Μarika: Το πρώτο ταρτοποιείο στην Αθήνα έκανε την οδό Παλλάδος να μοσχοβολά
Η οδός Παλλάδος στου Ψυρρή, ένας δρόμος που παλιότερα ήταν γεμάτος μαγαζιά με είδη κηπουρικής και κιγκαλερίας, τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτήρα και εξελίσσεται σε γαστρονομικό spot.
Το «Τσίκναμπουμ», το bar Juan Rodriguez και τα boutique hotels που έχουν κάνει την εμφάνισή τους συνέβαλαν δραστικά στην ανανέωση της γειτονιάς, όπως και η «Μarika», το πρώτο ταρτοποιείο της πόλης που γεμίζει μυρωδιές το μικρό δρομάκι καθημερινά.
Ιδιοκτήτες της ο Σπύρος Παναγόπουλος και η σύζυγός του Μαριλού Πρεπάκη, που εμπνεύστηκαν την ιδέα από τη γιαγιά τους τη Μαρίκα, από τη Θράκη, που ήταν μαστόρισσα στην τέχνη της ζύμης και καταπληκτική μαγείρισσα. Φωτογραφίες της γιαγιάς Μαρίκας αλλά κι ένα σκίτσο της, δημιουργία ενός γραφίστα φίλου των παιδιών, θα δείτε στο μικρό μαγαζάκι, που στηρίζεται κατά βάση στη λογική του take away. Βέβαια, υπάρχει κι ένας πάγκος στο εσωτερικό όπου μπορείτε να ακουμπήσετε και να φάτε στα γρήγορα, ενώ, τις καλές μέρες μπορείτε, αν θέλετε, να καθίσετε στα τραπεζάκια που υπάρχουν έξω.
«Δεν θέλαμε να κάνουμε ακόμα ένα bakery, θέλαμε κάτι διαφορετικό κι έτσι αποφασίσαμε εμπνευσμένοι από τη γιαγιά μας να δημιουργήσουμε μια ταρτερί. Οι τάρτες είναι πολύ διαδεδομένες στις χώρες της Ευρώπης κυρίως στο Λονδίνο και στο Παρίσι, όμως, στην Αθήνα δεν υπήρχε ένα μαγαζί που να εξειδικεύεται. Εμείς στηριζόμαστε σε συνταγές όχι μόνο της γιαγιάς, αλλά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες πειράζουμε με μικρά twists», μας λέει ο Σπύρος, τον οποίο μπορεί να τον ξέρετε και ως «Kissing Strangers», αφού για χρόνια εργαζόταν ως dj.
Πλέον έχει κάνει focus στο μαγαζί, -μάλιστα, ο ίδιος, καθημερινά ετοιμάζει τις τάρτες που θα δοκιμάσετε- κάνοντας κάποιες guest εμφανίσεις. Eπειδή, όμως, αγαπάει τη μουσική τόσο ο ίδιος όσο και η Μαριλού, συχνά μπορείτε να πετύχετε κανένα αυτοσχέδιο πάρτι ή ένα μικρό live στο δρόμο.
Στην «Marika» τα πάντα είναι φρέσκα και από εξαιρετικές πρώτες ύλες, ενώ, οτιδήποτε χρησιμοποιείται, φτιάχνεται από τα παιδιά στην κουζίνα τους.
Το αλεύρι είναι από τους Μύλους Αχαΐας, το βούτυρο ελληνικό από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και τα περισσότερα τυριά και τα αλλαντικά, ενώ τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, συνδυάζονται με χειροποίητες κρέμες και σπιτικές μαρμελάδες, ξυπνώντας μας μνήμες από την παιδική μας ηλικία.
«Γενικά μου έχει μείνει η μυρωδιά του ρυζόγαλου, που είναι και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Θυμάμαι να γυρίζουμε από την μπάλα και η γιαγιά να μας περιμένει με ένα ζεστό ρυζόγαλο για να μας ξεκουράσει.
Μάλλον όλοι μας έχουμε μια τέτοια ανάμνηση, γι' αυτό επιμένουμε οτιδήποτε χρησιμοποιούμε να είναι χειροποίητο, ώστε να μας ξυπνάει μια γλυκιά μνήμη», εξηγεί ο Σπύρος. Οι τάρτες είναι ατομικές αλλά κατά παραγγελία μπορούν να φτιάξουν και μεγάλες (δώδεκα κομματιών ) ή ταρτάκια για εκδηλώσεις.
Όλες ψήνονται το πρωί και το μεσημέρι αναλόγως την κίνηση, μερικά μείγματα, όμως, ετοιμάζονται την στιγμή της παραγγελίας.
Στον κατάλογο, θα βρείτε γύρω στις εννέα αλμυρές εκδοχές και έξι γλυκιές.
Έχουμε και λέμε: κις λορέν με καπνιστή πανσέτα Θράκης, γραβιέρα, κρέμα γάλακτος και πιπεριά, μια χορτοφαγική με μπρόκολο, χειροποίητη κρέμα γάλακτος και λάδι λευκής τρούφας, μια με κοτόπουλο και πιπεριά Φλωρίνης, μια με τραχανά από το χωριό Μαρώνεια της Θράκης με πανσέτα και κατσικίσιο τυρί, μια με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τρικάλων, γραβιέρα και ντομάτα, και μία με σολομό και κρέμα τυριού, ενώ, τώρα που χειμωνιάζει θα προστεθεί και μια με γλυκοπατάτα και πανσέτα και μια με κολοκύθα και απάκι.
Στα γλυκά, τώρα, πρωταγωνιστεί η lemon pie με δική τους κρέμα λεμονιού, η μπανόφι με ψητή μπανάνα σαν βάση καραμέλα στο μπεν μαρί και κρέμα βανίλια, και τρεις με σοκολάτα: μία με μαύρη περιεκτικότητας 78% κακάο και με φουντουκοβούτυρο, μία γάλακτος με φυστικοβούτυρο και μία λευκή με αμυγδαλοβούτυρο.
Τέλος, εκτός από το ρυζόγαλο θα βρείτε, επίσης, κορμό, μια χειροποίητη σπανακόπιτα κουρού με κατσικίσιο τυρί, coookies βουτύρου σε διάφορες γεύσεις σοκολάτας, ενώ, αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι σπιτική μαρμελάδα φράουλα σε βαζάκι.
Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια σπιτική λεμονάδα με μαύρη ζάχαρη, τζίντζερ και δυόσμο, αναψυκτικά, καφέ Luigi, μπύρες Μάμος κι ένα ροζέ κρασί Ζίτσας που ταιριάζει ιδανικά με τις τάρτες.
Τιμές: από 2.80 έως 5.00 ευρώ
Ώρες λειτουργίας;
Καθημερινά: 8:00- 20:00
Σάββατο: 9:00-21:00
Κυριακή κλειστά
Παλλάδος 4, Ψυρρή, 211 1137135