Δύο κυρίες ειδικές στη σοκολάτα έχουν γεμίσει την Κηφισιά με υπέροχα αρώματα  | 0 bovary.gr
Δύο κυρίες ειδικές στη σοκολάτα έχουν γεμίσει την Κηφισιά με υπέροχα αρώματα | 0 bovary.gr
21|11|2018 15:00
SHARE
ÉSOPHY

Δύο κυρίες ειδικές στη σοκολάτα έχουν γεμίσει την Κηφισιά με υπέροχα αρώματα


Αν αναρωτιέστε πώς οι σοκολάτες, που συνήθως «κατάγονται» από βόρειες χώρες, δένουν με τις γεύσεις της Μεσογείου, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το κατάστημα «Ésophy Mediterranean Inspired Chocolates» στην Κηφισιά, που έφτιαξαν με αγάπη η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου.

Οι δυο κυρίες προέρχονται από τον τομέα του μάρκετινγκ, αλλά επειδή πάντα ασχολούνταν με τον χώρο του τροφίμων, όταν γνωρίστηκαν και είδαν πως ταιριάζουν οι ιδέες τους, ξεκίνησαν να κάνουν μια έρευνα σχετικά με τα προϊόντα για να δουν σε ποια υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης  Έτσι κατέληξαν στη σοκολάτα, που αποφάσισαν να της προσθέσουν μεσογειακές νότες, προσφέροντας μια διαφορετική εκδοχή.

Κάπως έτσι βρέθηκαν στο Βέλγιο στη διάσημη «Ακαδημία σοκολάτας» κι έγιναν chocolatiers, καθώς εδώ δεν υπήρχε κάτι εξειδικευμένο στον τομέα και συνέχισαν με εννιάμηνο stage, εμβαθύνοντας σε θέματα θεωρίας, γιατί η σοκολάτα χρειάζεται γνώσεις χημείας για να μπορεί κάποιος να την απολαμβάνει με τον σωστό τρόπο. 

Η Ευδοκία Λιάκου και η Σοφία Δενδρινού
Η Ευδοκία Λιάκου και η Σοφία Δενδρινού

Εκεί, λοιπόν, συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν γεύσεις με πρωταγωνιστές τα ελληνικά υλικά, σε πρωτότυπες, δουλεμένες συνταγές.

Συνδυάζοντας, λοιπόν, γνώση και έμπνευση, φτιάχνουν σοκολάτες με άποψη και στυλ, τις «Ésophy».

Η ονομασία τους προέκυψε από την ένωση των αρχικών των ονομάτων τους, ενώ ταυτόχρονα είναι κι ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «philosophy», μιας και οι δυο τους έχουν τη δική τους φιλοσοφία για τη χειροποίητη σοκολάτα.

«Θα λέγαμε ότι φτιάχνουμε μεσογειακές σοκολάτες, αφού κατά βάση χρησιμοποιούμε ελληνικές πρώτες ύλες: τους ξηρούς καρπούς μας, τα φρούτα μας, τη μαστίχα, το ελαιόλαδο ή το γιαούρτι, και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι , θα λέγαμε, το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», μας εξηγεί η Ευδοκία. Η πανέμορφη  βιτρίνα του μαγαζιού αποτελεί πειρασμό και σε προετοιμάζει για ένα γευστικό ταξίδι στις αισθήσεις. Μπαίνοντας, στα ράφια και στον πάγκο-βιτρίνα, θα δείτε σοκολάτες σε πλάκες, -άλλες σε βαζάκια ή κομψά διάφανα σακουλάκια, άλλες κομμένες σε μικρά κομματάκια, («τέτρα» από το τετράγωνο τις  ονομάζουν τα κορίτσια, που μπορείτε να τις προσφέρετε ως κέρασμα), τόσο όμορφες όλες και λαχταριστές που δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. 

