Οι 5 πιο εντυπωσιακοί χώροι τέχνης στα ελληνικά νησιά -Αξίζει να τους επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι
Aναμφισβήτητα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα αποτελεί μία ακμάζουσα περίοδο για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Κάθε θερινή σεζόν, πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, πολυαναμενόμενων συναυλιών και εντυπωσιακών εκθέσεων τέχνης λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και τα νησιά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε έναν παράδεισο για το διεθνές art crowd.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η ελληνική επαρχία προσελκύει τα τελευταία χρόνια εξέχουσες μορφές από τον χώρο της σύγχρονης τέχνης, και καλλιτέχνες παγκοσμίας φήμης που αναζητούν έμπνευση και καταφύγιο στην απλή ζωή και το ειδυλλιακό τοπίο της ελληνικής υπαίθρου.
Οι επιλογές για ενδιαφέρουσες εκθέσεις και καινοτόμα projects είναι πλέον αμέτρητες, γι'αυτό κι εμείς -προκειμένου να σας κατατοπίσουμε- συγκεντρώσαμε τους 5 πιο εντυπωσιακούς χώρους τέχνης που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί.
Εκθεσιακός χώρος ΔΕΣΤΕ, Ύδρα
Κατεξοχήν αγαπημένο νησί των Ευρωπαίων μποέμ, ποιητών και διανοούμενων ήδη από τη δεκαετία του '50, η Ύδρα έχει πλέον αναδειχθεί στον απόλυτο εικαστικό προορισμό του ελληνικού καλοκαιριού, προσελκύοντας bon-viveurs, socialites και φίλους της τέχνης από όλο τον κόσμο.
Οι εντυπωσιακοί χώροι τέχνης που φιλοξενούν μοναδικές εκθέσεις και έργα σπουδαίων καλλιτεχνών αποτελούν το κύριο θέλγητρο των επισκεπτών του νησιού, με βασικό πρωταγωνιστή τον εκθεσιακό χώρο στα Παλαιά Σφαγεία της Ύδρας. Εκεί, στεγάζεται από το 2009 ένα μοναδικά καινοτόμο project space το οποίο επιμελείται το πρωτοποριακό ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του διάσημου συλλέκτη τέχνης, Δάκη Ιωάννου.
Ο χρυσαφένιος ήλιος με τις περιστρεφόμενες ακτίνες που δεσπόζει στην κορυφή του κτιρίου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο Σφαγείο το 2022 για την έκθεση του εμβληματικού Jeff Koons: Apollo, και θα παραμείνει μόνιμα εγκατεστημένο στο νησί, αποτελώντας πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημά του.
Πέρα από τα μόνιμα installations του πιο ακριβοπληρωμένου καλλιτέχνη της εποχής μας, τα Σφαγεία φιλοξενούν φέτος το καλοκαίρι την έκθεση «Dream Machines», σε επιμέλεια των Daniel Birnbaum και Massimiliano Gioni, με κεντρική θεματική την επίδραση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη φαντασία.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, Άνδρος
Είναι γνωστό πως το ζεύγος Γουλανδρή, ιδρυτές του περίφημου ομώνυμου μουσείου στο Παγκράτι έχουν καταγωγή από την Άνδρο, το νησί των ναυτικών, όπου διατηρούν ένα δεύτερο «παράρτημα» του μουσείου. Αυτό το καλοκαίρι, ο εκθεσιακός χώρος Γουλανδρή στην Άνδρο φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη – μιας γλύπτριας της οποίας η πρακτική βασίζεται στην αναζήτηση και αξιοποίηση «ξεχασμένων υλικών» της φύσης, τα οποία βρίσκει περπατώντας στην ακροθαλασσιά.
Το αφιέρωμα «Πλάθοντας το άυλο» ξεκινάει από το εργαστήριο και τον πάγκο της εικαστικού, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια κλεφτή ματιά στα «ευρήματα» της πριν να υποστούν επεξεργασία – τα ξύλα, τα μέταλλα και τα χαρτιά. Στην πορεία, ξεδιπλώνεται η μεθοδολογία της γλύπτριας, καθώς αποκαλύπτονται στο κοινό τα έργα που δημιούργησε από την παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώντας «ακατέργαστα» αντικείμενα και ύλες.
DEO projects, Χίος
Φέτος το καλοκαίρι, ο καινοτόμος εικαστικός οργανισμός DEO Projects σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου θα παρουσιάσουν το «My Past is a Foreign Country», μια ομαδική έκθεση μεγάλης κλίμακας με θέμα τους «πολιτισμούς των συνόρων» και τα συλλογικά τραύματα που προκύπτουν από αυτούς.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε δύο ιστορικά μνημεία εντός του Κάστρου της Χίου: το Temenos* Hamidiye και τα Οθωμανικά Λουτρά, όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αντλώντας έμπνευση από την ιστορία των εν λόγω χώρων, τη συλλογική μνήμη του νησιού και τη σύνδεση των ιστοριών των λαών της Ανατολικής Μεσογείου με την παγκόσμια κοινότητα.
Αντιστεκόμενοι στις γεωπολιτικές διαμάχες και με «πυξίδα» τους την οικειότητα των διαπολιτισμικών σχέσεων, οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να αναδείξουν το συλλογικό πνεύμα και την αλληλεγγύη που διαφαίνεται στον ποικιλόμορφο κοινωνικό ιστό της Χίου. Κύριος στόχος του πρότζεκτ είναι να προσφέρει έναν χώρο για θλίψη, πένθος και προβληματισμό για την ανθρώπινη κατάσταση που μας ενώνει όλους με το παρελθόν, μεταξύ μας και με το εδώ και τώρα.
PCAI, Τήλος
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, λαμβάνει χώρα στο πρωτοπόρο, «πράσινο» νησί της Τήλου. Η Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) εγκαινιάζει το πρόγραμμα φέτος, φιλοξενώντας για τρεις μήνες τους καλλιτέχνες Hypercomf και The New Raw, δύο δημιουργικά ντουέτα των οποίων η πρακτική ενσωματώνει τις αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο PCAI, οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινότητα, ερευνούν το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζεται στο νησί, και δημιουργούν με τη σειρά τους πρωτότυπα έργα τέχνης από μη ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά που συλλέγονται καθημερινά στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου. Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους κατοίκους του νησιού, τους τουρίστες και τα παιδιά, οι καλλιτέχνες επιθυμούν να εξετάσουν και να συζητήσουν την σχέση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της τέχνης.
Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, Πάρος
Το Cycladic Arts – Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων είναι μία πρωτοβουλία της καλλιτέχνη Δήμητρα Σκανδαλή η οποία στοχεύει στην ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την υποστήριξη του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό ετερόκλητες επιρροές και υπόβαθρο.
Το project space στεγάζεται σε μία πρόσφατα ανακαινισμένη παραδοσιακή κυκλαδίτικη κατοικία στην Αλυκή, ένα γραφικό χωριό στα νοτιοδυτικά της Πάρου, από τον Ιούλιο του 2022, όποτε εγκαινιάστηκε με την έκθεση «[is]land of dreams» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τις διεθνείς συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών με την ντόπια κοινωνία καθώς και με άλλους ομότεχνους.
Ο χώρος αναμένεται να φιλοξενήσει τη νέα του έκθεση από τις 5 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με τίτλο «What we learn from Land and Sea», στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα 5 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.