια αποχρωματισμένη παλέτα ανοιχτών γκρι αποχρώσεων. Οι αυστηρές γεωμετρικές φόρμες για τις βαριές κατασκευές και οι ομαλές καμπύλες για τα στοιχεία λεπτομέρειας -όπως η πρόσοψη του μπαρ, η πόρτα που οδηγεί στον εσωτερικό χώρο και τα κατά παραγγελία φώτα- απαλύνουν την αυστηρότητα της αναδυόμενης βιομηχανικής αισθητικής. Υποστηριζόμενη από μια μινιμαλιστική ευαισθησία, η μονοχρωματική προσέγγιση, μακριά από τη δημιουργία ενός συνεκτικού περιβάλλοντος, δημιούργησε μια λυρική αλληλεπίδραση φωτός, βάθους και υφών, γεννώντας ένα σκηνικό ηρεμίας. Διακριτικές, γεωμετρικές γραμμές δημιουργούν αυστηρά καθορισμένους χώρους που ενισχύονται με αρχιτεκτονική καθαρότητα και γλυπτική φινέτσα. Κάθε στοιχείο μελετήθηκε προσεκτικά -οι υφές, το φως, το δάπεδο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η χρωματική παλέτα, τα έπιπλα- συνδέονται όλα με αρμονικό τρόπο.
Πού: Third Place, Απόλλωνος 23Β, Αθήνα
Pair
Aλλο ένα μαγαζί που ενισχύει την αυθεντικότητα της εμπειρίας είναι το Pair, ένα all day καφέ μπαρ στην Ακρόπολη με «δυο πρόσωπα», το οποίο αφηγείται μια ιστορία.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου ot arch studio, έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και δημιουργήθηκε για να διαφέρει από τα συνηθισμένα του είδους.
Το φιλόξενο Pair στην Ακρόπολη βρίσκεται σε έναν χώρο ιδιαίτερης Γ (γάμα) γεωμετρίας με δύο πρόσωπα, το ένα «βλέπει» προς την Αθανασίου Διάκου και το άλλο στην Πορινού. Είναι οι δύο δρόμοι, δίπλα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, που είναι κάθετοι μεταξύ τους και τους συνδέει αυτός ο χώρος. Το Pair, λοιπόν, εάν δεν είχε κάποια χρήση, θα μπορούσε να ειδωθεί και ως μια στοά στο κέντρο της Αθήνας, σε αυτό το ιστορικό σημείο της. Λευκές και γήινες επιφάνειες, έντονο πράσινο στοιχείο δημιουργεί έναν χώρο καθαρό και εξαγνισμένο, που σχεδιάστηκε ακριβώς για να αποτελεί έναν all day προορισμό. Τελικά, το ίδιο το καφέ - μπαρ κλέβει τις εντυπώσεις και ξεχωρίζει με την αισθητική του και τον καινοτόμο σχεδιασμό.
Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω μιας λευκής ταινίας, η οποία ξεδιπλώνεται στο χώρο με την μορφή μιας φωτεινής γραμμικής προβολής που ξεκινά από την εξωτερική αυλή στην Πορινού, προχωρά μέσα στο χώρο και καταλήγει στην Αθανασίου Διάκου. Πρόκειται για μια ζώνη καθαρού λευκού που διατρέχει τον χώρο στην δεξιά του πλευρά και προβάλλεται πάνω στους όγκους, στους τοίχους, στο μπαρ έως και το δάπεδο. Η χωρική αφήγηση, storytelling, ολοκληρώνεται με την παρουσία γραφικών τα οποία αναπτύσσονται επάνω στην λευκή ταινία του Pair που λειτουργεί ως καμβάς.
Tην κεντρική ιδέα ενισχύουν και συμπληρώνουν ο σχεδιασμός των επίπλων, τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές.
Πού: Pair, Αθανασίου Διάκου 6, Αθήνα
The Black Salami Microbakery
«Είμαστε αρτοπαρασκευαστές. Είμαστε μάγειρες. Είμαστε ονειροπόλοι. Είμαστε αφηγητές και δημιουργοί αναμνήσεων. Είμαστε οι άνθρωποι μας και είμαστε εδώ». Mε αυτά τα λόγια έκανε εγκαίνια τον Oκτώβριο του 2021 ο διαφορετικός φούρνος των Εξαρχείων, που είναι εμπνευσμένος από τα αρτοποιεία της Ρώμης και επικεφαλής του είναι η ομάδα του διάσημου Philos Athens.
