Είδαμε τα «Ερωτευμένα Άλογα» και σας προτρέπουμε να κάνετε κι εσείς αυτό το δώρο στον εαυτό σας
Το 2004 η Ελένη Δημοπούλου και η Μαρία Ιωαννίδου δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη την ομάδα «Εν δυνάμει», μια κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Βασικός στόχος είναι να προτείνουν ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο» και ενσωματώνεται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Κάπως έτσι, άρχισαν να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις, θέλοντας να ανατρέψουν κοινωνικά συμπλέγματα και στερεοτυπικές φόρμες σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αναπηρία.
Από την αρχή της σύστασης της ομάδας, διακεκριμένοι δημιουργοί συνεργάστηκαν μαζί της, μέχρι που το 2014 η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου συνδημιούργησε με τα μέλη της το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με γενικό τίτλο «Το άλλο το Κανονικό». Η πρώτη παράσταση, «Ο Άνθρωπος Ανεµιστήρας ή Πώς να Ντύσετε Έναν Ελέφαντα», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 απέδειξε πως οι Εν δυνάμει μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις όποιες διαφορές ως όχημα επικοινωνίας, κάνοντας πράξη αυτό που ονομάζουμε «συμπεριληπτικότητα». Το 2016 ακολούθησε το «Άλλο σπίτι» και το 2018 δημιουργήθηκαν τα «Ερωτευμένα άλογα» σε σκηνοθεσία και πάλι της Ευθυμίου, καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου με σύμβουλο δραματουργίας την αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Σοφία Ευτυχιάδου.
Μετά από αμέτρητα sold out, η παράσταση ταξιδεύει στο εξωτερικό, γνωρίζει τεράστια αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς και όλοι μιλούν για ένα θεατρικό γεγονός, όπου ο σκληρός ρεαλισμός της ζωής των αναπήρων συναντάει τη ποίηση σε ένα συγκλονιστικό σύνολο, που αποδεικνύει περίτρανα ότι «όλοι είμαστε λουλούδια στο ίδιο λιβάδι» και πως τελικά όσα φαινομενικά μας χωρίζουν είναι κι αυτά που μας ενώνουν.
Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι ο έρωτας και το σεξ στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, ένα ζήτημα που η κοινωνία επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη της, θεωρώντας το ταμπού. Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται θαρραλέα τις προσωπικές τους ιστορίες: ένας έρωτας που απέτυχε επειδή τα σώματα αντιστέκονταν, η αναζήτηση της ερωτικής επαφής σε έναν σεξοθεραπευτή, η ανάγκη να αγαπάς και να αγαπιέσαι, αλλά και η δυσκολία να πεις πραγματικά αυτό που θέλεις από φόβο, ακόμα και η άρνηση του έρωτα ως επιλογή, ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή με έναν τρόπο ειλικρινή, ουσιαστικό και οικουμενικό.
Το ά-λογο είναι το ένστικτο, αυτή η πηγαία ορμή, που δεν γνωρίζει από φραγμούς, που σε κάνει να τρέχεις προς το αντικείμενο του πόθου, ή ακόμα και μόνο την ιδέα του, αδιαφορώντας για ταμπέλες και προκαταλήψεις. Οι προσωπικές μαρτυρίες των μελών της ομάδας αποτυπώνουν με χιούμορ, αλλά και μια καθηλωτική απλότητα τόσο την τεράστια δυσκολία όσο και την απεριόριστη ανάγκη να ζει κανείς τον έρωτα, να απολαμβάνει το χάδι, να αποφασίζει για τον εαυτό του αν θα κάνει ή όχι παιδιά, και κυρίως να υπάρχει ως διαφορετικός ισότιμα με τους άλλους.
Το μεγάλο επίτευγμα της ομάδας και της Ευθυμίου είναι ότι ξεκινώντας από ένα θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ειδικό» καταφέρνουν να ανοίξουν τον προβληματισμό τους στη μεγάλη εικόνα, καταγράφοντας με έναν μαγικό τρόπο την ανάγκη όλων μας να ερωτευτούμε και ταυτόχρονα αυτό τον φόβο που μας απομακρύνει από το «άλογο», που υπάρχει μέσα μας.
Είκοσι εννέα άνθρωποι επί σκηνής, απόλυτα συντονισμένοι, λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, μέσα στο οποίο η προσωπικότητα του καθενός αναδεικνύεται και λάμπει, φτιάχνοντας ένα σπάνιο δείγμα θεάτρου, που, αν και θεωρητικά ανήκει σε αυτό που λέμε «θέατρο ντοκουμέντο», στην ουσία αποτελεί μια εντελώς μοναδική σύλληψη, που ξεχωρίζει με το θάρρος της, την τόλμη της και την αφοπλιστική της αλήθεια.
Η Ομάδα Εν δυνάμει πρέπει να συνεχίσει να καλπάζει, γιατί το έργο της δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική πρόταση, άλλα μια επαναστατική δράση, που με τον πλέον ποιητικό τρόπο υμνεί τον άνθρωπο, όπως κι αν είναι αυτός, γεφυρώνοντας το χάσμα. Αν λοιπόν δεν έχετε δει «Τα ερωτευμένα άλογα», κάντε δώρο στον εαυτό σας αυτή τη μοναδική εμπειρία, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή και την τέχνη, και πηγαίνετε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με κάθε τρόπο και κάθε μέσο έως τις 18 Ιουνίου.
Συντελεστές
Σύλληψη–Καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου
Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»
Επί σκηνής: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος
Info: Η παράσταση θα φιλοξενηθεί από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην κεντρική σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» καθημερινά έως τις 17 Ιουνίου στις 21:00 και στις 18 Ιουνίου στις 19:00 και 21:30.