Λήγει το αντηλιακό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δείκτες προστασίας
Το αντηλιακό είναι ένα από τα πιο βασικά προϊόντα της καθημερινής περιποίησης, ειδικά όταν ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος.
Ο ήλιος φαίνεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση για φέτος, και ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν ακόμα χαμηλές, η UV ακτινοβολία είναι αρκετά ισχυρή για να σας «πιάσει» λίγη απόχρωση.
Ενώ κάποιοι ενδέχεται να ρισκάρουν και να εκτεθούν στον ήλιο χωρίς προστασία, άλλοι μπορεί να αναζητούν ένα παλιό αντηλιακό για να τους βγάλει πέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Είναι κατανοητό να μην θέλουμε να σπαταλήσουμε προϊόντα, ειδικά όταν φαίνονται ακόμα καλά, αλλά οι κίνδυνοι από τη χρήση αντηλιακού που έχει λήξει δεν αξίζουν τον κόπο.
Γιατροί και ειδικοί εξηγούν στο βρετανικό Independent γιατί οι ημερομηνίες λήξης είναι σημαντικές και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά.
Τελικά, λήγει το αντηλιακό;
Όπως και κάθε καλλυντικό προϊόν με ενεργά συστατικά, τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης και είναι χρήσιμα για το πολύ τρία χρόνια.
«Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης για να διασφαλίσετε την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού», λέει ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Μονάδας Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος (MASCU) στο East Grinstead, Paul Banwell.

«Αν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, συνήθως θεωρείται ότι είναι χρήσιμο για μέχρι τρία χρόνια από την αγορά του».
Αν η ετικέτα έχει ξεφτίσει ή γίνει δυσανάγνωστη, ο Banwell λέει ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ελέγξετε αν το αντηλιακό σας είναι ακόμα χρήσιμο.
«Δείτε αν έχουν υπάρξει αλλαγές στη μυρωδιά, στην υφή και στο χρώμα», λέει. «Το ληγμένο αντηλιακό μπορεί να έχει πιο κίτρινο ή καφέ χρώμα, με υφή που θυμίζει σβόλους ή κόκκους και μπορεί να μυρίζει διαφορετικά από όταν το αγοράσατε.»
Τι μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσετε ληγμένο αντηλιακό;
Με την πάροδο του χρόνου, τα αντηλιακά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα ενεργά συστατικά λήγουν, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση τους δεν θα σας προστατεύσει από τον ήλιο.
«Το ληγμένο αντηλιακό χάνει την ικανότητά του να προστατεύει από τις UV ακτίνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκαυμάτων, πρόωρης γήρανσης και καρκίνου του δέρματος», εξηγεί ο γιατρός αισθητικής και δερματολόγος Dr. Munir Somji από τις Κλινικές Dr MediSpa.
Η διάσπαση των ενεργών συστατικών μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή ανισόρροπη εφαρμογή, με αποτέλεσμα την ανομοιογενή προστασία.
«Γι’ αυτό τονίζω τη σημασία της χρήσης φρέσκων, υψηλής ποιότητας αντηλιακών καθημερινά για πλήρη προστασία από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.»
Πώς να αποθηκεύετε το αντηλιακό και τα SPF
Όπως τα περισσότερα καλλυντικά, η αποθήκευση σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον είναι κρίσιμη για τη μακροχρόνια διατήρηση του προϊόντος και για να μην μολυνθεί το αντηλιακό.
Οι ειδικοί συνιστούν να το αποθηκεύετε όρθιο σε ένα δροσερό και ξηρό ντουλάπι ή συρτάρι.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μέρη που πρέπει να αποφεύγετε για την αποθήκευση του αντηλιακού.
«Τα ταμπλό αυτοκινήτων είναι μέρος απαγορευτικό», λέει ο ειδικός σε θέματα δέρματος και αισθητικής Dr. Ed Robinson, «καθώς τα αυτοκίνητα μπορούν να θερμανθούν γρήγορα, ακόμα και σε ήπιο καιρό.
