Υπόθεση Ασούντα: Η αληθινή ιστορία της δωδεκάχρονης, που δολοφονήθηκε από τους θετούς γονείς της
Η μίνι τηλεοπτική σειρά θρίλερ «The Asunta Case» του Netflix αποκαλύπτει ένα από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ισπανία και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη το 2013.
Τους ρόλους-κλειδιά στη σειρά παίζουν η Candela Peña ως Rosario Porto, ο Tristán Ulloa ως Alfonso Basterra και η Iris Whu ως Asunta. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Javier Gutiérrez, Carlos Blanco, María León, Francesc Orella, Alicia Borrachero, Raúl Arévalo και Ricardo de Barreiro.
Η τηλεοπτική σειρά, που αποτελείται από έξι επεισόδια, περιγράφει με δραματικό τρόπο την υπόθεση της δωδεκάχρονης Ασούντα Μπαστέρα, η οποία δηλώθηκε ως εξαφανισμένη από τους θετούς γονείς της τον Σεπτέμβριο του 2013. Λίγες ώρες αργότερα δίπλα σε έναν επαρχιακό δρόμο έξω από το Σαντιάγο, βρέθηκε το πτώμα του μικρού κοριτσιού. Οι Αρχές αναζητούσαν την αλήθεια πίσω από τον αιφνίδιο θάνατό του, ενώ όλη η Ισπανία παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της έρευνας.
Ποια ήταν η Ασούντα Μπστερά, που η συγκλονιστική της υπόθεση έγινε τηλεοπτική σειρά
Η Ασούντα γεννήθηκε στην Κίνατο 2000 και το άνομά της ήταν Fong Yang. Τον Ιούνιο του 2001, η Ροζάριο Πόρτο, που προερχόταν από επιφανή οικογένεια της Γαλικίας και ήταν επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας, και ο σύζυγός της Αλφόνσο Μπαστέρα, ένας έγκριτος δημοσιογράφος, την υιοθέτησαν, καθώς οι δυο τους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί. Εκείνη την εποχή μάλιστα, η υιοθεσία από την Κίνα ήταν ασυνήθιστη στην Ισπανία και η Ασούντα ήταν το πρώτο παιδί που υιοθετήθηκε στην περιοχή Σαντιάγο ντε Κοποστέλα, όυπο και διέμεναν ο Μπαστέρα και η Πόρτο.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα το ζευγάρι ταξίδεψε έως την Κίνα και δυο εβδομάδες αργότερα έφερε το κοριτσάκι στο σπίτι του. Καθώς μεγάλωνε η Ασούντα, έγινε φανερό ότι ήταν πολύ έξυπνη. Κατάφερε να περάσει ένα ακαδημαϊκό έτος, όταν πήγε στο γυμνάσιο, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και κινεζικών, σπούδαζε γερμανικά στο σχολείο καιταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα μπαλέτου, βιολιού και πιάνου.
Η ευτυχία της νέας οικογένειας άρχισε να ανατρέπεται, όταν το 2009 η Ροζάριο Πόρτο, που αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, νοσηλεύτηκε για δυο μέρες σε μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Στις αρχές του 2013, ο Μπαστέρα αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο, επειδή ανακάλυψε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με έναν επιχειρηματία.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Πόρτο υπέστη νευρικό κλονισμό και νοσηλεύτηκε ξανά στο νοσοκομείο, ενώ πάλευε με την απώλεια της μητέρας και του πατέρα της, οι οποίοι είχαν φύγει από τη ζωή μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο Μπαστέρα τότε συμφώνησε να φροντίσει εκείνη και την Ασούντα έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι δυο τους θα διατηρούσαν ξεχωριστά σπίτια.
Ήταν Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 2013, όταν η Πόρτο και ο Μπαστέρα δήλωσαν την εξαφάνιση της κόρης τους. Η Πόρτο μάλιστα είχε πει στην αστυνομία ότι η Ασούντα βρισκόταν στο διαμέρισμά τους, ενώ η ίδια είχε βγει για λίγο. Σύμφωνα με την κατάθεσή της τότε, όταν επέστρεψε στις 9:30 μ.μ., δεν υπήρχε κανένα ίχνος του κοριτσιού και γι’ αυτό τηλεφώνησε στον Μπαστέρα, για να δει αν η μικρή είχε πάει στο δικό του διαμέρισμα.
Λίγες ώρες αργότερα, οι Αρχές ενημέρωσαν τους θετούς γονείς ότι το πτώμα της Ασούντα είχε βρεθεί δίπλα σε έναν δρόμο έξω από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνά της, παίρνοντας αμέτρητες καταθέσεις.Τη μέρα της κηδεία της μικρής Ασούντα, η Πόρτο συνελήφθηκε, γιατί οι Αρχές διαπίστωσαν από υλικό, που είχε ανακτηθεί από κάμερες ασφαλείας, ότι το κορίτσι βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τη μητέρα της, όταν εκείνη έφυγε από το σπίτι με προορισμό την εξοχική τους κατοικία.
Το πτώμα της Aσούντα βρέθηκε μόλις 5 χλμ. από την εξοχική τους κατοικία, οπότε η αστυνομία έκανε έλεγχο στο οίκημα. Εκεί, σε ένα κάδο απορριμμάτων βρήκαν ένα πορτοκαλί σπάγκο, παρόμοιο είδος με αυτό που είχαν δέσει τα άκρα της μικρής. Παράλληλα, τα στοιχεία DNA, η περίεργη συμπεριφορά του ζευγαριού, αλλά και ένα ηρεμιστικό που βρέθηκαν στο εξοχικό τους, έβαλαν στο στόχαστρο της αστυνομίας την Πόρτο και τον Μπαστέρα.
