Έρχονται οι Νύχτες Πρεμιέρας με πλούσιο πρόγραμμα και μεγάλα ονόματα

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφουν δυναμικά από τις 22/9 έως και τις 3/10, εγκαινιάζοντας τη νέα σεζόν με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Φέτος, το φεστιβάλ θα έχει υβριδική μορφή, που σημαίνει ότι παράλληλα με τις προβολές σε φυσικούς χώρους, οι θεατές από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να δουν ταινίες και μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ψηφιακής πλατφόρμας online.aiff.gr. Όσον αφορά στους φυσικούς χώρους, η διοργάνωση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, Ιντεάλ, Δαναό και Τριανόν και για πρώτη φορά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ταυτόχρονα, από τη λίστα δεν λείπουν και τα αγαπημένα μας θερινά σινεμά (Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ριβιέρα, Σινέ Φλερύ και Στέλλα).

Must see

Ένας Ήρωας

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με το καινούργιο θρίλερ του κορυφαίου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που τιτλοφορείται «Ένας Ήρωας» και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών. Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ δημιουργός επιστρέφει στην πατρίδα του για να αφηγηθεί την περιπέτεια ενός άντρα, που κατά τη διήμερη άδειά του από τη φυλακή στην οποία βρίσκεται για ανεξόφλητα χρέη, προσπαθεί να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μια απερίσκεπτη κίνησή του, ωστόσο, θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα γεγονότων, που θα κλονίσουν το στενό του περιβάλλον.

Dune

Από τις πλέον αναμενόμενες αφίξεις, όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά ολόκληρης της χρονιάς, είναι το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, που έρχεται στην Αθήνα λίγο μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας, για να κλείσει πανηγυρικά τη φετινή γιορτή. Η  διασκευή του διάσημου λογοτεχνικού έργου του Φρανκ Χέρμπερτ αποτελούσε όνειρο ζωής για τον Βιλνέβ (αν και έχει προηγηθεί μια απόπειρα από τον Ντέιβιντ Λίντς), ο οποίος ήθελε διακαώς να αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Πολ Ατρείδη, ενός ήρωα που έχει αναλάβει να προστατεύσει τον πλανήτη Αράκις, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το μπαχαρικό μελάνζ, η πολυτιμότερη ουσία του γαλαξία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Τίμοτε Σαμαλαμέ, ενώ μαζί θα δούμε ένα λαμπερό καστ, μεταξύ των οποίων οι Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζος Μπρόλιν, Σαρλότ Ράμπλινγκ και Όσκαρ Άιζακ.

Titane

Η βραβευμένη στις Κάννες Ζουλιά Ντικουρνό και η δεύτερη γυναίκα στην Ιστορία του θεσμού που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα φτάνει στην πόλη μας με το προκλητικό «Titane», που δίχασε κοινό και κριτικούς και σόκαρε με τις σκληρές σκηνές του.  Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού η πρωταγωνίστρι μένει έγκυος κάνοντας έρωτα με μια Κάντιλακ, στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια κατά συρροή δολοφόνο, ενώ από τη μέση της ταινίας και μετά αυτοπαρουσιάζεται ως Αντριέν, αλλάζοντας φύλο.

French Dispatch

O ιδιοσυγκρασιακός Γουές Αντερσον έχει ετοιμάσει μια «ερωτική επιστολή σε δημοσιογράφους ενός αμερικανικού περιοδικού σε μια φανταστική γαλλική πόλη του 20ου αιώνα» με τίτλο «French Dispatch», που έκανε ήδη την πρεμιέρα της στις Κάννες. Όπως είναι γνωστό, το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τρεις ιστορίες και είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του Άντερσον για το The New Yorker, με χαρακτήρες και περιστατικά βασισμένα σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα του περιοδικού.

Συνέβη στο Σόχο

H πρωταγωνίστρια του «Queen’s Gambit» Άνια Τέιλορ-Τζόι έχει πλέον αποκτήσει το  δικό της φανατικό κοινό, που περιμένει εναγωνίως την νέα της ταινία, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με τίτλο «Συνέβη στο Σόχο» σε σκηνοθεσία του Έντγκαρ Ράιτ («Shaun of the Dead», «Baby Driver»). Εδώ, η δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν από τους πιο παράξενους ρόλους της καριέρας της, μια νεαρή κοπέλα παθιασμένη με το σχέδιο μόδας, που έχει μυστηριωδώς την ικανότητα να εισέλθει στη δεκαετία του 1960. Εκεί συναντά το είδωλό της, έναν εκθαμβωτικό, φιλόδοξο τραγουδιστή. Όμως, το Λονδίνο της δεκαετίας του ‘60 δεν είναι αυτό που φαίνεται και ο χρόνος δείχνει να καταρρέει με μυστηριώδεις συνέπειες.

