Το παραμυθένιο κάστρο στη Βαυαρία όπου βασίστηκε η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι απλά μαγικό
Όποιο κάστρο κι αν δει κανείς, κρύβει μέσα του κάτι τo επιβλητικό, κάτι μαγικό, σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι, στην περίπτωση όμως του κάστρου Neuschwanstein, δεν ήταν ήδη βασισμένο σε παραμύθι, αντιθέτως ενέπνευσε τον Γουόλτ Ντίσνει.
Το κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία ενέπνευσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και δημιούργησε έτσι την μοναδική ιστορία της ωραίας κοιμώμενης.
Αν η ιστορία αποτελούσε αφήγηση παραμυθιού θα ξεκινούσε κάπως έτσι: Μια φορά κι έναν καιρό, τον 19ο αιώνα, ένας εκκεντρικός βασιλιάς ζούσε στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας. Το όνομά αυτού, Λουδοβίκος Β’. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος είχε πάντα κάτι «εκτός της εποχής του», είτε αυτό ήταν το όραμά του, είτε η αγάπη του για τις τέχνες, την ποίηση και η αναζήτηση του φανταστικού και όμορφου. Σαν παιδί μεγάλωσε στο κάστρο Hohenschwangau της νότιας Γερμανίας, σε μια ιδιαίτερα αυστηρή βασιλική ατμόσφαιρα και με έναν αυταρχικό πατέρα από τα οποία προσπαθούσε μονίμως να ξεφύγει. Έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για την κατασκευή των εντυπωσιακών κάστρων αφού συνδύαζε αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, κάτι πολύ μπροστά για την εποχή του.
Πήρε τον θρόνο το 1864 σε ηλικία μόλις 18 ετών και, ενώ είχε όλα τα προσόντα για να είναι ένας καλός βασιλιάς, δεν ήταν πρακτικός και έμπειρος. Σύμφωνα με το All That’s Interesting, συχνά εξαφανιζόταν και αγνοούσε τις διεθνείς εντάσεις. Ο Λουδοβίκος Β’ βασίλεψε μόνο για δύο χρόνια. Μετά από αυτό και χωρίς καμιά δύναμη πια, ονειρεύτηκε ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσε ακόμα να βασιλεύσει. Έτσι γεννήθηκε το κάστρο Neuschwanstein 1868. Βέβαια, ο Λουδοβίκος Β’ είχε πάντοτε μεγαλεπήβολα σχέδια. Κατασκεύασε τρεις επιβλητικούς πύργους και μετέτρεψε το εσωτερικό τους σε έναν ερμητικά κλειστό κόσμο πολυτέλειας και υπερβολής. Το πρώτο κάστρο ήταν το Neuschwanstein, πάνω στα βαυαρικά βουνά. Ακολούθησε έπειτα το Παλάτι Χερρενκίμζεε και άλλα.
Το κάστρο των ονείρων του, το κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης»
Το κάστρο των ονείρων του μια μέρα θα ήταν γνωστό και ως κάστρο της «Σταχτοπούτας» της Γερμανίας ή ως το κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης» και ο ίδιος περιέγραψε το όραμά του σε μια επιστολή προς τον Ρίχαρντ Βάγκνερ (του οποίου ήταν πιστός θαυμαστής). Είπε ότι ήθελε να ξαναχτίσει το παλιό ερείπιο του κάστρου του Hohenschwangau κοντά στο φαράγγι Pöllat με το αυθεντικό στιλ των παλιών κάστρων των ιπποτών, με δωμάτια με υπέροχη θέα τα βουνά και μακριά από την πεδιάδα. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα και το κάστρο του είναι χτισμένο σε έναν λόφο, με φανταχτερή διακόσμηση. Από το εσωτερικό του κάστρου υπάρχει εκπληκτική θέα στο Μέλανα Δρυμό και τις Γερμανικές Άλπεις. Από το εσωτερικό, οι επισκέπτες παίρνουν επίσης μια γεύση από τη γέφυρα της βασίλισσας Μαρίας, μια στενή γέφυρα στο πίσω μέρος που αφιέρωσε στη μητέρα του, όπου μπορεί να δει κανείς την όμορφη θέα του κάστρου. Όπως αναφέρεται στο The Orange Country Register, πριν από την κατασκευή της Disneyland, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και η σύζυγός του, Λίλιαν, έκαναν ένα ευρωπαϊκό ταξίδι, μέσα στους προορισμούς και το κάστρο του Λουδοβίκου. Ένας εκπρόσωπος της Disneyland επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος που πέρασαν στο κάστρο Neuschwanstein ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και η σύζυγός του ήταν πράγματι η έμπνευση πίσω από το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης. Είναι γεγονός πως οι δυο τους είχαν πολλά κοινά. Τόσο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, όσο και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β’ σκέφτονταν έξω από το κουτί, ήταν ονειροπόλοι και ρομαντικοί, λάτρευαν το φανταστικό και ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους.
