Φώτα, κάμερα, πάμε... Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σήκωσε αυλαία με μία στρατηγική συνεργασία
Εμβληματικές προβολές και μία σπουδαία παρακαταθήκη, λυρικές αφηγήσεις, κορυφαίες προσωπικότητες και ιστορικά ντοκουμέντα αναλλοίωτα στον χρόνο. Από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024 το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του για να μας ταξιδέψει σε μονοπάτια που έχουν να ξετυλίξουν τη δική τους μαγική ιστορία.
Η Μαρία Κάλλας πάντα στο προσκήνιο
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, παρουσία των σκηνοθετών Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της ζωής της Ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και του σημαντικού πολιτιστικού της κληροδοτήματος και πιο συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ, του νέου Στρατηγικού Συνεργάτη του Φεστιβάλ. Η ταινία φωτίζει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ακμής της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.
Αφορμή στέκεται η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας και οι εορτασμοί του Έτους Κάλλας. Την προβολή προλόγισαν οι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Διευθυντής Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, ενώ μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε Q&A με τους δύο σκηνοθέτες.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης: «Έγιναν πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τη Μαρία Κάλλας και εκείνο που με συγκινεί είναι ότι πάρα πολύς κόσμος ασχολήθηκε ξανά μαζί της. Ήρθε και πάλι στο προσκήνιο αυτή η τεράστια προσωπικότητα, η μεγαλύτερη τραγουδίστρια που έχει ποτέ εμφανιστεί. Μια μεγάλη ηθοποιός και μια απίστευτη μουσικός. Ένα πρόσωπο που ρίσκαρε σε όλη της τη ζωή. Για την Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της και γι’ αυτό διοργανώσαμε πολλές εκδηλώσεις».
Αμέσως μετά, η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, τόνισε: «Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος ότι είναι πολύ τιμητικό να μιλήσω για τη μεγαλύτερη φωνή που έχει αγγίξει τον κόσμο της όπερας, αλλά και μια μοναδική γυναίκα που άφησε το στίγμα της στη μουσική και στον πολιτισμό, με την ανατρεπτική της φωνή και το εκπληκτικό ταλέντο της. Το όνομα της Μαρίας Κάλλας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φαινόμενα του 20ού αιώνα. Η φήμη της εξακολουθεί να μαγεύει τους απανταχού φίλους της μουσικής και όχι μόνο».
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ανέφερε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Προέδρου μας, του Ανδρέα Δρακόπουλου, είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μας που υποστηρίξαμε τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, καθώς και στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σημαντικό και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερο, καλύπτοντας μια λιγότερο γνωστή περίοδο από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας». Μετά την προβολή ακολούθησε Q&A με τους δύο σκηνοθέτες της ταινίας, Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα.
Υπάρχουν βλέψεις για περαιτέρω αξιοποίηση του υπόλοιπου υλικού που προέκυψε από το ντοκιμαντέρ σε κάποια σειρά για τη Μαρία Κάλλας; Σε σχετικά ερωτήματα που προέκυψαν ο κ. Λούρας σημείωσε: «Όσον αφορά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, τα κυριότερα θέματά μας ήταν ο χρόνος και το κόστος των δικαιωμάτων. Πρόκειται για πολύ ακριβό υλικό, οπότε για να εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα δικαιώματα έπρεπε να έχουμε ένα σημαντικό μπάτζετ, που το εξασφαλίσαμε χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένα εγχείρημα σαν που περιγράφετε έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες και δεν είμαι σίγουρος αν θα είχε ενδιαφέρον για ένα μη εξειδικευμένο κοινό που δεν ενδιαφέρεται για την Κάλλας. Επομένως, σε αυτή την φάση δεν το σκεφτόμαστε».
ΔΕΗ: Αρωγός στον πολιτιστικό μας πλούτο
«Το Φεστιβάλ θέλει ενέργεια». Αυτό είναι το δυνατό μήνυμα που στέλνει ο Όμιλος ΔΕΗ, ανοίγοντας έναν απολαυστικό κύκλο για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας! Η στρατηγική συνεργασία του με τον πολιτιστικό φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί εφαλτήριο για την υποστήριξη ευρηματικών δημιουργών που δίνουν ζωή σε κάθε πλάνο, αλλά και στην πόλη που έχει σταθερά συνδεθεί με την 7η τέχνη.
Η έμπνευση, άλλωστε, θέλει ενέργεια! Η ΔΕΗ στηρίζει τις δραστηριότητες του Φορέα του Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Evia Film Project, το «Σινεμά με Θέα», καθώς και καθημερινές προβολές σε εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Η ΔΕΗ, προάγοντας με το συνολικό της έργο τη διαπολιτισμική ανταλλαγή, την καλλιτεχνική ποικιλομορφία και την καινοτομία, υποστηρίζει ενεργά τις Τέχνες. Ο Όμιλος επενδύει στις νέες ιδέες και προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο πολιτισμό, δράση, αφοσίωση και πάθος για τη ζωή!