Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε διαδικτυακά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μπορεί η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα να βρίσκεται σε συνθήκες lockdown, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η καρδιά του πολιτισμού της χώρας σταμάτησε να χτυπά.

Διαδικτυακά σήμερα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, εξηγώντας αναλυτικά το σκεπτικό και τους στόχους του.

Τα θέατρα ως εστίες επικοινωνίας αλλά και διαπραγμάτευσης του κοινωνικού γίγνεσθαι, όταν καταφέρουν να ξανανοίξουν, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να ξαναβρεθούμε και να συνδιαλλαγούμε με το παρόν μας. Γιορτάζοντας λοιπόν φέτος τα 65 χρόνια λειτουργίας του, το Φεστιβάλ έχει συγκροτήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα 70 εκδηλώσεων από όλο το φάσμα των τεχνών, που η Κατερίνα Ευαγγελάτου μαζί με την ομάδα της -τη Stefanie Carp για τις Διεθνείς παραγωγές Θεάτρου, τον Κώστα Πηλαβάκη για τη Μουσική, τον Ηλία Χατζηγεωργίου για τον Χορό και την Εύη Νάκου για την καλλιτεχνική έρευνα και την ανάπτυξη κοινού- δούλεψε επί εφτά μήνες. Η ανακοίνωση του προγράμματος, όπως έχει σχεδιαστεί αρχικά, μάλλον είναι αδύνατον να υλοποιηθεί δεδομένων των συνθηκών, όμως η προσπάθεια όλων, όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια είναι να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια και με τις λιγότερες απώλειες. Το μέλλον βέβαια είναι ακόμα θολό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσουν οι δημιουργοί να επιστρέψουν στις πρόβες τους, οπότε υπάρχει περίπτωση χρονικής παράτασης.



Μέλημα του Φεστιβάλ είναι να δοθεί ισάξια χώρος σε όλες τις τέχνες, ακόμα και σε είδη που δεν θεωρούνται «φεστιβαλικά», προκειμένου να απευθυνθεί και σε μια μερίδα του κοινού που δεν παρακολουθούσε τη διοργάνωση τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα όσον αφορά στο θέατρο, θα δούμε καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες δημιουργούς να καταπιάνονται με κείμενα που δεν παρουσιάζονται συχνά, όπως ο Βασίλης Παπαβασιλείου που θα σκηνοθετήσει τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου ή με μεγάλα κλασικά έργα που θα αντιμετωπιστούν μέσα από μια ανατρεπτική ματιά, όπως ο Νίκος Καραθάνος που θα ασχοληθεί με το εμβληματικό «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν.

Στις διεθνείς παραγωγές θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αγαπημένους καλλιτέχνες που έχουν επισκεφτεί και στο παρελθόν το φεστιβάλ, όπως τη φημισμένη Schaubühne που θα παρουσιάσει την «Ιστορία της βίας» του Εντουάρ Λουί σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγιερ ή τους Rimini Protokoll, με τους «Γκουρού της Πλατείας Θεάτρου». Ταυτόχρονα φέτος θα υπάρχει και η ενότητα «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα» που θα μας συστήσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διακρίνονται για την ιδιαίτερη σκηνική τους γλώσσα. Ανάμεσά τους ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ που θα παρουσιάσει τις «Νεκρές ψυχές» βασισμένος στο μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ, αλλά και η Kammerspiele του Μονάχου με την παράσταση «Η πόλη του Διονύσου» που σκηνοθετεί ο Κρίστοφερ Ρύπινγκ, ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον έχει και η παράσταση του Teatro La Re-sentida από τη Χιλή με τίτλο «Τοπία χωρίς χρώμα» που πραγματεύεται την κακοποίηση των γυναικών μέσα από πραγματικές ιστορίες, που θα αφηγηθούν επί σκηνής εννέα νεαρότερες ηθοποιοί ηλικίας από 15 έως 19 χρόνων.

