Γιατί οι influencers ομορφιάς αλείφουν με σκόρδο το πρόσωπό τους

Γιατί οι influencers ομορφιάς αλείφουν με σκόρδο το πρόσωπό τους -Τι λένε οι ειδικοί γι' αυτή την τάση

Μια νέα τάση έχει αναδυθεί το τελευταίο διάστημα στο TikTok και δεν είναι άλλη από τους χρήστες που αλείφουν σκόρδο (!) στο πρόσωπό τους λέγοντας πως το παράξενο αυτό beauty hack καθαρίζει γρήγορα τις ατέλειες του δέρματος.

Αν δεν μας πιστεύετε, μια απλή αναζήτηση με τον όρο «ωμό σκόρδο για την ακμή» (raw garlic for acme), θα οδηγήσει σε βίντεο με εκατοντάδες ανθρώπους που τρίβουν μια σκελίδα ωμού σκόρδου στα σπυράκια τους.

Τι λένε οι ειδικοί γι' αυτή τη νέα τάση - Πόσο αποτελεσματική είναι

Αλλά ενώ οι ειδικοί επευφημούν τις σπιτικές θεραπείες, σε αυτή την περίπτωση το να βάζετε το σκόρδο στο πρόσωπό σας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Η Dr. Ketaki Bhate, ύμβουλος δερματολόγος στο Self London, δήλωσε στη Vogue ότι κάτι τέτοιο μπορεί «να προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμη και χημικά εγκαύματα, τα οποία θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους μεταφλεγμονώδη σημάδια».

Η πιστοποιημένη δερματολόγος Dr. Shereene Idriss συμφώνησε, λέγοντας στο περιοδικό πως η τοπική εφαρμογή σκόρδου στο δέρμα «δεν μπορεί να καθαρίσει την ακμή σας».

«Η πλειονότητα των βίντεο στο διαδίκτυο όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σκόρδο για να ‘θεραπεύσουν’ την ακμή τους απεικονίζουν όσους παλεύουν με ορμονική ακμή», η οποία »τις περισσότερες φορές απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως μακροχρόνιες ουλές», εξήγησε η Idriss.

Φάτε το σκόρδο, μην το τρίβετε στο πρόσωπό σας

Κι ενώ οι ειδικοί λένε πως καλύτερα να αποφύγετε το τρίψιμο του σκόρδου στο πρόσωπό σας, η κατανάλωση σκόρδου δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

«Το σκόρδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και B6, μαγγανίου και σεληνίου», δήλωσε στη Vogue η Emily English, διατροφολόγος και ιδρύτρια του epetōme. «Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις, όπως η αλλικίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες».

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση της ακμής

Εκτός από το σκόρδο, η English συνιστά σε όσους πάσχουν από ακμή να ακολουθούν μια γλυκαιμική, πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή, εστιάζοντας στα ωμέγα-3, τα προβιοτικά και τον ψευδάργυρο.

Όταν πρόκειται για τοπικές προσεγγίσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν βάλετε οτιδήποτε στο δέρμα σας.

«Το δέρμα του καθενός είναι τόσο διαφορετικό, οπότε μια γενική προσέγγιση δεν είναι ιδανική», δήλωσε η Bhate. «Σε γενικές γραμμές, συνιστώ προϊόντα φιλικά προς την ακμή (μη κωμειογόνα) και ένα λιτό σχήμα, καθώς πολλά προϊόντα ταυτόχρονα μπορεί να καταλήξουν να ερεθίζουν το δέρμα».

Αν ψάχνετε για πιο συγκεκριμένες συμβουλές για περιπτώσεις φλεγμονώδους ακμής στη λιγότερο ακραία πλευρά, η Idriss συνιστά οξέα απολέπισης.

«Τα οξέα απολέπισης - ιδίως τα BHAs όπως το σαλικυλικό οξύ - μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος που συσσωρεύεται στους πόρους σας για να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω ξεσπάσματα, ενώ συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βακτηριακού φορτίου στο δέρμα σας», μοιράστηκε η Idriss.

«Η ρετινόλη και η ρετινάλη βοηθούν επίσης πολύ στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου. Τέλος, τα υδροκολλοειδή επιθέματα μπορεί να είναι μια τελευταία λύση αν έχετε ένα μεγάλο, ζουμερό σπυράκι που προσπαθείτε να ξεφορτωθείτε σε μια στιγμή, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση».