7 βιβλία που έγιναν επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση
Αν ακόμα δεν ξέρετε ποια βιβλία να πάρετε μαζί σας στη βαλίτσα των διακοπών, τότε ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω 7 αναγνώσματα, στα οποία βασίστηκαν πετυχημένες ελληνικές σειρές.
Σίγουρα, η μυθοπλασία γνωρίζει στιγμές δόξας στην ελληνική τηλεόραση, αφού πολλές είναι οι σειρές που καθηλώνουν πια τους τηλεθεατές στους δέκτες τους, οι οποίοι ανυπομονούν κάθε φορά για το επόμενο επεισόδιο.
Πολλές από αυτές τις σειρές, λοιπόν, βασίζονται σε βιβλία, τα οποία αξίζει να διαβάσετε και να προσθέσετε στη βιβλιοθήκη, αλλά και να πάρετε μαζί στη βαλίτσα των διακοπών σας.
Καθηλωτικά, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, τα παρακάτω βιβλία θα σας κάνουν κυριολεκτικά να κολλήσετε από την πρώτη σελίδα, με αποτέλεσμα να μη θέλετε να τα αφήσετε από τα χέρια σας.
7 βιβλία που έγιναν επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση
«Το βραχιόλι της φωτιάς», Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου
Το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ' τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Εκδόσεις Καστανιώτη.
«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης
Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Ακολουθεί δεύτερος θάνατος - αυτήν τη φορά μια γυναίκα. Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό; Εκδόσεις Μίνωας.
«Το προξενιό της Ιουλίας», Γιώργος Σ. Πολίτης
Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να καταλήξει σε τραγικό τέλος. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ. Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949.
«Μια νύχτα του Αυγούστου», Victoria Hislop
25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια. Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Και το κλείσιμο της αποικίας θα μείνει συνδεδεμένο για πάντα με την τραγωδία.
«Φλόγα και Άνεμος», Στέφανος Δάνδολο
Το «Φλόγα και Άνεμος» είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία. Εκδόσεις Ψυχογιός.
«Αγάπη παράνομη», Κωνσταντίνος Θεοτόκη
Η «Αγάπη παράνομη» είναι μία ιστορία ερωτικού πάθους που διαδραματίζεται στο χωριό Δαφνύλα, κοντά στη Δασιά, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, και καταλήγει σε τραγωδία. Μεγάλο κομμάτι της αφήγησης αποτελούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις του κεντρικού ηρώα, ο οποίος από την τελετή κιόλας του γάμου και το γλέντι που ακολουθεί βασανίζεται από τους εσωτερικούς του δαίμονες που δεν τον αφήνουν ούτε στιγμή ήσυχο. Έρμαιο του πάθους του, χάνει την ηρεμία του, παλεύει με τον εαυτό του για να φερθεί λογικά και να μην ταράξει την αρμονία του κοινωνικού χώρου στον οποίο ανήκει, χωρίς να συνειδητοποιεί πως τα ένστικτα του ανθρώπου είναι ανεξέλεγκτα. Εκδόσεις Καστανιώτη.
«Αυτή η νύχτα μένει», Θάνος Αλεξανδρής
Το βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή που έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου και μεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, αλλά και πρόσφατα στην τηλεόραση. Ο συγγραφέας αναφέρει «Το οδοιπορικό στα νυχτερινά μαγαζιά της επαρχίας είναι το ωραιότερο κομμάτι της ζωής μου και είναι αυτό που με βοήθησε να ξεφύγω από τη συμβατική ζωή του θεάτρου και να ανακαλύψω το όνειρο. Συνευρέθηκα με ιέρειες της πίστας, της νύχτας, του έρωτα και του πάθους και αφέθηκα να με παρασύρει η γοητεία ενός κόσμου που ξεπηδούσε από σελίδες λογοτεχνίας. Είδα τόσο πάθος στη νύχτα, που νιώθω ευτυχής, γιατί ήμουνα εκεί να το νιώσω και να σας το περιγράψω». Εκδόσεις Kaktos.