Santa Lucia: H πιο hot άφιξη στο Παγκράτι είναι Ιταλίδα -Ο Μανώλης Αναγνωστάκης άνοιξε τo νέο στέκι μας
Ενα πρώην βίντεο κλαμπ και ηλεκτρολογείο στην Αρχελάου, ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους στο Παγκράτι, έχει μετατραπεί σε μια μοντέρνα, δροσερή τρατορία που τα πιάτα της θα σε κάνουν να μην αφήνεις το πιρούνι κάτω.
H Santa Lucia, μόλις άνοιξε τις πόρτες της. Είναι το δημιούργημα του δημοσιογράφου Μανώλη Αναγνωστάκη, ενός ανθρώπου με μακρά ιστορία στον χώρο των media.
Αυτή η τρατορία θα γίνει το επόμενο στέκι σου καθώς έστρωσε τα ξύλινα τραπέζια της έξω, για να σε υποδεχτεί σε έναν όμορφο χώρο με προσεγμένο design όπου μπορείς να δοκιμάσεις κάποια από τα γευστικότερα antipasti της πόλης.
Κάπου στο βάθος της Santa Lucia θα δεις σε αφίσα την πανέμορφη Κλαούντια Καρντινάλε να τρώει μακαρόνια.
Οι λάτρεις της ιταλικής, αλλά και της μεσογειακής κουζίνας θα την αγαπήσουν. Το μενού έχει προκύψει μετά από πολλά ταξίδια του Μανώλη Αναγνωστάκη και των δύο συνεργατών του στην Ιταλία, αλλά και μετά από ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή των υλικών από τους chef.
Εδώ όλα μπορούν να ξεκινήσουν με μερικές γουλιές από apperitivo και λευκό κρασί. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να καταυθάνουν τα ακαταμάχητα antipasti.
Οπως ακριβώς συνέβη και με μένα όταν επισκέφτηκα την Santa Lucia για να δω μετά από πολλά χρόνια τον Μανώλη Αναγνωστάκη -διευθυντή μου το 2014 στα περιδικά.
Πως προέκυψε το όνομα Santa Lucia; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ονομάσεις έτσι την τρατορία;
Οταν ο γιος μου ο Μανούσος ήταν πολύ μικρός, 5-6 ετών περίπου, ήλθε στην Αίγινα επίσκεψη ο Ξαρχάκος και τον άκουσε να σιγοτραγουδάει παίζοντας τον ''bob τον μάστορα’’ το Santa Lucia. Tον τοποθέτησε πάνω σε ένα τοιχάκι και τον προέτρεψε να το τραγουδήσει από την αρχή. Αυτό ήταν. Αρκετά χρόνια μετά σιγοτραγουδούσε παίζοντας, το Santa Lucia.
Γιατί στο Παγκράτι; Τι σου άρεσε στην οδό Αρχελάου;
Σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας έχει τις δικές του «καταρες». Δεν μπορεί να ξεφύγει, να αποδράσει από τον ρόλο που του έχει δοθεί. Στο Παγκράτι υπάρχουν δρόμοι και στέκια που μπορείς ακόμη να κάνεις όνειρα. Να ταξιδέψεις στην ανήσυχη θάλασσα της αυτογνωσίας. Να νιώσεις το φως της Αρχελάου και να χαρείς ανέμελα την ομορφιά της στιγμής.
Πρόκειται για το πρώτο σου εγχείρημα στην εστίαση, σωστά; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις "ναι" σε ένα τέτοιο βήμα;
Το 1981 μαζί με άλλους 2 φίλους είχαμε στην ουσία αναλάβει ένα μαγαζί στην Αλόννησο. Λίγο πριν ήταν το μαγαζί του Σταύρου στα Χανια. Φλέρταρα συνέχεια με σκοπιές και περιπολίες στην επικίνδυνη ζώνη της εστίασης. Αλλες φορές ζητιάνευα μια «αγκυρα», ένα σημείο αναφοράς...
