Φωτογραφία: Andy Stagg

Μια έκθεση αφιερωμένη στο σάρι, το ένδυμα της ινδικής παράδοσης

Μια μεγαλειώδης έκθεση για το σάρι με τίτλο «Offbeat Sari» φιλοξενείται στο Design Museum του Λονδίνου.

Το πρώτο Σάρι που φορέθηκε ποτέ στο Met Gala, σεκίν κατασκευασμένα από παλιά φιλμ φωτογραφιών και σάρι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μόνο μερικά από τα 60 κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Offbeat Sari», που λαμβάνει χώρα αυτό το καλοκαίρι στο Design Museum του Λονδίνου.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στο παραδοσιακό ένδυμα της Ινδίας, και άνοιξε τις πόρτες της μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Φωτογραφία: Andy Stagg

Η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση είναι φωτισμένη με λάμπες neon και συμπεριλαμβάνει πολυάριθμα δείγματα του παραδοσιακού αξεσουάρ, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Ινδία και την ευρύτερη Νότια Ασία: Παραδοσιακά, το σάρι αποτελεί ένα μη ραμμένο ύφασμα που τυλίγεται γύρω από το σώμα, καλύπτοντας τους ώμους και την μέση.

Η έκθεση καλείται να εστιάσει στις μοντέρνες εκδοχές του σάρι, δημιουργημένες από σύγχρονους σχεδιαστές: Το παραδοσιακό ένδυμα χαίρει ανανεωμένου ενδιαφέροντος από τις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με την υπεύθυνη του μουσείου, Πρία Καντσανδάνι.

«Γυναίκες σε πόλεις που παραδοσιακά θεωρούν το σάρι επίσημο ένδυμα, το έχουν μετατρέψει σε ένα φρέσκο, καθημερινό ρούχο που τους επιτρέπει να εκφράσουν τους εαυτούς τους. Ταυτόχρονα, οι designers πειραματίζονται με τα υλικά και εμπνέονται από την απύθμενη δημιουργικότητα» παρατηρεί η Πρία.

Φωτογραφία: Andy Stagg

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε διάφορες θεματικές, μεταξύ των οποίων η ταυτότητα, η αντίσταση και άλλες. Συνολικά συμπεριλαμβάνει 60 διαφορετικά σάρι, όλα δημιουργίες από μία γκάμα σχεδιαστών.

Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκεται , όπως προαναφέραμε, και το πρώτο σάρι που φορέθηκε ποτέ στο Met Gala το 2022, ένα σάρι κατασκευασμένο από παλιό φιλμ ακτινογραφίας, καθώς και ένα μωβ μεταξένιο σάρι στολισμένο με λαμπερά ακρυλικά στοιχεία.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης σάρι από ύφασμα denim και ανοξείδωτο ατσάλι, καθώς και πολλά ακόμη πανέμορφα εκθέματα. Από την έκθεση δε λείπουν και σάρι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της άθλησης, όπως σάρι ειδικά κατασκευασμένα για παίκτες του κρίκετ, αλλά και για γυναίκες που κάνουν skateboard.

Φωτογραφία: Andy Stagg

Τέλος, η έκθεση συμπεριλαμβάνει ένα τμήμα ειδικά αφιερωμένο στις τεχνικές κατασκευής των σάρι, αλλά και τις αλλαγές που χαρακτήρισαν τη βιομηχανία κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: «Το σάρι περνάει την πιο ραγδαία εξέλιξη της ιστορίας του » παρατηρεί η Καντσανδάνι. «Το κίνημα του σάρι είναι μία από τις πιο σημαντικές ιστορίες μόδας της εποχής μας. Για μένα και για τόσους άλλους, το σάρι είναι ένας πλούσιος και δυναμικός καμβάς για δημιουργικότητα, που εμπεριέχει τη ζωντάνια της Ινδικής κουλτούρας».