O Γιάννης Λουκάκος
Αlio σημαίνει «αλλιώς» -Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου βλέπει την κουζίνα διαφορετικά | 0 bovary.gr
Αlio σημαίνει «αλλιώς» -Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου βλέπει την κουζίνα διαφορετικά | 1 bovary.gr
Αlio σημαίνει «αλλιώς» -Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου βλέπει την κουζίνα διαφορετικά | 2 bovary.gr
Αlio σημαίνει «αλλιώς» -Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου βλέπει την κουζίνα διαφορετικά | 3 bovary.gr
LIVING CITY

Αlio σημαίνει «αλλιώς» -Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου βλέπει την κουζίνα διαφορετικά

Ο αεικίνητος Γιάννης Λουκάκος δεν σταματάει ποτέ να πειραματίζεται.

Αυτή τη φορά, στο νέο του εστιατόριο το «Αlio», στο οποίο συνεργάζεται με τον ταλαντούχο σεφ, Άκη Βαρθαλάμη, επιφυλάσσει μια έκπληξη για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

«Alio», καταρχάς, σημαίνει «αλλιώς», οπότε η λογική και η φιλοσοφία της κουζίνας στηρίζεται σε μια διαφορετική προσέγγιση αυθεντικών συνταγών.

«Ο Γιάννης και ο Παναγιώτης Λουκάκος ήθελαν να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους κι εγώ ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Με τον Γιάννη, άλλωστε, έχουμε χρόνια επαγγελματική και φιλική σχέση, οπότε συζητούσαμε τον τελευταίο χρόνο πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Έτσι, όταν βρέθηκε αυτή η μονοκατοικία στο Χαλάνδρι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», μας λέει ο Άκης.

Το εστιατόριο βρίσκεται εκεί που παλιότερα στεγαζόταν το «Robin’s Hood», που, όμως, έχει ανακαινιστεί πλήρως.

Στην ουσία τα παιδιά το γκρέμισαν και το ξανάχτισαν με τη βοήθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Nine design.

Μίνιμαλ αισθητική στο εσωτερικό, ενώ, η αυλή που είναι και από τα πιο δυνατά στοιχεία του χώρου προσφέρει ένα τρίγωνο καναπέδων και ένα υπέροχο μπαρ με λαμπιόνια, που δημιουργούν μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Στο κομμάτι του φαγητού τώρα, ο Άκης και ο Γιάννης έχουν βάλει όλη την δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

«Η ιταλική κουζίνα είναι διαχρονική και ίσως, με τον τρόπο που εμείς την παρουσιάζουμε, δηλαδή με μοντέρνα στοιχεία που απευθύνονται ακόμα και σε κάποιον που δεν είναι foodie, αποκτάει μια άλλη διάσταση. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι ότι παίρνουμε μια κλασική και παραδοσιακή συνταγή και με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτουμε και έχουμε αποκτήσει μέσα από την εμπειρία μας, διαφοροποιούμε τα πιάτα.

Ας πούμε, σε μια καρμπονάρα, προσθέτοντας guanciale και αφρό από πεκορίνο και παρμεζάνα, της δίνουμε μια άλλη γεύση. Θα έλεγα, πάντως, ότι το μενού κινείται σε δυο πυλώνες: με πιο κλασικά πιάτα για όσους δεν ρισκάρουν πολλά, και με πιο «πειραγμένες συνταγές» για τους τολμηρούς», εξηγεί ο Άκης.

Πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έρχονται από την Ιταλία, το μενού περιλαμβάνει κάποια πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται και φυσικά ο κατάλογος θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εποχικότητα. Ξεκινήστε με μια αλλιώτικη burrata με μοτσαρέλα burrata, confit με τον αρωματικό ζωμό του, φιστίκια Αιγίνης και λάδι βασιλικού ή με μια τηγανητή πολέντα, με σάλτσα ντομάτας και κρέμα ρικότα.

Στην κατηγορία pasta, θα βρείτε πρωτότυπα λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς, αχινό, καλαμάρι, nduja, ψητά ντοματίνια, λεμόνι και τσίλι, ενώ, στα κυρίως πιάτα, την προσοχή τραβάει η flap steak από μοσχάρι black angus, που σερβίρεται με πουρέ μανιτάριου με μαύρη τρούφα, ψητά λαχανικά, φουντούκι, σάλτσα πετιμέζι και λεμόνι, αλλά και η γλώσσα σοτέ, με σάλτσα από ντομάτα, κάπαρη, αλμυρίκια, καβουρδισμένο βούτυρο.

Carpaccio di Manzo. Black angus rib eye, καλαμπόκι charred, παρμεζάνα και σάλτσα με μαύρη τρούφα & λεμόνι

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην πίτσα, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Νeo-napolitan, αφού αποτελεί έναν συνδυασμό της ναπολιτάνικης συνταγής με το νεοϋορκέζικο στυλ.

Φτιάχνεται από ένα ζυμάρι, double fermentation, που ωριμάζει σε δυο φάσεις -με αυτόν το τρόπο παίρνουν όλα τα αρώματα.

Το στεφάνι της είναι αφράτο και φουσκωτό, ενώ η υπόλοιπη είναι λεπτή και τραγανή.

Δοκιμάστε την Fungi με μανιτάρια, κρέμα τρούφας, κατσικίσιο τυρί, παρμεζάνα, θυμάρι σολομό, κρέμα μασκαρπόνε και πορτοκάλι, την πιο «περίεργη» με καπνιστό σολομό, κρέμα μασκαρπόνε και εσπεριδοειδή ή αυτή με το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι black angus, καρότα, ρικότα, δεντρολίβανο.

Για επιδόρπιο, σας περιμένει ένα τιραμισού με έξτρα σοκολάτα σε μορφή κρέμας, και κρασί Ρort., που ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, μια πανακότα γιαουρτιού με ροδάκινο, μια κρέμα από σοκολάτα γάλακτος, crumble κακάο και σορμπέ κουβερτούρα και μια ελαφριά κρέμα λεμονιού με σορμπέ κόκκινων φρούτων, που μπορείτε να συνδυάσετε με αυθεντικό gelato.

Κρέμα από σοκολάτα γάλακτος, crumble κακάο & σορμπέ κουβερτούρα

Στην κάβα, τώρα, θα βρείτε προσεγμένες επιλογές από τον ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα, ενώ, υπάρχει και μια λίστα από κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Τάσος Χρυσοβέργης, μόνιμος συνεργάτης του Γιάννη και διακεκριμένος bartender – εδώ, μάλιστα έχει αναλάβει και την θέση του υπεύθυνου της σάλας, οπότε πέρα από τις standard συνταγές, αν έχετε κάποια ειδική προτίμηση, μπορείτε να του την εμπιστευτείτε και αυτός θα κάνει τα μαγικά του.

Τιμή ανά άτομο: περίπου 30-25 με κρασί

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο:18: 30-00:00

Κυριακή: από τις 13:00

Tην Δευτέρα είναι κλειστά.

Βασ. Γεωργίου Β΄ 34, Χαλάνδρι, 2106850745