Το όραμα του τού κόστισε ακριβά
Όπως συμβαίνει με πολλά μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα, το κόστος κατασκευής άρχισε να υπερβαίνει σημαντικά την προβλεπόμενη τιμή. Αν και το έργο του κάστρου απασχολούσε εκατοντάδες ντόπιους στην τότε φτωχή περιοχή, είχε αρνητικό αντίκτυπο στον Λουδοβίκο Β’. Εκείνο που αξίζει α τονίσουμε είναι πως ο βασιλιάς δεν χρησιμοποίησε κρατικά κεφάλαια για την κατασκευή, αλλά χρησιμοποίησε δικά του χρήματα με αποτέλεσμα να ξοδέψει την προσωπική του περιουσία. Μέχρι το 1886, που έφυγε από τη ζωή, είχε έλλειμμα σχεδόν τρεις φορές του ετήσιου εισοδήματός του. Ο Λουδοβίκος Β ́ μόλις είχε καταφέρει να εγκατασταθεί εκεί για να επιβλέπει τις εργασίες και ενώ όλοι τον συμβούλευαν να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη χρηματική του καταστροφή, εκείνος απρόθυμος να κάνει πίσω, απειλεί τους υπουργούς του με απόλυση, εκείνοι όμως κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να επιτεθούν πρώτοι.
Οι Βαυαροί υπουργοί κήρυξαν τον Λούντβιχ τρελό
Ο βασιλιάς, παρά τις υπερβολικές δαπάνες του, παρέμεινε δημοφιλής στα πολιτικά δρώμενα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας του θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στα πλήθη, επομένως αν κατηγορούνταν για διανοητική ανικανότητα, θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ειδικά αφού ο Μαξιμιλιανός κόμης φον Χόλνσταϊν δωροδόκησε τους υπηρέτες του βασιλιά για να τον συκοφαντήσει και να το αποτελειώσει. Τέσσερις ψυχίατροι με επικεφαλής τον Μπέρνχαρντ φον Γκούντεν δήλωσαν πως ο βασιλιάς έπασχε από ψυχική ασθένεια. Ήταν παρανοϊκός όπως και ο μικρότερος αδελφός του Όθωνας. Ο Λούντβιχ ήταν ακατάλληλος να κυβερνήσει βάση των παραπάνω.
Το τέλος
Στις 13 Ιουνίου, όπως αναφέρεται Whonamedit, ο Λουδοβίκος ζητά από τον φον Γκούντεν να τον συνοδεύσει σε μια βόλτα στις όχθες και δεν γύρισαν ποτέ. Μετά από έρευνες τα πτώματα των δύο ανδρών βρέθηκαν περίπου στις έντεκα το βράδυ στα νερά της λίμνης, μόλις λίγα μέτρα το ένα από το άλλο. Το ρολόι του Βασιλιά είχε σταματήσει στις 6:54 μ.μ., το οποίο σε συνδυασμό με την ακαμψία των μελών του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνη ήταν η ώρα θανάτου του σε αντίθεση με το ρολόι του φον Γκούντεν που είχε σταματήσει λίγο μετά τις οχτώ. Ακόμη και στο θάνατο, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β ' παρέμεινε ένα αίνιγμα. Επίσημα, ο Λουδοβίκος Β΄ αυτοκτόνησε με πνιγμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά αφού δε βρέθηκε νερό στους πνεύμονές του.
Το κάστρο σήμερα
Το κάστρο Neuschwanstein είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Γερμανίας με περισσότερους από 1 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος. Επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο αναμένουν να δουν το αρχιτεκτονικό αριστούργημα από κοντά θέλοντας να ζήσουν τη μαγεία έ3στω και για λίγο και, λέω για λίγο αφού η ξενάγηση είναι σύντομη λόγω των πολλών επισκεπτών. Πολλές φορές έχουν καταγραφεί και 6.000 επισκέπτες ανά ημέρα.