Οι τυχερές γάτες του Ερμιτάζ μόλις κληρονόμησαν Γάλλο φιλόζωο
Στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το μεγαλύτερο και παλαιότερο μουσείο στον κόσμο, οι συλλογές του οποίου αριθμούν περί τα 3 εκατομμύρια έργα τέχνης, ζουν γύρω στις πενήντα πανέμορφες γάτες, που με τη χάρη τους κέρδισαν ως φαίνεται έναν Γάλλο επισκέπτη, ο οποίος αποφάσισε να τις συμπεριλάβει στη διαθήκη του.
Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για την απρόσμενη αυτή δωρεά: «Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πολύ σημαντικό όταν ένας άνθρωπος γράφει τη διαθήκη του. Οι Γάλλοι δικηγόροι επικοινώνησαν μαζί μας και δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον σωστά;», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα χρήματα, όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν πιθανώς για την επισκευή των υπογείων του Μουσείου όπου ζουν οι γάτες.
Τα συμπαθητικά αιλουροειδή είναι μόνιμοι ένοικοι του Μουσείου από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου που έφερε την πρώτη γάτα στο νεόκτιστο τότε χειμερινό ανάκτορο. Το παράδειγμά του ακολούθησε η μικρότερη κόρη του, αυτοκράτειρα Ελισάβετ Πετρόβνα, η οποία παρέμεινε στον θρόνο από το 1741 έως τον θάνατο της, το 1761.
Στη συνέχεια, η Μεγάλη Αικατερίνη, ιδρύτρια του Ερμιτάζ, έχρισε τις γάτες φύλακες του Παλατιού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η βασική τους δουλειά ήταν να κρατούν τα τρωκτικά μακριά από τις εγκαταστάσεις. Οι απόγονοι των θρυλικών εκείνων τετράποδων εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένιγκραντ από τον γερμανικό στρατό μεταξύ Αυγούστου 1941 και Ιανουαρίου 1944, όταν ο πεινασμένος λαός καταβρόχθισε όλα τα κατοικίδια που υπήρχαν στην πόλη. Ο θρύλος λέει ότι η τετράποδη φρουρά των Ανακτόρων επέστρεψε μετά το τέλος των εχθροπραξιών στο παλάτι, μέσα σε ένα τρένο γεμάτο με αιλουροειδή που είχαν συγκεντρωθεί από όλη τη Ρωσία.
Τις διάσημες γάτες, που πλέον ζουν στο υπόγειο του κτιρίου, φροντίζουν εθελοντές και το προσωπικό του μουσείου και τα έξοδα συντήρησής τους καλύπτονται από δωρεές. Σύμφωνα με το μουσείο, οι γατούλες έχουν το δικό τους πλυντήριο και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τοπικού κτηνιάτρου. Μάλιστα, κάθε χρόνο γίνεται μια γιορτή προς τιμή τους, ενώ έχει δημιουργηθεί κι ένας ιστότοπος, μέσω του οποίου οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης μπορούν να υιοθετούν μια αυτοκρατορική γατούλα.
Ο ανώνυμος ευεργέτης πάντως δεν ήταν ο μοναδικός που έχει υποκύψει στη γοητεία τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντιμίρ Φορτόφ, ήταν «πιστός φίλος» των γατών του Ερμιτάζ. Ο Φορτόφ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα, συνήθιζε να κάνει μια στάση στο Μουσείο προκειμένου να αφήσει χρήματα για τη φροντίδα τους.