Ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι από τα '70s συνδυάζει τη μοντέρνα αισθητική με την μποέμικη διάθεση
Ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι 54 τ.μ. επανασχεδιάστηκε από την ομάδα του aphe architecture studio και εντυπωσιάζει με την αισθητική του.
Ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη συνθέτουν την ομάδα του aphe architecture studio. Από τα διάφορα ενδιαφέροντα πρότζεκτ τους, την προσοχή μας τράβηξε (και) ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι, το οποίο βρίσκεται σε μια πολυκατοικία από τα ‘70s.
Καλόγουστο, άνετο και φωτεινό, το διαμέρισμα ξεχωρίζει επειδή αναδιαμορφώθηκε, με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αλλά με μια ματιά στις νέες τάσεις και τη μοντέρνα αισθητική.
«Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας κατασκευασμένη τη δεκαετία του 1970, στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η αρχική διαρρύθμιση του χώρου αναπτύσσεται τυπικά -είσοδος, χωλ, καθιστικό, διάδρομος, λουτρό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και εξώστης. Με τον επανασχεδιασμό της διαρρύθμισης επιχειρείται ένας εναλλακτικός τρόπος κατοίκισης του χώρου. Η αντιστροφή της κουζίνας με το λουτρό και η ενοποίησή της με το χωλ και το καθιστικό ενεργοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου σε επίπεδο κίνησης και θέασης» αναφέρει η ομάδα που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο έπιπλο του κινούμενου τραπεζιού στην κουζίνα, το οποίο οι σχεδιαστές χαρακτηρίζουν ως «μία συνήθης κατασκευή που προσδίδει πολυπλοκότητα στην κατοίκηση με τις πολλαπλές θέσεις λειτουργίας του, δημιουργώντας δεσμεύσεις που επηρεάζουν το χώρο και τελικά την κίνηση σε αυτόν».
Η διατήρηση των δαπέδων, μωσαϊκό και ξύλινο παρκέ, η προσθήκη μωσαϊκών τμημάτων αλλά και η τοποθέτηση μαρμάρινων στοιχείων επιχειρεί να αναδείξει την αρχική υλικότητα του δαπέδου, μέσα από την τεχνική του κολλάζ των υλικών, των μοτίβων και των χρωμάτων. Ταυτόχρονα οι επιλογές της χρωματικής παλέτας στις ξύλινες επιφάνειες, οι διαστάσεις και το χρώμα των πλακιδίων του λουτρού καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν την υλικότητά πέρα από την κατασκευαστική επάρκεια, έχοντας ως στόχο την ποιητική διάσταση του χώρου.
Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος τους όταν ξεκίνησε τον ανασχεδιασμό του διαμερίσματος «Να ξαναδώσουμε αξία σε πράγματα ξεχασμένα, στοιχεία που ανασύρουν μνήμες, ενσωματώνοντάς τα στο χώρο» απαντά η ομάδα του aphe architecture studio.
www.aphearchitecture.gr, Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης