Καραγάτση

Οι πιο ωραίες θεατρικές παραστάσεις τώρα στον υπολογιστή σας

Οι άνθρωποι του θεάτρου από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, που ήταν και από τους πρώτους επαγγελματίες που επλήγησαν, κινητοποιήθηκαν είτε με προτροπή των δημοσίων φορέων είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία κι άρχισαν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο παραστάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει θέατρο ακόμα και τις μέρες της απομόνωσης.

Βέβαια η λειτουργία του θεάτρου προϋποθέτει τη ζωντανή επικοινωνία σκηνής και πλατείας, όμως οι συνθήκες δημιουργούν καινούργια δεδομένα, κι έτσι οι καλλιτέχνες στην προσπάθειά τους στηρίξουν ψυχολογικά τους θεατές,προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. Θα έχετε λοιπόν την ευκαιρία από την ασφάλεια του σπιτιού σας να δείτε σημαντικές παραστάσεις της σεζόν άλλα και προηγούμενων χρόνων, που θα σας κρατήσουν συντροφιά. Εμείς σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Το Εθνικό Θέατρο προσφέρει μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις από το 1997 μέχρι το 2005 υπάρχουν σε καλή ποιότητα στο nt-archive.gr, μαζί με αρχειακό, φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό καθώς και κριτικές από τον Τύπο.

Το Γάλα

Αξίζει να αναζητήσετε το «Γάλα» που ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του ΕΘνικού Θεάτρου την περίοδο 2006-07 σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, με τους Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννο Περλέγκα, Μαρία Παπαστεφανάκη και τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Παπαχρόνη.

Επίσης μαζί με τα παιδιά σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη.

Το Θέατρο Τέχνης ήταν το πρώτο που με σύνθημα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι», ακολούθησε την πρωτοβουλία πολλών ευρωπαϊκών θεάτρων και οργανισμών, δίνοντας την ευκαιρία να δούμε διαδικτυακά παραστάσεις με ένα χαμηλό αντίτιμο (3.50 ευρώ), πράγμα που θα ενισχύσει και τον οργανισμό σε μια δύσκολη εποχή. Μπορείτε να δείτε τον «Έντμοντ» του Μάμετ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τους Γιάννο Περλέγκα, Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρη Πασσάς Σταύρο Καλλιγά, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρη, Μαγγίνα, Μαριλένα Μόσχου και Παναγιώτη Ρενιέρη.

Εντμοντ/Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Στο έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, παρακολουθούμε τον Έντμοντ, ο οποίος μετά από το τέλος του γάμου του, αρχίζει ένα ταξίδι στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, που τελικά θα τον οδηγήσει στην αληθινή γνώση και την υπαρξιακή γαλήνη.

Οι μικροί θεατρόφιλοι από 5 έως 12 ετών θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση «Χωρίς οικογένεια» του Έκτορ Μαλό από την Παιδική Σκηνή του Δημήτρη Δεγαΐτη σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου, που παιζόταν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς στη σκηνή της Φρυνίχου, ενώ το εφηβικό κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το «Μια μέρα χωρίς» σε σκηνοθεσία της Εύας Οικονόμου- Βαμβακά που, βασισμένη σε συνεντεύξεις εφήβων, γονιών και θεραπευτών οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, πραγματεύεται την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Το θέατρο Πορεία έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δώδεκα παραστάσεις, που θα προβάλλονται εναλλάξ -μια κάθε μέρα- και χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο. «Το θέατρο στην παρούσα συγκυρία -έστω διά της οθόνης- μπορεί να παρηγορήσει και κυρίως να θυμίσει την αξία όσων θεωρούσαμε αυτονόητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του και καλλιτεχνικής διευθυντής Δημήτρης Τάρλοου. Οι παραστάσεις που μπορείτε να δείτε:

Από τη Μεγάλη Χίμαιρα

«Η μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2015, Τρίτη 24/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Το ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Ύψωμα 731» σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Η αγριόπαπια» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Οι τρεις ευτυχισμένοι» του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Τρεις αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Μιράντα» βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Το κτήνος στο φεγγάρι» του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009, Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Το τυφλό σημείο» του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Δάφνης και Χλόη, ταξίδι αναψυχής» βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

Μέσα

Η εξάωρη σκηνική εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2011, στο Θέατρο Παλλάς. Μέσα στο δωμάτιο, τριάντα performers επαναλάμβαναν μια απλή σειρά κινήσεων που έδειχναν την επιστροφή στο σπίτι, σε αναρίθμητους συνδυασμούς. Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν ανοίξει το θέατρο τις πόρτες του και συνεχιζόταν και αφού είχε φύγει και ο τελευταίος θεατής. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να ξαναμπούν όσες φορές ήθελαν.

Mistero Buffo

Τo σατιρικό σπονδυλωτό έργο του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο που είχε παρουσιαστεί το 2012 στο θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σημειώνοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, υπάρχει διαθέσιμο για λίγες μέρες στο YouTube. Χωρίς κοστούμια, σκηνικά και φωτισμούς, όπως ήθελε και ο Φο, η παράσταση έχει κάνει αίσθηση με το βιτριολικό της χιούμορ και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. Εμπνευσμένος από τα μεσαιωνικά λειτουργικά δράματα, ο Ιταλός νομπελίστας συνδύασε μύθους και σύγχρονα προβλήματα και έβαλε στο στόχαστρο κάθε είδους εξουσία -πολιτική, κληρική, πνευματική- εγκαινιάζοντας το αφηγηματικό θέατρο teatro di narrazione, ένα είδος που μοιάζει με λαϊκό παραμύθι, στο οποίο δεν υπάρχουν ηθοποιοί που παίζουν ένα δραματικό ρόλο, αλλά αφηγητές.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Θείο Βάνιας

Η Μαρία Μαγκανάρη υπέγραψε μια από τις επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής χρονιάς, ανεβάζοντας τον αριστουργηματικό «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχοφ με έναν σύγχρονο τρόπο, εφευρίσκοντας μια ιδιαίτερη σκηνική γλώσσα, χωρίς όμως να θυσιάζει το χιούμορ και την ευαισθησία του Ρώσου συγγραφέα στον βωμό της πρωτοπορίας.

Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Μαρία Μαγκανάρη, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Ντάσκας, Γιωργής Τσαμπουράκης.

Ιστορικό ενδιαφέρον έχει η παράσταση του Γιάννη Τσαρούχη «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, που ανέβασε το 1982 στο Θέατρο Μοσχοπόδιο της Θήβας σε δική του σκηνοθεσία, μετάφραση, σκηνικά και κοστούμια.

Τέλος να πούμε ότι για τους λάτρεις της όπερας, ότι στις 11 του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί online η πρεμιέρα του νέου οπερατικού πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», μια διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.