Οι καλύτερες τροφές για να έχετε λαμπερά και υγιή μαλλιά, σύμφωνα με διατροφολόγο
Η λάμψη στα μαλλιά δεν εξαρτάται μόνο από τα καλλυντικά προϊόντα, όπως τα λάδια ή τα σαμπουάν, αλλά και από τη σωστή διατροφή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.
Σύμφωνα με τη Paul Martín Clares, φαρμακοποιό και ειδικό στη διατροφή, η οποία μίλησε στο ισπανικό Telva, εξήγησε πώς η έλλειψη λάμψης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με τον λανθασμένο τρόπο διατροφής να είναι ένας από αυτούς. Τα θρεπτικά συστατικά και οι τροφές που ωφελούν τα μαλλιά βοηθούν να παραμείνουν καθαρά, λαμπερά και να διατηρούν το χρώμα τους σε άριστη κατάσταση.
Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως η αδυναμία ανάπτυξης της τρίχας και η απώλεια λάμψης.
Για παράδειγμα ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία των μαλλιών. Συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής και στην παραγωγή κερατίνης, της βασικής πρωτεΐνης που απαρτίζει τα μαλλιά. Επίσης, η έλλειψη σιδήρου, του οποίου η ανεπάρκεια συχνά οδηγεί σε τριχόπτωση, μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά.
Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, τα μαλλιά επηρεάζονται από τις αλλαγές θερμοκρασίας. Γίνονται πιο θαμπά, φριζαρισμένα και στεγνά.
Τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση της λάμψης των μαλλιών
- Κολοκυθόσποροι, ρίγανη, βασιλικός και βρώμη. Είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ιστού της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών.
- Κρέατα και θαλασσινά. Περιέχουν σίδηρο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος σε όλα τα κύτταρα.
- Σπαράγγια, πράσα, λάχανο, σκόρδο και κρεμμύδι. Είναι τροφές που έχουν θείο, «κλειδί» για την παραγωγή κερατίνης και κολλαγόνου που είναι απαραίτητα για την επίτευξη υγιών, λαμπερών και ενισχυμένων μαλλιών.
- Αμύγδαλα, καρύδια, μπανάνες, βερίκοκα και κάσιους. Περιέχουν μαγνήσιο, ενδείκνυται για την ενίσχυση των πιο εύθραυστων μαλλιών.
- Αυγά. Πλούσια σε σελήνιο, προσφέρουν ελαστικότητα στα μαλλιά και ασκούν αντιοξειδωτική δράση. Βελτιώνουν τα ξηρά και εύθραυστα μαλλιά, σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα διατροφής.
- Σαρδέλες, σολομός, τόνος και καρύδια. Περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3 και λινολεϊκό οξύ «ώστε τα μαλλιά να φαίνονται δυνατά και υγιή, εμποδίζοντάς τα να στεγνώσουν και να φριζάρουν», λέει ο ειδικός.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, κεφίρ και ξηροί καρποί. Πλούσιες σε βιταμίνες της ομάδας Β, που είναι οι πιο σημαντικές για τα μαλλιά μας.
- Πορτοκάλι, ακτινίδιο και ανανάς. Είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C που εμποδίζει τα μαλλιά να σπάσουν και να φαίνονται αφυδατωμένα.