Το θρυλικό εστιατόριο της Στοκχόλμης όπου δειπνούν τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας
Ένα ημιφωτισμένο υπόγειο εστιατόριο από σκούρο ξύλο και μάρμαρο αποτελεί ιστορικό στέκι μερικών από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της Ευρώπης.
Κατέχει επίσης μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες ως το δεύτερο παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου που βρίσκεται στο ίδιο σημείο -πράγματι, τα κτήρια που γειτνιάζουν με αυτό έχουν αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 300 χρόνια.
Το θρυλικό Den Gyldene Freden, που αποκαλείται χαϊδευτικά από τους θαμώνες του «Freden (που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ειρήνη), άνοιξε το 1722 και είναι πιθανό να πήρε το όνομά του από την Συνθήκη του Νύσταντ (1721) που υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας και Σουηδίας και αποτέλεσε την τελευταία συνθήκη ειρήνης του Μεγάλου Βορείου Πολέμου. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εστιατορίου, η πηγή του ονόματός του δεν επιβεβαιώνεται, ενώ οι ιστορικές απόψεις διίστανται ακόμη και για την ακριβή ημερομηνία του ανοίγματός του.
Πάντως, ήδη από το 1485, ένας έμπορος κρασιού είχε ανοίξει στο ίδιο σημείο μια ταβέρνα που σέρβιρε κρασιά της εποχής και γερμανικές μπύρες.
«Η πρόσοψη του Den Gyldene Freden έχει γνωρίσει επαναστάσεις στη Γαλλία και τη Ρωσία, εννέα συμφωνίες του Μπετόβεν, την εφεύρεση του τηλεφώνου, δύο παγκόσμιους πολέμους, την "καταγωγή των ειδών" του Δαρβίνου, τον Πόλεμο των Άστρων και πολλά άλλα. Μέσα σε αυτούς τους τοίχους, έχει γραφτεί μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όχι εντελώς ξεχωριστή από τον εξωτερικό κόσμο, αλλά η ιστορία του εστιατορίου», διαβάζουμε στο εύστοχο κείμενο στο σάιτ του εστιατορίου.
Πράγματι, το Freden, που αποτελεί δικαίως ένα από τα διασημότερα εστιατόρια της Στοκχόλμης, έχει φιλοξενήσει συγγραφείς, διανοούμενους, μουσικούς, ζωγράφους και καλλιτέχνες κάθε είδους στα τραπέζια του.
Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματός του από το να προταθεί κάποιες φορές, μεταξύ άλλων και όταν ο Le Corbusier πρότεινε να χτιστεί ένας αυτοκινητόδρομος πάνω από την παλιά πόλη το 1932.
Σήμερα, το κτήριο ανήκει στη Σουηδική Ακαδημία, τα μέλη της οποίας αναδεικνύουν κάθε χρόνο τον νικητή του Λόμπελ Λογοτεχνίας.
Μάλιστα, η παράδοση θέλει τα μέλη να δειπνούν στο εστιατόριο κάθε Πέμπτη, στο καθιερωμένο τους meeting, ενώ φαντάζεται κανείς ότι τα ονόματα κάποιων από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς έχουν ακουστεί σε χαμηλόφωνες συζητήσεις στο ιστορικό υπόγειο.
Το μενού του Den Gyldene Freden μένει πιστό στην κουζίνα των βόρειων με σύγχρονες πινελιές και αναφορές σε άλλες παραδόσεις, και περιλαμβάνει διάφορα ταρτάρ, σουηδικά κεφτεδάκια, αλλά και ψωμιά με βούτυρο, πιάτα με ψαρικά και σαλάτες.
Πάντως, το Den Gyldene Freden διατηρεί ένα πολύ σύγχρονο προφίλ, έχοντας προσαρμοστεί πλήρως στην εποχή, με δραστήριο λογαριασμό στο Instagram, χιουμοριστικές αναρτήσεις και DJ sets.