Φωτογραφία:  Yannis Bournias

«Εξομολόγηση»: Το ΜΑΤΙ Mesaria στη Σαντορίνη εγκαινιάζεται με την έκθεση του εικαστικού Γιώργου Κυπρή

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της γκαλερί του, ΜΑΤΙ Fira, στη Σαντορίνη, ο εικαστικός Γιώργος Κυπρής, αφοσιωμένος όπως είναι στον τόπο, ιδρύει ακόμα έναν χώρο τέχνης, αυτή τη φορά, στο παραδοσιακό χωριό της Μεσαριάς.

Το ΜΑΤΙ Mesaria εγκαινιάζεται με την έκθεση «Εξομολόγηση», με έργα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του, πλούσιας σε νοήματα, ιδέες και υλικά.

Η έκθεση συγκεντρώνει αυτά τα έργα τα απλωμένα στο χρόνο, δημιουργώντας νέες συνδέσεις και τοποθετώντας τα ταυτόχρονα σε ένα νέο πλαίσιο.

Στην καρδιά της έκθεσης «Εξομολόγηση», στις δύο αναστηλωμένες παραδοσιακές κάναβες -τα παραδοσιακά θολωτά οινοποιεία του νησιού- παρουσιάζονται έργα από διαφορετικές «οικογένειες», όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλεί ο Κυπρής.

Φωτογραφία:  Yannis Bournias

«Συνδέομαι στενά με τις παιδικές μου αναμνήσεις, πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία των έργων μου. Ισχυρίζομαι ότι η τέχνη μου στηρίζεται στη μυθοπλασία και την εννοιολογική προσέγγιση των εντυπώσεων και των συγκρουόμενων συναισθημάτων που κουβαλώ σαν δαίμονες από παιδί», λέει ο ίδιος.

Στις αυλές που περιτριγυρίζουν τις κάναβες, κυριαρχούν οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και τα γλυπτά του εικαστικού, δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους ανάμεσα στα σιτηρά που έχουν σπείρει παντού στην περίμετρο. «Στα παιδικά μου χρόνια στη Κύπρο, θυμάμαι τα απέραντα χωράφια της μεγάλης πεδιάδας της Μεσαορίας με τα ξανθά σπαρτά να κυματίζουν από τον άνεμο δημιουργώντας μαγικές χορογραφίες. Έτσι, κουβαλώ τον τόπο καταγωγής μου στη Σαντορίνη, που μετατρέπεται για μένα σε μια δεύτερη πατρίδα», συμπληρώνει.

Ο Κυπρής δημιουργεί με διάθεση βαθιάς περισυλλογής για την ανθρώπινη κατάσταση και καλεί τους θεατές του να αναρωτηθούν για ζητήματα όπως η ομορφιά της ζωής, οι προσωπικοί του φόβοι και οι ανησυχίες του για το ανθρώπινο είδος. Οι επισκέπτες της έκθεσης και του νέου χώρου θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μνήμης σβήνουν αβίαστα.

Για το πλούσιο έργο του εικαστικού και την «Εξομολόγησή» του, γράφει η σύμβουλος σύγχρονης τέχνης, Μαρία Παναγίδου, στο εισαγωγικό σημείωμα της αγγλικής έκδοσης που συνοδεύει την έκθεση:

«Μια εκ βαθέων κατάθεση, ενός καλλιτέχνη σκεπτόμενου, με πνεύμα ανήσυχο και ευθύβολο, κοσμοπολίτη, χειρονάκτη της τέχνης. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικαστική προσωπικότητα του Κυπρή, ο οποίος από τα χρόνια της Ιταλίας, στη Faenza, αναζητούσε την αλήθεια στον άνθρωπο και τον κόσμο, διερευνώντας την ύλη.

Στα πρώτα χρόνια, με τη χρήση του πηλού, η χειροναξία αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς του. Φόρμες πλαστικές, συνάμα δυναμικές, δημιουργούσαν αντικείμενα τέχνης και περιβάλλοντα. Στη συνέχεια, νέα υλικά μπήκαν στη φαρέτρα του, ο μπρούντζος, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, το γυαλί.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Κυπρής βιώνει μια συνεχή δημιουργική περιπέτεια, παραδίδοντας στο θεατή τη δική του εικαστική κατάθεση», τονίζει η Παναγίδου.

 Φωτογραφία:  Yannis Bournias

Η δημιουργία του νέου χώρου είναι μία κατάθεση χρέους για τη Σαντορίνη. Ο Κυπρής ελπίζει η κάναβα, μεταμορφωμένη πια σε χώρο δημιουργίας να αποτελέσει για το νησί ένα σημείο αναφοράς. «Ένα παρατηρητήριο για την τέχνη, την ποιότητα και την ομορφιά ενός νησιού που σήμερα πιέζεται ασφυκτικά από την τουριστική υπερεκμετάλλευση», συμπληρώνει.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Σπούδασε στο Istituto Statale d’ Arte Ceramica στη Faenza της Ιταλίας. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και ιδρύματα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία. Έργα και εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά τέχνης και έχει σχεδιάσει κοσμήματα και κεραμικά για ελληνικούς και ιταλικούς οίκους. Ζει στην Ελλάδα και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Σαντορίνης και Αθήνας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - Γιώργος Κυπρής
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 15 Ιουνίου στις 6 μ.μ.
MATI Mesaria/ Μιχαήλ Δανέζη Μεσαριά, 847 00 Σαντορίνη

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Σάββατο: 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Κυριακή: 10 π.μ. – 7 μ.μ.
(ελεύθερη είσοδος)

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Ιουνίου 2024 - 31 Οκτωβρίου 2024