«Επίσης, τα περβάζια παραθύρων και τα μπάνια κοντά σε πηγές θερμότητας, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδομήσει τη φόρμουλα και η θερμότητα και ο ατμός από τα ντους μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητά της.»

Ποιο SPF να επιλέξετε
Ο Δείκτης Προστασίας από τον Ήλιο (SPF) δείχνει πόσο χρόνο μπορεί να πάρει μέχρι να αρχίσετε να καίγεστε μετά την εφαρμογή του αντηλιακού.
Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε SPF 15, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί 15 φορές περισσότερος χρόνος για να καείτε σε σχέση με το αν δεν φορούσατε καθόλου αντηλιακό.
«Οπότε, αν συνήθως σας παίρνει 10 λεπτά για να καείτε, το SPF 15 θεωρητικά θα σας προσφέρει 150 λεπτά προστασίας», λέει η Kimberley Medd, υπεύθυνη κλινικής της Face the Future.
«Το SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτίνων UVB, το SPF 50 μπλοκάρει το 98% και το SPF 100 το 99%.»
Η Medd λέει ότι το SPF 30 είναι το ελάχιστο που συνιστούν οι περισσότεροι δερματολόγοι. «Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η επαναφορά κάθε δύο με τρεις ώρες, ανεξαρτήτως του SPF που χρησιμοποιείτε.»
Η διαφορά ανάμεσα σε αντηλιακό προσώπου και σώματος
Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο είναι αυτονόητη, αλλά ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε είναι μια άλλη ιστορία.
Με την πληθώρα αντηλιακών προσώπου και σώματος στην αγορά, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε αν είναι απαραίτητο ή απλώς marketing.
«Τα αντηλιακά προσώπου είναι συνήθως πιο ελαφριά για το δέρμα του προσώπου και κάποιοι κατασκευαστές επικεντρώνονται περισσότερο στην «κοσμητική κομψότητα» και διαμορφώνουν τα αντηλιακά προσώπου κάπως διαφορετικά», εξηγεί ο Banwell.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα αντηλιακά προσώπου είναι σχεδιασμένα να είναι μη φαγεσωρογόνα, δηλαδή δεν φράζουν τους πόρους, για να αποφευχθούν τα σπυράκια.
«Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακά σώματος και στο πρόσωπο», λέει ο Banwell, απλώς μπορεί να κάνουν το δέρμα λίγο πιο λιπαρό.
Πώς να εφαρμόσετε το αντηλιακό με μακιγιάζ
Μας λένε να ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε δύο έως τρεις ώρες, αλλά αν φοράμε μακιγιάζ, αυτό καθιστά την αποστολή αρκετά δύσκολη.
Πολλά προϊόντα μακιγιάζ τώρα περιέχουν SPF, αλλά η Medd λέει ότι αυτό προσφέρει σχεδόν καμία προστασία από μόνο του.
«Το SPF στο μακιγιάζ συνήθως δεν εφαρμόζεται σε αρκετά παχύ στρώμα για να προσφέρει το πλήρες επίπεδο προστασίας που αναφέρεται στη συσκευασία», λέει.
Συνιστά να εφαρμόσετε ένα στρώμα SPF 50 πριν το μακιγιάζ σας και στη συνέχεια να ανανεώσετε με ένα διάφανο σπρέι.
«Τα αντηλιακά σε μορφή πούδρας ή σπρέι που σταθεροποιούν το μακιγιάζ με SPF μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση πάνω από το μακιγιάζ, οπότε αξίζει να τα εξετάσετε αν θέλετε συνεχιζόμενη προστασία όλη την ημέρα.»
«Βεβαιωθείτε ότι το μακιγιάζ σας έχει ευρύ φάσμα SPF για προστασία από τις ακτίνες UVA (για τη γήρανση) και UVB (για τα εγκαύματα)», λέει.