Η αισθητική του έχει την υπογραφή της Ιταλίδας αρχιτέκτονος Federica Scalise. Στη θέση του ήταν παλιά ένα ξυλουργείο και αφού έγιναν οι παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας, δημιουργήθηκε ένας βιοτεχνικός μικροφούρνος, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋπάρχουσες πτυχές του χώρου, τις νέες ανάγκες χρήσης και την ατμόσφαιρα της ζωντανής γειτονιάς των Εξαρχείων.
Αξιοσημείωτη είναι η θέση του φούρνου που είναι ορατός και λειτουργεί ως κομβικό σημείο του καταστήματος, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία ψησίματος πίσω από τα προϊόντα. Ο σχεδιασμός διαθέτει, επίσης, λίγα τολμηρά στοιχεία. Οι κολώνες από σκυρόδεμα για να τονίσουν την αρχική δομή και την ψηλή οροφή, έρχονται σε αντίθεση με τις νέες πολύχρωμες μεταλλικές σκάλες ενώ ένας πάγκος terrazzo τονίζει τον χώρο με το ζωηρό του μοτίβο.
Πού: Black Salami Microbakery, Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα
Proveleggios
Kαι φτάνουμε στο Proveleggios που είναι από εκείνα τα εστιατόρια που σε κερδίζουν αμέσως. Και αυτό επειδή καταφέρνει να συνδυάσει κάποια στοιχεία που μόνο εύκολα δεν συναντάς -τουλάχιστον όχι όλα μαζί- κάπου αλλού: ιστορικότητα, μοντέρνα αισθητική, καθώς και μία πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα.
Στεγάζεται στο πρώτο σπίτι που έχτισε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος (1914-1999) μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο το 1936 και είναι το εστιατόριο του σεφ Σωτήρη Κοντιζά.
Υπέροχος, ήσυχος πεζόδρομος έξω, που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι νοητά ανάμεσα στην Πειραιώς και την Αχιλλέως και μέσα ένας μοντέρνος, λιτός χώρος με "θέα" την πυρετώδη προετοιμασία των πιάτων. Όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή και έρχονται το ένα μόλις τελειώσεις το άλλο. Περιορισμένες οι επιλογές του καταλόγου, αλλά μοναδικά γευστικά ό,τι και να δοκιμάσετε.
Πού: Proveleggios, Παραμυθίας 11, Αθήνα
Βασίλαινας
Ο «Βασίλαινας» είναι ένα αστικό εστιατόριο με άψογη εξυπηρέτηση που εμπνέεται από την παράδοση και την προχωρά ένα βήμα πιο πέρα καθώς συνδυάζει και το design. Eνας χώρος φωτεινός και οικείος, όπου ένα γεύμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πιάτο φαγητό.
Mε μακρά ιστορία που ξεκινά το 1920 από τον Πειραιά εδώ και μερικά χρόνια γειτνιάζει με τη νοτιοανατολική όψη του ξενοδοχείου Hilton, την οποία φιλοτέχνησε, σε γιαννιώτικο μάρμαρο, ο Γιάννης Μόραλης το 1960. Αυτό το στοιχείο ενέπνευσε και την αξέχαστη Μαρία Κοκκίνου και τον Ανδρέα Κούρκουλα, τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ βάθρων τον καινούργιο χώρο. Έτσι το αποτύπωμα του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη βρίσκει σήμερα το καθρέφτισμά του στο εσωτερικό του εστιατορίου.
Εξαιρετικά εντυπωσιακοί είναι οι τοίχοι του από ηφαιστειογενή λάβα Σαντορίνης, που παραπέμπουν στις αθηναϊκές μάντρες του ’50 και του ’60, αλλά και ο φωτισμός του που προέρχεται από εκατοντάδες πράσινες φιάλες κρασιού που κρέμονται από την οροφή.
Η κουζίνα του ακολουθεί την παράδοση και στηρίζεται σε ελληνικές συνταγές που ανανεώνει με ευφάνταστο τρόπο ο σεφ Μάνος Γαρνέλης.
Πού: Βασίλαινας, Βρασίδα 13, Ιλίσια