Άλλαξε όνομα το Zonars μετά πολυετή δικαστική διαμάχη | 0 bovary.gr
LIVING CITY

Άλλαξε όνομα το Zonars μετά πολυετή δικαστική διαμάχη

Το Zonars, ένα από τα ιστορικότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, άλλαξε το όνομά του μετά από δικαστική διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Διόνυσος Zonars στην Ακρόπολη.

Πλέον τα χρυσά γράμματα που σχημάτιζαν τη λέξη Zonars στην πρόσοψη του καταστήματος αντικαταστάθηκαν από αυτά που γράφουν τη λέξη Athénée.
Η δικαστική διαμάχη ωστόσο που κράτησε αρκετά χρόνια, δικαίωσε την επιχείρηση της Ακρόπολης. Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση στο Instagram του πρώην Zonars.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

History is being rewritten at Voukourestiou and Panepistimiou street. The new era of the historical landmark is here and Athénée is the new name. #AtheneeAthens #AthensRevival #Paradiseinthecity #Athens #Greece #restaurant

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athénée (@atheneeathens) στις 23 Απρ, 2019 στις 5:11 πμ PDT

Η ιστορία του Zonars

To 1939 ένας δαιμόνιος Έλληνας ομογενής με το όνομα Κάρολος Ζωναράς, αποφάσισε να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της Αθήνας. Είχε ήδη διαπρέψει στις ΗΠΑ όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία.
Τα εγκαίνια έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας "Έλλη" στο λιμάνι της Τήνου.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως "το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης".

Το Zonars στεγάζεται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».

Η πολυτέλεια του Zonars έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Δεν είναι τυχαίο που κάθε λεπτομέρεια έφερε και τις διάσημες υπογραφές επιφανών τεχνιτών και επιχειρηματιών όπως οι ξύλινες επενδύσεις, που ήταν δημιουργίες της εταιρείας "Αθηναίος & Βαράγκης". Οι πανάκριβοι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέφτες, τα πορσελάνινα σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα έδιναν έναν αέρα στο Zonars αίσθηση που δεν υπήρχε σε κανένα άλλο καφέ της εποχής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Coca Cola ερχόταν μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική μόνο για το Zonars ενώ οι Αθηναίοι θαμώνες είχαν την ευκαιρία να φάνε για πρώτη φορά παγωτό "Σικάγο".

Στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής, το καφέ-ζαχαροπλαστείο γνώρισε μεγάλες δόξες.

Εκεί ο Σπύρος Μελάς έγραφε τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της Έλλης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μελίνα Μερκούρη έδιναν τις συνεντεύξεις τους, ενώ όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σοφοκλής Βενιζέλος, Ηλίας Ηλιούς, Γεώργιος Μαύρος, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος Ράλλης, Ξενοφώντας Ζολώτας αλλά και ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Αναστάσιος Πεπονής, είχαν τα δικά τους αγαπημένα τραπέζια.

Καλλιτέχνες και συγγραφείς όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Μίνως Βολανάκης, η Τζένη Καρέζη, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχαν ως στέκι τους το Zonars ενώ ιδιαίτερα το αγαπούσαν και οι διεθνείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν.

Το 2001 μπήκε λουκέτο στην επιχείρηση, καθώς πουλήθηκε το ακίνητο και οι νέοι ιδιοκτήτες δεν ανανέωσαν το μίσθωμα. Τότε έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο στην ιστορία του θρυλικού Zonars για να συνεχίσει την πορεία του έξι χρόνια αργότερα.
Τον Οκτώβριο του 2007, ανακαινισμένο πλέον άνοιξε ξανά με νέο στυλ χωρίς να διατηρήσει τα στοιχεία που το έκαναν διάσημο.

Απο τον Δεκέμβριο του 2015 το καφέ άρχισε να λειτουργεί υπο τη διεύθυνση του PANAS GROUP, πλέον ως Zonars χωρις την απόστροφο, με ανανεωμένη διακόσμηση και μενού, στην προσπάθεια αναβίωσης του αθηναικού κοσμοπολίτικου αστικού περιβάλλοντος.