«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» -Σπάνιες εικόνες του Φράγματος σε μια μοναδική έκθεση
Με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από τα εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά παρουσιάζει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, την οποία αξίζει να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι.
Το πρώτο συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν φτάνει στην έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» είναι δέος. Δέος επειδή βρίσκεται ξαφνικά πίσω στον χρόνο, σε μια Ελλάδα που ξεκινούσε μόλις να βρίσκει ξανά τον ρυθμό της, αμέσως μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού. Τότε, η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει ότι, το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλάνιζε την Αθήνα από την αρχαιότητα ακόμα, έπρεπε πια να λυθεί.
Φτάνοντας λοιπόν Παρασκευή βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από τον Σταθμό Καλλιθέα του Μετρό, ανυπομονούσα να απολαύσω τα εκθέματα της έκθεσης, για την οποία είχα ακούσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε, η οποία μάλιστα έχει δωρεάν είσοδο. Άλλωστε, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στο βιβλίο επισκεπτών, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι φεύγουν από εκεί εντυπωσιασμένοι.
Και πώς θα μπορούσαν να μην είναι άλλωστε, αφού, όπως έγραψα εγώ ο ίδιος στο συγκεκριμένο βιβλίο, πρόκειται για ένα σπουδαίο πρότζεκτ, το οποίο συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και ελληνικότητα, σε μια έκθεση που μικροί και μεγάλοι αξίζει να επισκεφτούν.
Απολαμβάνοντας την έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»
Η έκθεση ουσιαστικά παραδίδει μαθήματα ιστορίας και κάνει λίγο πιο ξεκάθαρο το πώς υλοποιήθηκε το μεγαλόπνοο και μεγαλεπήβολο σχέδιο της υδροδότησης της Αθήνας (το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, της Λίμνης του Μαραθώνα και της Σήραγγας Μπογιατίου -που έκανε δυνατή τη διανομή του νερού από τη λίμνη στην Αθήνα). Μάλιστα, το Φράγμα είναι επενδεδυμένο με πεντελικό μάρμαρο, όμοιο με αυτό του Παρθενώνα -στοιχείο που το καθιστά μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο!
Το σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1929, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή πρωτοπορίας για την Ελλάδα.
Περπατώντας στον χώρο, δεν μπορούσα παρά να σταθώ σε κάθε φωτογραφία, αρχείο, αρχιτεκτονικό σχέδιο, χάρτη και αντικείμενο που εκτίθενται. Θα βρείτε σίγουρα κι εσείς συναρπαστικό να διαβάζετε για την ιστορία του μνημειώδους Φράγματος και να κοιτάζετε φωτογραφίες και σχέδια από την κατασκευή του. Μάλιστα μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν μέρος της έκθεσης, δίνοντας μια εικόνα για την τεχνολογία της εποχής.
Φυσικά, όταν έφτασα στην αίθουσα όπου προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία με πλάνα από την κατασκευή, στα οποία θα δείτε και τον Ελευθέριο Βενιζέλο στα εγκαίνια, κάθισα αναπαυτικά στην καρέκλα-σκηνοθέτη και την απόλαυσα δύο φορές. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνετε κι εσείς, αφού βοηθά πολύ στο να κάνετε κτήμα σας τις γνώσεις που αποκομίσατε κοιτάζοντας τα εκθέματα. Τότε τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, ενώ έχουν μονταριστεί για την έκθεση και έχουν επενδυθεί ηχητικά.
Το στήσιμο της έκθεσης επίσης αξίζει αναφοράς, καθώς τα μεγάλα υφασμάτινα μπάνερ, οι μεγάλες ψηφιακές εκτυπώσεις και η μοντέρνα αισθητική που διέπει συνολικά τον χώρο, ενισχύουν την ήδη αξιομνημόνευτη εμπειρία που ζει κανείς απολαμβάνοντας τα εκθέματα.
Προχωρώντας λοιπόν προς το τέλος της «περιήγησής» μου σ' ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μου έγινε πια ξεκάθαρο ότι, το πρώτο σκέλος του τίτλου της έκθεσης «Η Μεγάλη Πρόκληση», περιγράφει άψογα το πόσο απαιτητικό ήταν το πρότζεκτ για τα τότε ελληνικά δεδομένα.
Info:
Η έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.
Βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), έγγραφα τεκμήρια, αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920, τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα και την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής που αναφέραμε και πιο πάνω.
Ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: Facebook, Instagram και Twitter.