Μία ημέρα μετά από τη σύλληψη της Πόρτο, ήρθε και η σειρά του Μπαστέρα, γεγονός που σόκαρε το Σαντιάγο, καθώς το ζευγάρι ήταν πολύ γνωστό στην κοινότητα και στους εύπορους κύκλους. Αυτό κυρίως που προκάλεσε την οργή του κόσμου, ήταν πως το ζευγάρι είχε περάσει με άριστα όλα τα ψυχολογικά τεστ που έγιναν να εγκριθεί η υιοθεσία, αν και η Πόρτο έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας.
«Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πείσουν τις τοπικές ισπανικές αρχές ότι θα γίνουν καλοί γονείς και ότι το παιδί τους θα περιτριγυριζόταν από μια στοργική ευρύτερη οικογένεια», αναφέρεται σε άρθρο του Guardian.
Μετά από κάποιες καθυστερήσεις, η δίκη του ζευγαριού ξεκίνησε τελικά τον Οκτώβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ήρθαν στο φως λεπτομέρειες σχετικά με τη δυναμική της οικογένειας και την ψυχική κατάσταση των γονέων. Τελικά, το σώμα των ενόρκων τους έκρινε ένοχους και τους δύο για τη δολοφονία της Ασούντα.
Οι ένορκοι συμπέραναν ότι ο Μπαστέρα θα μπορούσε να είχε κρυφτεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και πως εκείνος ουσιαστικά έπνιξε τη θετή του κόρη. Η Ασούντα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε πεθάνει ασφυξία, συν ότι βρέθηκε πως της είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον 27 χάπια Lorazepam την ημέρα του θανάτου της, ποσότητα που υπερβαίνει τις εννέα φορές την υψηλή δοσολογία για έναν ενήλικα. Κατά την έρευνα, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι η Ασούντα λάμβανε μικρότερες δόσεις Lorazepam για τουλάχιστον τρεις μήνες, τα οποία αποδείχτηκε πως αγόραζε ο Μπαστέρα.
Ο δικαστής καταδίκασε τόσο την Πόρτο όσο και το Μπαστέρα σε 18 χρόνια φυλάκιση για φόνο κατά συναυτουργία με επιβαρυντικές περιστάσεις συγγένειας και κατάχρησης εξουσίας. Αυτή η ετυμηγορία τροποποιήθηκε αργότερα ,τον Μάιο του 2016, καθώς δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι o Μπαστέρα βρισκόταν στο αυτοκίνητο της Πόρτο , ούτε και να εξακριβωθεί πού ακριβώς είχε πνιγεί η Ασούντα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας υποστήριξε ότι ο Μπαστέρα είχε σχεδιάσει και συνεργαστεί στη δολοφονία, αλλά ότι η Πόρτο ήταν αυτή που είχε προκαλέσει την ασφυξία. Η ποινή των 18 ετών ίσχυε και για τους δύο γονείς, οι οποίοι επέμεναν στην αθωότητά τους και επικυρώθηκε – μετά από πολλές εφέσεις που απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.
Η δολοφονία του μικρού κοριτσιού θεωρείται μία από τις πιο ειδεχθείς στην Ισπανία και σόκαρε την κοινή γνώμη, αλλά και τους γνωστούς της οικογένειας, που επιβεβαίωναν πως οι Μπαστέρα, οι οποίοι αρνούνταν πεισματικά την ενοχή τους, αγαπούσαν πολύ τη θετή τους κόρη. Πάντως,το πιθανό κίνητρο της δολοφονίας δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.
Η Πόρτο βρέθηκε κρεμασμένη μέσα στο κελί της φυλακής τον Νοέμβριο του 2020, και ποτέ δεν παραδέχτηκα ότι εκείνη είχε σκοτώσει την Ασούντα. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που είχε αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή της, καθώς η ψυχική της υγεία ήταν εύθραυστη. Λίγες ημέρες πριν είχε τυλίξει ένα κορδόνι γύρω από τον λαιμό της στο ντους του κελιού της. τότε, η συγκρατούμενό της ενημέρωσε το προσωπικό της φυλακής, που τη σταμάτησε. Πριν από αυτό, είχε προσπαθήσει να αυτοτραυματιστεί τον Φεβρουάριο του 2017 και νοσηλεύτηκε, όταν κατανάλωσε υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε είχε τοποθετηθεί σε ειδικά προγράμματα προστασίας από αυτοκτονία και στις τρεις φυλακές, όπου εξέτισε ποινή.
Ο Μπαστέρα εκτίει την ποινή του στη φυλακή Teixeiro στην Ισπανία. Το 2017, πριν από τον θάνατο της Πόρτο, έστειλε μια επιστολή στους παραγωγούς της ισπανικής σειράς ντοκιμαντέρ «Lo que la verdad esconde: Caso Asunta», η οποία κάλυψε λεπτομερώς την υπόθεση.
Μεταξύ άλλων τόνιζε πως μετά από την αποφυλάκισή του, η πρόθεσή του είναι να εξαφανιστεί. «Κανείς δεν θα με ξανακούσει, ούτε καν η Ροζάριο Πόρτο. Έχω μόνο έναν λόγο να μείνω ζωντανός, που δεν είναι άλλος από το να γίνω ξανά ελεύθερος και να ξαναβρεθώ με το κορίτσι μου. Μάλιστα, έχω ήδη σκεφτεί πώς και πού. Χρειάζομαι μόνο το πότε, αλλά όλα έρχονται», έγραφε η επιστολή.