Unsplash/ Go to Emile-Victor Portenart's profile Emile-Victor Portenart
Unsplash/ Go to Emile-Victor Portenart's profile Emile-Victor Portenart
17|11|2018 21:12
SHARE
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Το κυριακάτικο pop-up brunch στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα σου φτιάξει τη μέρα


Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων της περιοχής, έχει πλέον ανανεωθεί και φιλοξενεί  μια σειρά από μικρά αλλά καινοτόμα καταστήματα, αλλά κι ενδιαφέρουσες δράσεις.

Η νέα μορφή λειτουργίας της, αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η λειτουργία της ελέγχεται από άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος Αθηναίων. Άρα μιλάμε για ένα νέο μοντέλο συν-διαχείρισης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Γι 'αυτό και τα μαγαζιά που φιλοξενούν ακολουθούν μια συγκεκριμένη  ιδεολογία, προσφέροντας βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Έτσι με τις αγορές  εκεί  βοηθάτε ευπαθείς  ομάδες, ενώ σε όλα τα μαγαζιά δίνονται ευκαιρίες εργασίας σε ΑΜΕΑ, πρώην τοξικομανείς, ή ανθρώπους με ψυχικά θέματα που εξαιτίας αυτών μένουν αποκλεισμένοι και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστική για παράδειγμα, είναι η περίπτωση του χυμοποιείου που λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, το οποίο με κάθε αγορά χαρίζει έναν δεύτερο φρέσκο χυμό σε κάποιο παιδί της περιοχής, η οικογένεια του οποίου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αν δεν την έχετε επισκεφτεί ακόμα στις 18 Νοεμβρίου, είναι η ιδανική ευκαιρία, καθώς εκεί πρόκειται να διοργανωθεί ένα pop-up brunch, στο οποίο μάλιστα η είσοδος θα είναι δωρεάν (η τιμή  όμως του μενού καθορίζεται από τις επιλογές του επισκέπτη).

Από τις 11:00 έως τις 17:00, ο κεντρικός χώρος της Αγοράς  θα γίνει ένα μεγάλο «food-court», όπου διαφορετικοί πάγκοι θα ετοιμάζουν και θα προσφέρουν κλασικές -και όχι τόσο κλασικές- γεύσεις.

Γνωστοί σεφ θα ετοιμάζουν εμπνευσμένες γαστρονομικές δημιουργίες για τους κατοίκους και επισκέπτες της Κυψέλης, σε ένα μενού με τα γνωστά, αγαπημένα πιάτα ενός brunch, αλλά και παραλλαγές τους, εμπλουτισμένο με vegetarian και vegan επιλογές.

Unsplash/ Joseph Gonzalez
Unsplash/ Joseph Gonzalez

Οι Guerilla Chef έρχονται με το αγαπημένο Patty Pan Burger, με brioche ψωμί, 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, μαγιονέζα, ketchup, μουστάρδα και τηγανιτή πίκλα, αλλά και μια "πειραγμένη" συνταγή με αυγό, μαγιονέζα, αβοκάντο και τραγανό κρεμμύδι.

Guerilla Chef / Φωτογραφία: Pop-up Brunch/ Facebook
Guerilla Chef / Φωτογραφία: Pop-up Brunch/ Facebook

Η καντίνα Food Truck του Γιώργου Γληνού  θα σερβίρει αυγά με μπέικον ή παστουρμά, άγρια μανιτάρια, γκεζλεμέ με πραλίνα φουντουκιού και μπανάνα, scrambled eggs με καπνιστό σολομό, μια παραδοσιακή αυγοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι, νόστιμα ζεστά hot dogs, αλλά και μια βελουτέ σούπα ημέρας σε ποτήρι .

Δημοτική Αγορά Κυψέλης/ Facebook Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
Δημοτική Αγορά Κυψέλης/ Facebook Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Για τους vegan,  το The Plant Kingdom προσφέρει με αποκλειστικά χορτοφαγικές επιλογές από burger, σούπες και γλυκά, ενώ το Mentaleaty ετοιμάζει vegan  noodles με λαχανικά, spring rolls και won ton με τυρί κρέμα και κρεμμύδια, αλλά κι ενώ για όσους δεν απέχουν από το κρέας θα υπάρχει κι ένα πιάτο με κοτόπουλο  teriyaki. 

Επίσης, ένα αγαπημένο μαγαζί της Κυψέλης η «Πίτα της Κολχίδας» θα σερβίρει πιροσκί, πίτες και γεωργιανά γλυκά, ενώ σε έθνικ δρόμους μας οδηγεί και το Falafeladiko.

To "Βread and Roses" της Ομόνοιας από την άλλη, μιας και ο χειμώνας επιτέλους φαίνεται πως ξεκίνησε, θα μαγειρέψει πατατόσουπα, σούπα καρότου με πορτοκάλι και τζίντζερ, σούπα γλυκιάς κολοκύθας με φασκόμηλο, κις λορέν, τάρτα πορτοκαλιού και κορμό σοκολάτας με πορτοκάλι και  κονιάκ, όπως τον έφτιαχνε η γιαγιά κάθε Χριστούγεννα. 

Κι επειδή brunch χωρίς μπισκότα δεν γίνεται, περάστε από τον πάγκο του The Cookie Dude για χειροποίητα και φρεσκοψημένα που συνοδεύονται με γάλα. Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στους χώρους της Αγοράς και να θαυμάσετε αυτό το υπέροχο  κτίριο του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, που εγκαινιάστηκε το 1937 .

Δημοτική Αγορά της Κυψέλης/ Φωτογραφία: Intimenews/ Παναγιώτης Τζαμαρος
Δημοτική Αγορά της Κυψέλης/ Φωτογραφία: Intimenews/ Παναγιώτης Τζαμαρος

Δείτε, επίσης, δύο τοιχογραφίες σφυροδρέπανων από τα χιλιάδες που σχεδιάστηκαν στην Αθήνα την περίοδο της απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών, το 1944, οι οποίες ήρθαν στο φως με τις εργασίες ανακαίνισης, όποτε αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης , Φωκίωνος Νέγρη 42

Κυριακή  18/11:  11:00  – 17:00