Μέσα στο διαμέρισμα του Λε Κορμπιζιέ στο Παρίσι -Γεμάτο φως, χρώματα και εμβληματικό design

Το διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου ο Λε Κορμπιζιέ έζησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είναι ανοιχτό τα τελευταία χρόνια για το κοινό, μετά από κάποιες εργασίες αποκατάστασης υπό την καθοδήγηση του Fondation Le Corbusier.

Ειδικότερα, ήταν το 2016 όταν το Fondation Le Corbusier ξεκίνησε την αποκατάσταση του διαμερίσματος, το οποίο σχεδιάστηκε από τον γαλλοελβετό αρχιτέκτονα και τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Pierre Jeanneret.

Το διαμέρισμα βρίσκεται κατά μήκος της οδού Nungesser-et-Coli στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού και ήταν το σπίτι του Λε Κορμπιζιέ, μαζί με τη σύζυγό του Yvonne, την οικονόμο του και το κατοικίδιο σκυλί Pinceau, μεταξύ 1934 και 1965.

Το Ίδρυμα ανακαίνισε το διαμέρισμα στον έβδομο και όγδοο όροφο του Immeuble Molitor, το οποίο αποτελείται από ένα στούντιο ζωγραφικής, μια κουζίνα με υπέροχη θέα στην κοντινή Boulogne και το υπνοδωμάτιο του Λε Κορμπιζιέ, εμπνευσμένο από ένα υπερωκεάνιο.

Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα 17 κτίρια που έγιναν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2016, καθώς θεωρείται προοίμιο του έργου Radiant City του Λε Κορμπιζιέ, το οποίο αποσκοπούσε στη δημιουργία ευάερων και φωτεινών χώρων διαβίωσης για τους ανθρώπους σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα.

Παρά τη συντήρησή του με την πάροδο των ετών, η κακή στεγανοποίηση και το φως που έμπαινε από τα μεγάλα παράθυρα του σπιτιού είχαν οδηγήσει τους τοίχους να μοιάζουν ετοιμόρροποι με ξεφλουδισμένες επιφάνειες. Ρωγμές είχαν, επίσης, αρχίσει να εμφανίζονται σε ορισμένα από τα γυάλινα τούβλα που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική πρόσοψη.

Το έργο υλοποιήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλάμβανε το αρχιτεκτονικό γραφείο François Chatillon, το οποίο ειδικεύεται στην ανακαίνιση κτιρίων του 20ού αιώνα, και την συντηρήτρια χρωμάτων Marie-Odile Hubert, η οποία εξασφάλισε ότι οι τοίχοι επαναχρωματίστηκαν σε αποχρώσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική παλέτα του Λε Κορμπιζιέ.

Η ιταλική μάρκα επίπλων Cassina επιφορτίστηκε επίσης με την αποκατάσταση των επίπλων του διαμερίσματος και του χαλιού από δέρμα αγελάδας που βρίσκεται στο καθιστικό δίπλα σε μια μαύρη δερμάτινη έκδοση της χαρακτηριστικής πολυθρόνας LC2 του Λε Κορμπιζιέ.

Σήμερα το διαμέρισμα είναι επισκέψιμο για το κοινό τις Πέμπτες και Παρασκευές, 1.30 μ.μ. έως 6 μ.μ. και τα Σάββατα 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 1.30 μ.μ. έως 6 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 10 ευρώ.

Για πολλούς ο Λε Κορμπυζιέ είναι ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα, καθόρισε την αρχιτεκτονική της εποχής του ενώ οι ιδέες του – έστω και η αντίθεση σε αυτές- διαπερνά και όλα τα σύγχρονα ρεύματα.

Περιηγηθείτε στο διαμέρισμα του Λε Κορμπιζιέ στο Παρίσι

Το διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 240 τ.μ. είναι λουσμένο στο φως και διαθέτει όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής γλώσσας του σπουδαίου αρχιτέκτονα: την ελεύθερη κάτοψη, τα μεγάλα υαλοπετάσματα, την ταράτσα, την πολυχρωμία και τις τεράστιες περιστρεφόμενες πόρτες που χωρίζουν τον χώρο όσο και τον ρευστοποιούν.

Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot
 Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot
 Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot
 Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot
 Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot
 Φωτογραφία:  Le Corbusier Foundation/Antoine Mercusot