Η Μαρίνα Γιώτη έφτιαξε ένα ημερολόγιο θετικής σκέψης για τα παιδιά
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της έφτιαξε ένα διαφορετικό ημερολόγιο για τους μικρούς μας φίλους.
Πριν μερικές εβδομάδες μου ήρθε ένα δέμα γεμάτο βιβλία. Ανάμεσα τους ξεχώρισα ένα παιδικό ημερολόγιο από τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη συγγραφή βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους.
Ξεφυλλίζοντας το «Γέτι, Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), ενθουσιάστηκα με το περιεχόμενό του καθώς εστιάζει στη νοοτροπία θετικής σκέψης για τα παιδιά. Ένα ημερολόγιο-οδηγός αυτοβοήθειας, ψυχικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας της νοοτροπίας ανάπτυξης στο παιδί, όπου μέρα με τη μέρα ενισχύει την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση, ενώ εξασκεί την ευγνωμοσύνη, τη θετική σκέψη και τον θετικό διάλογο με τον εαυτό.
Η Μαρίνα Γιώτη μίλησε στη Bovary για το παιδικό ημερολόγιο και την ενασχόληση της με τη συγγραφή.
Πώς αποφασίσατε να ετοιμάστε ένα παιδικό ημερολόγιο; Πριν από έναν χρόνο περίπου κυκλοφόρησε το δωδέκατο παιδικό μου βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «Γέτι, η δύναμη του ακόμη», το οποίο αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Για εκείνο το βιβλίο μελέτησα πολύ πάνω στη θεωρία του growth mindset της Carol Dweck και σε θέματα ψυχικής ενδυνάμωσης των παιδιών. Ολοκληρώνοντας την εικονογράφηση του βιβλίου και γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει για τα παιδιά η συνήθεια να κρατάνε ημερολόγιο, άρχισε να διαμορφώνεται στο μυαλό μου το επόμενο βήμα. Πώς δηλαδή μπορούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά από τη θεωρία (ιστορία του Γέτι) στην πράξη, ώστε να γίνει η χρήση του «ακόμη», αλλά και η αλλαγή σε μια πιο θετική νοοτροπία, σε ένα βίωμα που θα ριζώσει στη συνείδηση των παιδιών και έτσι θα μπορούν να το ανακαλούν σε όλη τους τη ζωή, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν.
Τι θέλετε να μάθουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς μέσα από το ημερολόγιο; Ποια είναι η αποστολή του;Το ημερολόγιο θετικής σκέψης είναι ένα εργαλείο αυτοβοήθειας, ψυχικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας της νοοτροπίας ανάπτυξης στα παιδιά, το οποίο μέρα με τη μέρα τα βοηθά να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές τους. Η αποστολή του είναι να παροτρύνει τα παιδιά να σκέφτονται πιο θετικά, να θέτουν στόχους και να μην τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία.
Το ημερολόγιο είναι διαδραστικό και αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αναφέρεται σε κάποιες πιο γενικές έννοιες και τα παιδιά εξασκούνται σε αυτή τη μαγική λεξούλα, το «ακόμη», μαθαίνουν πώς να μη φοβούνται τα λάθη και πώς να κάνουν τις αποτυχίες εργαλεία. Το δεύτερο μέρος είναι το καθαυτό ημερολόγιο. 92 ημέρες, μια ημέρα ανά σελίδα χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες· κάθε μέρα το παιδί συμπληρώνει την ημερομηνία, τις δυο κορυφές της ημέρας του και τη διάθεσή του με τα ευφάνταστα Emo-yeti. Οι μέρες διαφέρουν ως προς τα καθημερινά ρητά που ενθαρρύνουν και ως προς μια σειρά δράσεων, όπως προκλήσεις της ημέρας, στόχους του Θ, Θησαυροφυλάκιο ρητών και προοδο-λίστες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν στόχοι που καλείται το παιδί να θέσει, ώστε να πάρει την ανταμοιβή όταν τους πετύχει! Ό,τι υπάρχει στο ημερολόγιο έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί επίσης από τις εκπαιδευτικούς Γεωργία Σολωμού και Αγγελική Χαλκιοπούλου.
