Ενα μικρό σπίτι - σοφίτα με αριστοτεχνική διαρρύθμιση: Μόλις 60 τ.μ, φιλοξενεί μια μητέρα με 3 παιδιά
Αυτό το έργο επιδιώκει να αποδείξει ότι επειδή ένα σπίτι είναι μικρό, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία ενός φιλικού και πρακτικού χώρου.
Ο λόγος για ένα μικρό σπίτι σαν σοφίτα που ανακαίνισαν πρόσφατα οι αρχιτέκτονες του Babel Studio στην Ισπανία. Το γραφείο, που ιδρύθηκε από τους Andrea García, Michael Schmidt και Andrea Emmanuel, ολοκλήρωσε πρόσφατα αυτό το μικρό διαμέρισμα στο Casco Viejo του Μπιλμπάο, την ιστορική καρδιά της πόλης.
Ειδικότερα, το διαμέρισμα συνολική επιφάνειας 60 τ.μ, στη σοφίτα, φιλοξενεί μια μητέρα που είναι «βυθισμένη στον κόσμο του σχεδιασμού, των υφών, των σχημάτων και των χρωμάτων» και τα τρία παιδιά της. Ο στόχος ήταν απλός, η δημιουργία μιας διαρρύθμισης που θα ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες αυτής της οικογένειας. Το να γίνει αυτό πραγματικότητα, ωστόσο, είχε και κάποιες προκλήσεις.
Ο κύριος στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε τετραγωνική ίντσα και κατέληξαν σε μια λύση τριών βημάτων: Δημιούργησαν μια ανοιχτή κάτοψη στην οποία η αρχιτεκτονική του κτιρίου δημιουργεί πιο οικείους χώρους (για παράδειγμα, για τους χώρους ύπνου)- επέλεξαν χαρούμενες και απαλές αποχρώσεις, συγκεκριμένα παστέλ, για να ενισχύσουν το φυσικό φως- και βασίστηκαν σε έπιπλα κατά παραγγελία για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ροής και κίνησης μέσα στο χώρο. «Η ιδέα του σχεδιασμού καθοδηγείται από την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία, επαναπροσδιορίζοντας τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς μεταξύ των ζωνών ημέρας και νύχτας και ενσωματώνοντας δημιουργικές λύσεις αποθήκευσης», λένε οι αρχιτέκτονες στο έγκυρο περιοδικό Architectural Digest.
Ολόκληρη η κάτοψη, με εξαίρεση το μπάνιο, είναι σχεδιασμένη ως ένα συνεχές δωμάτιο με δάπεδο από ρητίνη σε κίτρινο χρώμα βουτύρου. Η διάταξη θυμίζει παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια, όπου τα δωμάτια έχουν συχνά διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Εδώ, ωστόσο, δεν υπάρχουν συρόμενες πόρτες από χαρτί shoji ή δάπεδα tatami. Αντίθετα, τα κρεβάτια βγαίνουν από τους τοίχους όταν χρειάζεται και οι ντουλάπες μπορούν να γίνουν παράθυρα ή γραφεία. Όπως εξήγησε ε το Babel Studio, «η κουζίνα, το καθιστικό και η τραπεζαρία συνδυάζονται σε έναν ενιαίο πολυλειτουργικό χώρο, ενώ οι χώροι ύπνου βρίσκονται σε γωνίες που είναι πιο προστατευμένες, είτε χάρη στη γεωμετρία του ίδιου του κτιρίου είτε χάρη στην ιδιωτικότητα που δημιουργούν οι αποθηκευτικές μονάδες».
Παρά το ενιαίο σημείο εκκίνησης, κάθε μέλος της οικογένειας έχει επίσης τους δικούς του χώρους: «Δημιουργήσαμε ειδικές γωνιές για τα παιδιά ώστε να μελετούν, να παίζουν και να κοιμούνται άνετα, γεγονός που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη της οικογένειας και εκμεταλλεύεται την αρχιτεκτονική».
Ένας άλλος στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να χρησιμοποιήσουν ενσωματωμένα έπιπλα όπου ήταν δυνατόν, αποφεύγοντας έτσι το σύνηθες πρόβλημα της συνεχούς συσσώρευσης και απόρριψης επίπλων σε αναζήτηση των πιο λειτουργικών κομματιών για ένα συγκεκριμένο σπίτι. Αντ' αυτού, οι προσαρμοσμένες μονάδες εγγυώνται την καλύτερη δυνατή χρήση του διαθέσιμου χώρου στο διαμέρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας μοντέρνος, φρέσκος και ελκυστικά παιδικός σχεδιασμός που μας καλεί να σκεφτούμε νέους τρόπους διαβίωσης σε μικρούς χώρους.