Οσκαρ 2022: Οι νικητές της βραδιάς
Η 94η απονομή των Όσκαρ ολοκληρώθηκε και δεν έλειψαν ούτε οι ανατροπές ούτε και τα παρατράγουδα.
Οι κωμικές ηθοποιοί, Wanda Sykes, Amy Schumer και Regina Hall, ήταν εξαιρετικές στον ρόλο τους ως οικοδέσποινες, αλλά ούτε και αυτές δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή για να χτυπήσει τον κωμικό Κρις Ροκ.
Ο τελευταίος έκανε ένα σχόλιο για τη σύζυγο του ηθοποιού, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ (η οποία έχει μιλήσει ανοιχτά για την αλωπεκία), λέγοντας ότι μοιάζει με την Ντέμι Μουρ στην ταινία «Η νεοσύλλεκτη».
Τότε, ο Γουίλ Σμιθ δε συγκράτησε τον θυμό και ανέβηκε στη σκηνή χτυπώντας τον Κρις Ροκ, στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι ήταν στημένο, αλλά όταν ξεκίνησε να φωνάζει «μην πιάνεις τη γυναίκα μου στο στόμα σου», όλοι συνειδητοποίησαν ότι ήταν πραγματικό.
Η μεγαλύτερη ανατροπή της βραδιάς ήταν στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, καθώς νικήτρια αναδείχθηκε το «CODA» και όχι το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, «Η Εξουσία του Σκύλου», που τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας που το παρέλαβε η Τζέιν Κάμπιον (η μόλις τρίτη γυναίκα που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο σε αυτήν την κατηγορία).
Ο Γουιλ Σμιθ κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη «Μέθοδο των Ρίτσαρντ» και η Τζέσικα Τσαστέιν το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου για το «Eyes of Tammy Faye».
Αξίζει να αναφερθούμε και στους δύο ηθοποιός που έγραψαν τη δική τους ιστορία, την Αριάνα ΝτεΜπόουζ, που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «West Side Story» και είναι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα που κερδίζει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά και τον Τρόι Κότσουρ της ταινίας «CODA», που παρέλαβε το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου -ο δεύτερος κωφός ηθοποιός στην ιστορία που κερδίζει Όσκαρ -για την ιστορία, η πρώτη ήταν η Μάρλι Μάτλιν για τα «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Δείτε αναλυτικά τους νικητές:
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Jane Campion, The Power of the Dog
Α΄Ανδρικός: Will Smith, King Richard
Β΄Γυναικείος: Ariana DeBose, West Side Story
Β’ Ανδρικός: Troy Kotsur, CODA
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Belfast
Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: CODA
Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας: Dune
Καλύτερος Ήχος: Dune
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: The Windshield Wiper
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Live-Action: The Long Goodbye
Καλύτερο Μουσικό Σκορ: Dune
Καλύτερο Μοντάζ: Dune
Καλύτερη Σκηνογραφία: Dune
Καλύτερο Makeup και Hairstyling: The Eyes of Tammy Faye
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Dune
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους: Encanto
Καλύτερο Διεθνές Φιλμ: Drive My Car (Ιαπωνία)
Καλύτερα Κοστούμια: Cruella
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Summer of Soul
Καλύτερο Τραγούδι: No Time to Die (No Time to Die), Billie Eilish, Finneas O’Connell