Σημαντική καινοτομία του φετινού προγράμματος είναι η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα σε κλειστούς χώρους με στόχο την ερευνητική προσέγγιση του είδους από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Επίσης ανοίγει και ένας κύκλος συμπαραγωγών, που στα επόμενα χρόνια θα διευρυνθεί σημαντικά, με βασικό άξονα και πάλι το αρχαίο δράμα. Φέτος θα δούμε «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλιγουντ» από τον Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι, που κάνει πρεμιέρα τον Μάιο στη Βαρσοβία, λίγο πριν παρουσιαστεί και στην Πειραιώς 260.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εγκαινιάζεται ο θεσμός της «Παρόδου» που θα ασχολείται κυρίως με τη δραματουργία και θα έχει διάρκεια επτά εβδομάδων. Θα πραγματοποιηθεί για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα έχουν την αποκλειστική του χρήση για τρεις εβδομάδες. Η «Πάροδος» θα είναι το πρώτο διακαλλιτεχνικό, ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία, τις σκηνικές φόρμες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής του αρχαίου δράματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η Μικρή Επίδαυρος όπως και είχε προαναγγελθεί και στο παρελθόν θα αφιερωθεί σε παραστάσεις μουσικής, σε παραστάσεις μουσικού θεάτρου και performances που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την όπερα έως την ηλεκτρονική μουσική.

Η Πειραιώς 260 θα ανοίξει τις πόρτες της στο νεανικό κοινό, δίνοντας μέσα από το πρόγραμμα «Layers of Street» τη δυνατότητα σε χορευτές που ασχολούνται με το hip hop και τη street κουλτούρα να παρουσιάζουν δείγμα της δουλειάς τους. Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κι ένα διήμερο battle, μια χορευτική «μάχη» με χρηματικά έπαθλα, υπό τον τίτλο «Athens Festival Urban Dance Contest», όπου οι νικητές θα ψηφίζονται από το κοινό με ανάταση χεριού!

Στο Ηρώδειο τώρα από τη μια ακολουθώντας την παράδοση θα δούμε μεγάλες ορχήστρες και όπερες, όμως για πρώτη φορά θα υπάρξει και ο «Κύκλος Τζαζ», φέρνοντας στο Αττικό Ωδείο πολύ μεγάλα ονόματα του είδους, ενώ αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τον νέο τους δίσκο. Φυσικά δεν θα μπορούσε από το πρόγραμμα να λείπει κι ένα αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικό, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Ρένια Λουιζίδου σε κείμενα Οδυσσέα Ιωάννου.

Στα εικαστικά θα δούμε ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη Takis, ενώ δεν θα λείψουν και οι βραδιές κινηματογράφου, που θα φιλοξενηθούν στον κήπο της Πειραιώς 260.

Δεν λείπει και η εκπαιδευτική πλευρά όμως που θα ενισχύεται από μια καινούργια δράση, τον «Πρόλογο », στο πλαίσιο της οποίας, μισή ώρα πριν από τις πρεμιέρες στην Πειραιώς 260, θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα μας ξεναγούν στο σύμπαν κάθε παράστασης, δίνοντάς μας «κλειδιά» για τη μεγαλύτερη απόλαυσή της, ενώ μετά τις παραστάσεις οι δημιουργοί θα συζητούν με το κοινό στην ενότητα «Έξοδος».

Συνεχίζεται παράλληλα και το εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στην Επίδαυρο, που πλέον θα ονομάζεται «Μικροί Ιχνευτές».

Τέλος, επεκτείνοντας κι άλλο την εμπειρία της θέασης θα εγκαινιαστεί και η ενότητα «Πλατεία», στον υπαίθριο χώρο που ενώνει όλες τις αίθουσες της Πειραιώς 260. Εκεί θα στηθεί ένας νέος χώρος συνάντησης, με τεράστια τραπέζια, με μίνι εστιατόριο, με μπαρ, όπου το κοινό θα μπορεί να έρχεται νωρίτερα, αλλά και να παραμένει μετά τη λήξη των παραστάσεων, να συνομιλεί για αυτά που είδε, να μοιράζεται την εμπειρία του, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: greekfestival.gr