Επίδαυρος

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο -Oι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Το φεστιβάλ Επιδαύρου θα ξεκινήσει φέτος στις 5 Ιουλίου με μια σημαντική συνεργασία με τον  σπουδαίο Ρώσο σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν για να συνεχίσει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που κινείται σε δρόμους ασφαλείς, έως και τις 24 Αυγούστου.

Οι παραστάσεις, που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Η φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου, γίνεται με την κατά Τιμοφέι Κουλιάμπιν «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με τη συμμετοχή ενός ελληνικού θιάσου.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης, του οποίου στην χώρα μας έχουμε ήδη δειτις «Τρεις αδερφές» του  Α. Τσέχοφ και το «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Κολτές, θα συνεργαστεί τους Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικόλα Παπαγιάννη, Δημήτρη Παπανικολάου, Θάνο Τοκάκη, Νίκο Ψαρρά κ.ά.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, στις 12 και 13 Ιουλίου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο μοναδικός εν ζωή Έλληνας σκηνοθέτης, που θεωρείται ένα σημαντικό κεφάλαιο  της Ιστορίας του Θεάτρου σε παγκόσμιο επίπεδο και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης,  συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται να σκηνοθετήσει την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστειας», πιστός στη μέθοδο που ο ίδιος έχει εφεύρει, αλλά και στην ομάδα του, που αποτελείται από τους σταθερούς συνεργάτες του: Σάββα Στρούμπος, Σοφία Χιλλ Δαυίδ Μαλτέζε, Αγλαΐα Παππάκ.α. Η παράσταση ήδη έχει σημειώσει sold out και αναμένεται να είναι το  μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού.

Η πρώτη κωμωδία της Επιδαύρου φέτος φέρειτην υπογραφή του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ και ανεβάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στις 19 και 20 Ιουλίου. Στον θίασο του, εκτός από τον Μάνο Βακούση, τη Φαίη Κοκκινοπούλου, τον Χρήστο Κοντογεώργη και την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μεταξύ άλλων, θα δούμε καιτην ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, που θα αναλάβειτο μέρος της Παράβασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Παράβαση του συγκεκριμένου έργου δεν έχει διασωθεί και ως είθισται συμπληρώνεται από τον μεταφραστή ή τον σκηνοθέτη, που ακολουθεί την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως δηλαδή έκανε πάντα ο αρχαίας ποιητής. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε την πρόταση της κυρίας Ευθυμίου επί του θέματος. Επίσης, στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green.

Στις 25 και 26 Ιουλίου, η σκυτάλη θα παραλάβει ακόμα μια διεθνής παραγωγή, αυτή της Comédie Française, που επανέρχεται στο αργολικό θέατρο λίγα χρόνια μετά από την παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» (2019). Αυτή τη φορά ο μεγάλος καλλιτεχνικός γαλλικός φορέας προτείνει μία διασκευή της ευριπίδειας «Εκάβης» με την παράσταση «Not Hecuba», όπου ο αρχαίος μύθος ελληνικός μύθος μια σύγχρονη ιστορία. Η σκηνοθεσία είναι του Πορτογάλου Τιάγκο Ροντρίγκεζ, που φέτος έκανε εντύπωση με την παράσταση «Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο αμέσως μετά από την πρεμιέρα της τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού, έρχεται στις 2 και 3 Αυγούστου και είναι και πάλι τραγωδία, συγκεκριμένα οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Έξι χρόνια μετά από την «Ηλέκτρα» του, ο δημιουργός με την ιδιαίτερη εικαστική ματιά θα αναμετρηθεί με τον μύθο του Διονύσου και τις Βακχίδες, έχοντας στη διανομή του τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.

Ο Άρης  Μπινιάρης επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά από τον «Προμηθέα δεσμώτη» με τη δική του εκδοχή πάνω στους αριστοφανικούς «Όρνιθες» στις 9 και Αυγούστου, που τοποθετείται σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον, προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Την ουτοπική πολιτεία του μεγάλου κωμικού θα ζωντανέψουν επί σκηνής με συνοδεία μουσικής οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ερρίκος Μηλιάρης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά.