Αν δεν κάνω λάθος, εχεις μια αδυναμία στην Ιταλία και στην ιταλική κουζίνα. Επαιξε αυτό ρόλο στο να δημιουργήσεις το Santa Lucia;
Αν το Κερατσίνι είναι οι ρίζες, ο Πειραιάς η εφηβεία, η Θεσσαλονίκη μου χάρισε το διαβατήριο για τη ζωή, η Ιταλία είναι το παράθυρο στον κόσμο. Μεράκι, στιλ, ισχυρή ταυτότητα και όπως λέει και ο Νίκος Χριστοδουλάκης αν στον β’ παγκόσμιο ήταν με την μεριά των συμμάχων θα ήταν πολυ καλύτερα τα πράγματα για την πιο όμορφη χώρα.
Εχεις πολύ καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Αυτό πιστεύεις είναι η συνταγή της επιτυχίας; Σε ποια στοιχεία ποντάρεις για να γίνει στέκι το Santa Lucia;
Συνταγές υπάρχουν πολύ καλές, μέχρι να δημιουργηθούν καινούργιες που βασίζονται στην παράδοση και προχωράνε μπροστά. Τι να σου πω. Δεν ξέρω, δεν ξέρουμε…Κοπιαστικός αγώνας ανάμεσα σε ερμηνείες συνομωσιών και συνεχείς δοκιμές φαγητών για τις ωραιοπαθείς συνειδήσεις μας. One more cup of coffee for the road. Mε αυτό το τραγούδι ανοίξαμε πανιά χωρίς να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι.
Πες μου ένα πιάτο που το αγαπάς πολύ και γιατί
Αγαπάμε όλα τα πιάτα με τον ίδιο τρόπο.Την αυθεντική Carbonara, τα κεφτεδάκια του Οvidio, τις παπαρδέλλες του Vitto, τα βοδινά μάγουλα με ταλιατέλλες του Αλέξανδρου…..
Γιατί να επιλέξει κάποιος να έρθει στο Santa Lucia; Τι είναι αυτό που το κάνει διαφορετικό από τις υπόλοιπες τρατορίες;
Γιατί έχει ωραίο φως. Αυθεντικό Άπερολ.Τίμιες γεύσεις με πολύ αγνά υλικά. Αναζοπυρώνει την πυρκαγιά των παλαιών αξιών που πάει να σβήσει μέσα μας. Ευφραίνεται η ψυχή μας και ειναι μεταδοτικό. Γιατί κάνουμε λάθη και τα αναγνωρίζουμε. Γιατί τα ξεθωριασμένα πιάτα τα γυρίζουμε πίσω και τα ξαναφτιάχνουμε από την αρχή!
Με μια μεγάλη καριέρα στον χώρο της media ο οποίος τα τελευταία χρόνια περνάει μια μεγάλη κρίση, η επιλογή σου να στραφείς στον χώρο της εστίασης, είναι βήμα αγάπης προς την μαγειρική και το καλό φαγητό ή ανάγκη σου να εξερευνήσεις έναν νέο επαγγελματικό τομέα;
Φράνσις κούκλα μου, δεν πεθαίνει πια κανείς για κανέναν και για τίποτα. Οι πλάγιες ματιές με τα σκοτωμένα όνειρα κυριαρχούν, τις κρυμμένες ζωές με περηφάνια τις αναπαράγουμε. Ο κήπος της μοναχικότητας έχει διαλεχτά αρώματα, αλλά και πιο μεγάλα αγκάθια. Ξανά είναι η εποχή που ακόμη χαίρομαι τον εαυτό μου. Αδιαφορώντας για τις πίκρες της ζωής, ασφάλισα κάποιες επυθυμίες μου στο καλό φαγητό, στην σιωπή και στις πολλές απαντήσεις που χωρούν σε κάθε ερώτηση.
Μανώλη, είσαι τελικά μακαρονάς;
Ναι!! Μπορώ να τρώω χιλιόμετρα σπαγγέτι παπαρδέλες, λιγκουινι με γόνο καλαμάρι και μαλφαντίνες και θέλω πολύ να τις μοιραστώ με όσους περισσότερους μπορώ.
Διεύθυνση: Αρχελάου 30, Αθήνα 116 35
Τηλέφωνο: 21 2105 3112