Όσα δεν πρέπει να χάσετε στις Νύχτες Πρεμιέρας
Η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου στην Αθήνα, οι «Νύχτες Πρεμιέρας», ανοίγουν την αυλαία τους στις 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου προτείνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ.
ΑΙΘΟΥΣΕΣ
Φέτος οι προβολές θα γίνονται στις χειμερινές αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 και Όπερα 1, ενώ για πρώτη φορά θα συνεργαστούν με το φεστιβάλ και θερινά σινεμά (Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Τριανόν, Στέλλα), καθώς και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων) , ενώ θα γίνουν και διαδικτυακές προβολές κάποιων ταινιών σε ειδική πλατφόρμα. Για την ασφάλεια όλων η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προβολής, αλλά και κατά την αναμονή στη σειρά για την είσοδο στους κινηματογράφους, ενώ θα γίνονται και θερμομετρήσεις, οπότε θα πρέπει οι θεατές να προσέρχονται στον χώρο νωρίτερα. Να ξέρετε επίσης ότι οι προβολές θα πραγματοποιούνται χωρίς διαλείμματα.
Βραβευμένες ταινίες σε διεθνή φεστιβάλ, ανεξάρτητες παραγωγές, ενδιαφέροντα αφιερώματα σε θρυλικές μορφές της 7ης τέχνης, δυναμικές γυναικείες φωνές, ντοκιμαντέρ, αλλά και η ελληνική δημιουργία έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ που μετρά με επιτυχία 26 χρόνια διοργάνωσης. Σύμφωνα δε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Λουκά Κατσίκα «Θα θυμόμαστε και θα μνημονεύουμε το φετινό φεστιβάλ».
ΤΑΙΝΙΕΣ
Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης ανοίγει με την ταινία «Νοmadland» της Κλόι Ζάο, που κέρδισε και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία με την Φράνσις Μακντόρμαντ, να υποδύεται μια γυναίκα που έχει καταστραφεί από την οικονομική κρίση και ταξιδεύει ως νομάδα στην καρδιά της Αμερικής.
Στην τελετή λήξης, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στο Ιντεάλθα προβληθεί η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνο ταινία «Η νύμφη του νερού» του Κριστιάν Πέτζολντ, που αφηγείται μια παθιασμένη ιστορία ανάμεσα σε μια γυναίκα ιστορικό και τον άντρα που την πλήγωσε.
Τον απαγορευμένο έρωτα δυο γυναικών αποθεώνει και ο «Αμμωνίτης», του Φράνσις Λι , που ως φαίνεται έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ, έχοντας στο καστ του την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ και την ανερχομένη Σέρσια Ρόναν. Η υπόθεση τοποθετείται στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όπου μια παλαιοντολόγος αναλαμβάνει απρόθυμα να διδάξει την τέχνη της σε μια πλούσια νεαρή γυναίκα, όταν ένας μεγάλος γεννιέται.
Παράλληλα σε πανελλήνια πρώτη θα προβληθεί η βραβευμένη με τη φετινή Χρυσή Άρκτο ταινία «Δεν υπάρχει κακό» του διωκόμενου από το καθεστώς της χώρας του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που τη γύρισε κρυφά αντιμετωπίζοντας την ποινή φυλάκισης, μιας και στο στόχαστρό του μπήκε το σωφρονιστικό σύστημα και η θανατική ποινή.
Ενδιαφέρον έχει και η «Σίρλεϊ» της ιδιοσυγκρασιακής Τζόζεφιν Ντέκερ με την Ελίζαμπεθ Μος, μιας από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του ανεξάρτητου σινεμά, γνωστή από τις εμφανίσεις της σε βραβευμένες τηλεοπτικές σειρές. Η Μος υποδύεται τη συγγραφέα τρόμου Σίρλεϊ Τζάκσον σε μια ανατρεπτική βιογραφία με στοιχεία θρίλερ.
Το «Σε Κουβαλώ Πάντα Μέσα μου», η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της υποψήφιας για Όσκαρ Χάιντι Γιούιν, ακολουθεί τη σχέση ενός φιλόδοξου σεφ κι ενός καθηγητή πανεπιστημίου, από τη στιγμή της γνωριμίας τους στο Μεξικό των 80s μέχρι τη στιγμή που διαλύονται απροσδόκητα τα πάντα, ενώ σε ρομαντικό κλίμα κινείται και η Σουζάν Λιντόν, κόρης του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Βενσάν Λιντόν, με την ταινία «16 Φορές Άνοιξη».
Μια από τις ταινίες που ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Καννών, το «Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Τζερεμί Τρουί, έρχεται στην Αθήνα και μας μεταφέρει το εκρηκτικό κλίμα μιας παρισινής προαστιακής συνοικίας που φέρει το όνομα του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
Στην «Μιναμάτα» του Άντριου Λέβιτας, ο Τζόνι Ντεπ ενσαρκώνει τον θρυλικό φωτογράφο Γουίλιαμ Γιουτζίν Σμιθ, ο οποίος ξεσκέπασε ένα τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο, που έγινε στην πόλη Μιναμάτα της Ιαπωνίας, αφυπνίζοντας την κοινή γνώμη.
Αφιερώματα
Το κεντρικό αφιέρωμα φέτος έχει τίτλο «Α dream with a dream: Το σινεμά ονειρεύεται», και είναι εμπνευσμένο από το περίφημο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Σε αυτή την κατηγορία θα προβληθούν ταινίες που έγιναν βασισμένες σε όνειρα ή χαρακτηρίζονται από την ονειρική τους ατμόσφαιρα, όπως η «Η ώρα του Λύκου» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Το ιερό βουνό» του Αλεχάνδρο Χοδροκόφσκι ή το «Καρδιά από γυαλί» του Βέρνερ Χέρτσογκ, αλλά και το πολύκροτο «Crash» του Κρόνενμπεργκ ψηφιακά αποκατεστημένο.
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φελίνι, θα προβληθεί το «Σατιρικόν» (27.9) στην αποκατεστημένη κόπια του, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Ο Φελίνι των Πνευμάτων». Παράλληλα σε παγκόσμια πρώτη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν προσευχή» με συζητήσεις του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και το «Χόπερ – Γουέλς», που καταγράφει μια απρόσμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντένις Χόπερ και τον Όρσον Γουέλς, σκηνοθετημένο από τον δεύτερο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στη «Βαβέλ» των κόμικς. Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα, η συνεκδότρια Νίκη Τζούδα και οι συνεργάτες του περιοδικού Αλέξης Καλοφωλιάς, Σταύρος Κούλας, Γιάννης Νένες, Χρήστος Ξανθάκης, Νίκος Ξυδάκης και Άγγελος Φρατζής επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες.
Από τα πιο αγαπημένα τμήματα της διοργάνωσης είναι το αυτό των μουσικών ντοκιμαντέρ που φέτος περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ «Μάρκος» του Νίκο Σκαρέντζου για τον Βαμβακάρη, το «American Rastar» του Τζάστιν Στέιπλ και το «Άλλος, όπως εγώ: Η ιστορία των Throbbing Gristle» των Mάρκους Βέρνερ Χεντ, Νταν Φοξ.
Τέλος, στην ενότητα «Στις "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» διαγωνίζονται 47 μικρού μήκους ενώ σε πανελλήνια πρώτη προβάλλονται το «Τραγουδώ αν τραγουδά» του Νίκου Κορνήλιου, «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα, οι «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ» της Εύας Στεφανή, το «Νο Ηeroes» του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, και το «Επτά λεπτά ψυχής» του Πάνου Βλάχου.