Το φεστιβάλ Επιδαύρου θα κλείσει στις 23 και 24 Αυγούστου με μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, της  μοναδικής  γυναίκειας παρουσίας φέτος στην εν λόγω κατηγορία. Πρόκειται για ένα ποιητικό, αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία - ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.  Ερμηνεύουν οι Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης αλλά και η Μαρίνα Σάττι ως σολίστ, καθώς και πενηνταμελής γυναικείος χορός από τη χορωδία Chóres, τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και τη χορευτική-ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται».

Οι εκπλήξεις της Μικρής Επιδαύρου

Συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, η Πάροδος (17 – 23 Ιουνίου /Αθήνα-24 – 30 Ιουνίου / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου),το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (studio residency), που ξεκίνησε το 2021, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες*ιδες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος in situ.

Η ερευνητική διαδικασία έχει πρακτικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται σε δύο στάδια: το πρώτο στάδιο (έρευνα) πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο στάδιο (εφαρμογή) στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Τον γενικό συντονισμό και την καθοδήγηση φέτος έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, που θα δουλέψει με νέες καλλιτέχνιδες και νέους καλλιτέχνες πάνω στον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη, εφαρμόζοντας την ιδιαίτερη μεθοδολογική του προσέγγιση με έμφαση στη χορικότητα. Μαζί του η συνοδοιπόρος του στην επιμέλεια κίνησης Σοφία Πάσχου.

Στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα «Contemporary Ancients/Σύγχρονων Αρχαίων», εμφανώς συρρικνωμένο, αφού περιλαμβάνει μόνο δυο σύγχρονα ελληνικά έργα, και μάλιστα μονολόγους, που έχουν γραφτεί με ανάθεση του Φεστιβάλ σε Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι καλούνται να συνομιλήσουν με έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Έτσι, στις 5 και 6 Ιουλίου σε μια σπονδυλωτή παράσταση, ο Νίκος Χατζόπουλος σκηνοθετεί τη Φιλαρέτη Κομνηνού στο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Εγώ, μια δούλα», που εμπνέεται από την «Εκάβη» και η καλλιτεχνική  διευθύντρια του Θεάτρου Μπέλλος, που φέτος βραβεύτηκε για την παράσταση «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», Αικατερίνη Παπαγεωργίου καθοδηγεί τη σταθερή της συνεργάτιδα Ελίζα Σκολίδη, στο έργο της Βίβιαν Στεργίου «Ιφιγένεια / Βορά» με αφορμή την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

Στις 13 Ιουλίου, η  διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Ολλανδός συνθέτης και πιανίστας Γιαν Ρούλοφ Βόλτχαους θα παρουσιάσουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών με θέμα την αγάπη, τη χαρά, τη φύση και τον θάνατο. Στη συναυλία των δύο διακεκριμένων μουσικών θα ακουστούν συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί, του Άλμπαν Μπεργκ και του Οτορίνο Ρεσπίγκι.

Από τις 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην ελληνική μουσική. Πρώτος, ο Δημήτρης Καλατζής, από τους πιο δημιουργικούς και καταξιωμένους τζαζίστες της χώρας μας, θα παρουσιάσει την εξαιρετική δουλειά του πάνω στον Χατζιδάκι και σε πρωτη εκτέλεση τη δική του τζαζ «μετάφραση» τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη.

Στις 26 και στις 27 Ιουλίου, σειρά έχει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, που επιστρέφει στο Φεστιβάλ, μετά από την εξαιρετική της συναυλία - αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία γέμισε ασφυκτικά το Ηρώδειο το 2014.

Με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση στην ατμοσφαιρική Μικρή Επίδαυρο, η χαρισματική τραγουδίστρια θα περιπλανηθεί αυτή τη φορά στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα με την καθοδήγηση του εξαιρετικού μουσικού Θωμά Κωνσταντίνου.

Τέλος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στις μορφές του Ιππόλυτου και της Φαίδρας («Ιππόλυτος – Φαίδρα Περιοδική έκθεση»).

Παράλληλα, θα συνεχιστούν, όπως κάθε χρόνο, τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Μικροί Ιχνευτές», που κρατούν ευχάριστη συντροφιά στους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, ενώ οι ενήλικες παρακολουθούν κάποια παράσταση.