Στο βάθος του μαγαζιού, θα δείτε και το εργαστήριο της Σοφίας και της Ευδοκίας, εκεί δηλαδή όπου πειραματίζονται, δημιουργώντας συνεχώς νέες γεύσεις. «Ξεκινήσαμε αρχικά με δέκα  γεύσεις. Αυτό που προσέχουμε στις συνταγές μας είναι το ένα υλικό να αναδεικνύει το άλλο. Η σοκολάτα είναι πιο συναρπαστικό τρόφιμο στον πλανήτη, όποτε αξίζει να γευόμαστε κάθε γραμμάριό του».

Η Σοφία κι η Ευδοκία παίρνουν τη σοκολάτα σε «σταγόνες», την λιώνουν και την δουλεύουν ώστε να αποκτήσει τέλεια υφή, ώστε  να μην λιώνει, να γυαλίζει και να μην θρυμματίζεται εύκολα.

Στη συνέχεια φτιάχνουν δικά τους εκχυλίσματα, για τα οποία χρησιμοποιούν προϊόντα από παραγωγούς που έχουν επιλέξει. 

«Χρησιμοποιούμε σοκολάτες από διαφορετικούς παραγωγούς, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε συνταγής: από πολύ γνωστές μεγάλες φίρμες  της Γαλλίας και του Βελγίου, μέχρι πολύ μικρούς παραγωγούς, που  έχουν μονοποικιλιακές σοκολάτες, π.χ. από Eκουαδόρ ή Μαδαγασκάρη».

Τα κορίτσια στις σοκολάτες τους βάζουν φυστίκι Αιγίνης, μαστίχα Χίου, σύκο Κύμης, φουντούκια από το Πιεμόντ της Ιταλίας, πορτοκάλια και λεμόνια από την Κρήτη, βασιλικό, λεβάντα και την μέντα της Πελοποννήσου.

Μια από τις συνταγές που αγαπάει ο κόσμος πολύ είναι το γιαούρτι με μύρτιλο, το κάρδαμο και τον καφέ -είναι σύνηθες να συνδυάζεται ο καφές σε κάποιες περιοχές με μπαχαρικά - ενώ εξαιρετικές είναι και οι συνταγές με τα τρία εσπεριδοειδή, αλλά και μια με ελαιόλαδο και αλάτι.

Δοκιμάστε, επίσης, την καπνιστή σοκολάτα 65% κακάο single origin Brasil, μια γάλακτος με φρεσκοψημένο σουσάμι, μια με καραμελωμένα αλατισμένα αμύγδαλα που είναι ελληνικά, αλλά και μία με τριαντάφυλλο και φιστίκι Αιγίνης.

Θα βρείτε, επίσης, επικαλυμμένους ξηρούς καρπούς, ροφήματα, αλλά και  spreads με την πάστα του ξηρούς καρπούς 100%, χωρίς συντηρητικά (υπάρχουν σε τρεις παραλλαγές: φουντούκι, αμύγδαλo και φιστίκι Αιγίνης).

Οι σοκολάτες παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο και περιλαμβάνουν πολλές συνταγές, με όλα τα είδη: σκούρες, γάλακτος, λευκή, single origin.

Φτιάχνονται από φρέσκα, φυσικά υλικά χωρίς να προστίθεται ζάχαρη ή αλκοόλ - ένα φυσικό συντηρητικό που συχνά χρησιμοποιείται για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής της σοκολάτας, γι’ αυτό τα κορίτσια  δίνουν  στις σοκολάτες τους χρόνο ζωής από τρεις μέχρι έξι μήνες.

Οι κομψές συσκευασίες του μαγαζιού θα σας εντυπωσιάσουν, άλλωστε το Ésophy ειδικεύεται και στα καλάθια δώρου και διαθέτει συνοδευτικά ποτά, ενώ να ξέρετε ότι δέχεται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ειδικότερα τώρα την περίοδο των  Χριστουγέννων.

Αγίου Τρύφωνος 10, Κηφισιά, 210 6230230

TAGS