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά των παιδιών που θέλετε να ενισχύσετε μέσα από αυτό; Ναι, βέβαια! Θετική σκέψη, συναισθηματική αντοχή, επιμονή, ευγνωμοσύνη, προσαρμοστικότητα, ευελιξία. Απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπου ο κόσμος αλλάζει με εκθετικούς ρυθμούς και δεν έχουμε ιδέα τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε χαρακτήρες που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ό,τι και αν συμβεί.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι θετικές σκέψεις στο μεγάλωμα των παιδιών; Η δική μας γενιά ωριμάζοντας κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι η εσωτερική μας φωνή να είναι θετική και να μας υποστηρίζει. Οι περισσότεροι περνάμε χρόνια δουλεύοντας με τον εαυτό μας, ώστε να αλλάξουμε αυτή τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας που συνήθως λέει: «Δεν είσαι αρκετά καλός/ή», «Δεν θα τα καταφέρεις». Αυτό συμβαίνει γιατί παλιότερα, παρά τις καλές τους προθέσεις, οι γονείς μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν ήξεραν όσα ξέρουμε σήμερα για την ψυχολογία των παιδιών. Ακόμη και ο τρόπος που μας επαινούσαν αποδεικνύεται λάθος, καθώς έθετε τις βάσεις για μια εσωτερική φωνή που συχνά ήταν τροχοπέδη. Όμως πια ξέρουμε ότι αυτή η φωνή χτίζεται από τους γονείς και τους δασκάλους μας σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορούμε να την επηρεάσουμε θέτοντας τις βάσεις για παιδιά με επιμονή, θετική σκέψη και ψυχική αντοχή.
Είστε από τα κορίτσια που κρατούσαν ημερολόγιο μικρή; Στην εποχή μου φτιάχναμε κυρίως λευκώματα που είχαν την έννοια του ημερολογίου, αλλά ένα φεγγάρι κράταγα και κλασικό ημερολόγιο. Είχε και κλειδάκι, θυμάμαι! Με βοήθησε πολύ να διαχειριστώ και να καταλάβω αργότερα καταστάσεις που πέρασα. Πέραν του ότι, όταν βάζεις στο χαρτί αυτά που νιώθεις, κατά κάποιον τρόπο ελαφραίνει η ψυχή σου· είναι μοναδικό συναίσθημα να διαβάζεις αργότερα τι ένιωθες σε μια δεδομένη στιγμή. Λένε ότι πολλοί συγγραφείς κράταγαν ημερολόγιο σε μικρή ηλικία και σίγουρα είναι ένας υπέροχος τρόπος να αγαπήσουν τα παιδιά το γράψιμο. Ίσως ήταν και για εμένα ο πρόδρομος για αυτά που κάνω σήμερα.
Πιστεύετε πως μέσα από το συγκεκριμένο ημερολόγιο θα καταφέρετε τα παιδιά να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και να αρχίσουν να βάζουν στόχους; Το ημερολόγιο θετικής σκέψης είναι για παιδιά 7 ετών και πάνω και πιστεύω πως είναι μια καλή αρχή στον κόσμο του journaling, γιατί τα παιδιά περισσότερο συμπληρώνουν και καθοδηγούνται προς μια πιο θετική νοοτροπία ανάπτυξης παρά γράφουν ελεύθερα τις σκέψεις τους. Μέρα με την ημέρα, το ημερολόγιο τα μαθαίνει να θέτουν στόχους, να μαθαίνουν από τα λάθη και τις αποτυχίες τους, να μην τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία και να εξασκούνται στο να είναι ευγνώμονα και θετικά στη ζωή τους. Είναι μια νέα καλή συνήθεια που το ημερολόγιο τα βοηθά να αποκτήσουν και που αργότερα ίσως εξελίξουν.
Για κάποιους γονείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη φιλοσοφία τι θα τους λέγατε για να τους παροτρύνετε και να τους φέρετε σε επαφή με το ημερολόγιο θετικής σκέψης; Θα τους έλεγα να διαβάσουν πρώτα το παιδικό βιβλίο «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» στα παιδιά τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν αποτελεί προϋπόθεση για το ημερολόγιο, αλλά νομίζω θα καταλάβουν πολλά για το πώς μια μικρή λεξούλα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα στη ζωή. Όταν δουν τη διαφορά που θα κάνει στην σκέψη τους το «Γέτι», θα καταλάβουν πώς το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει εύκολα και μεθοδικά τα παιδιά, αλλά και τους ίδιους, να αποκτήσουν έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης. Το ημερολόγιο είναι μια υπέροχη δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν ακόμη και παρέα με το παιδί τους και υπάρχουν πολλές προτάσεις μέσα σε αυτό που μπορούν να εφαρμοστούν απ’ όλη την οικογένεια.
Τα τελευταία χρόνια έχετε αφιερωθεί στο γράψιμο παιδικών βιβλίων και στο ενεργητικό σας έχετε διακρίσεις και βραβεία. Τι σας έκανε να το ξεκινήσετε και πώς αισθάνεστε για αυτή τη διαδρομή σας; Αισθάνομαι σε όλη μου τη ζωή ως άνθρωπος σε εξέλιξη. Ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα με έχει βοηθήσει να κάνω αυτό που κάνω και προσπαθώ συνεχώς να μαθαίνω νέα πράγματα. Νιώθω σαν μια ατρόμητη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας και θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω, να ανακαλύπτω και να εξελίσσομαι κάθε μέρα. Κάθε πόρτα που ανοίγω με οδηγεί κάπου αλλού. Αυτή είναι η διαδρομή μου και είναι πραγματικά συναρπαστική.