Μικρή Μαμά

Η Σελίν Σιαμά, μετά από το συγκλονιστικό «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται», σκηνοθετεί μια τρυφερή ιστορία φιλίας με τίτλο «Μικρή Μαμά». Η οχτάχρονη Νελί έχει μόλις χάσει την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθάει τους γονείς της στο καθάρισμα του σπιτιού, όπου μεγάλωσε η μητέρα της. Εξερευνά, εκτός από το σπίτι και το δάσος που το περιτριγυρίζει, ένα δάσος όπου η Μαριόν, η μητέρα της, είχε κατασκευάσει ένα δεντρόσπιτο. Και μια μέρα, η Μαριόν ξαφνικά φεύγει. Και την ίδια ώρα, η Νελί συναντά ένα κορίτσι στη δική της ηλικία μέσα στο δάσος, το οποίο κατασκευάζει ένα δεντρόσπιτο. Και το όνομα της είναι Μαριόν.

Where is Anne Frank

Ο Ισραηλινός Άρι Φόλμαν, παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, έρχεται στην Αθήνα κατευθείαν από τις Κάννες, όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού το συγκινητικό «Where is Anne Frank». Όπως προδίδει ο τίτλος, πρόκειται για ένα animation εμπνευσμένο από το κλασικό «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Ηρωίδα, όμως είναι η Κίτι, μια ζωηρή έφηβη που ζει στο Άμστερνταμ και, πεπεισμένη πως η Άννα βρίσκεται ζωντανή κάπου στην Ευρώπη, ξεκινά μια τρομερή περιπέτεια για να τη βρει.

Η Τελευταία Μονομαχία

Ο  83χρονος Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με ένα ιστορικό πολεμικό έπος, που αφορά στην τελευταία επίσημη μονομαχία η οποία έγινε στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου (1337-1453). Ένας διάσημος ιππότης με εξαιρετικές ικανότητες στο πεδίο της μάχης καλεί σε μονομαχία  έναν αξιοσέβαστο ευγενή, όταν η σύζυγος του πρώτου κατηγορεί τον δεύτερο για σεξουαλική κακοποίηση. Επειδή, όμως, κανείς δεν την πιστεύει, ο ιππότης ζητά από τον βασιλιά να εγκρίνει το αίτημα για μονομαχία. Αν χάσει, η γυναίκα του θα καεί στην πυρά για την ψευδή κατηγορία. Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ στους κεντρικούς ρόλους, με τους δύο τελευταίους να συνυπογράφουν και το σενάριο, σαν να λέμε δηλαδή μονομαχία αστέρων.

Red Rocket

Ο Σον Μπέικερ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, επιμένοντας στον κοινωνικό ρεαλισμό, με το «Red Rocket» αφηγείται την ιστορία ενός ξοφλημένου αλλά πονηρού πορνοστάρ, που, προσπαθώντας να σταθεί και πάλι στα πόδια του, χτυπά την πόρτα της πρώην γυναίκας του, ζητάει στέγη και συγχώρεση για τις πρότερες αμαρτίες του και έπειτα προσπαθεί με πονηριά να πιάσει και πάλι την καλή, εκμεταλλευόμενος όποιον μπορεί. Μια σαρκαστική αλληγορία του αμερικανικού ονείρου, με χιούμορ και σπιρτόζικους διαλόγους και μια πραγματικά εξαίρετη ερμηνεία από τον Σάιμον Ρεξ, που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ.

Βρώμικος Παράδεισος

Αν έχετε δει τα «Άγρια Αγόρια» του Μπερτράν Μαντικό, σίγουρα θα είστε περίεργοι για το νέο εγχείρημα του Γάλλου δημιουργού, που λέγεται «Βρώμικος Παράδεισος». Πρόκειται για ένα sui generis sci-fi που εκτυλίσσεται σε έναν πλανήτη κατοικούμενο αποκλειστικά  από γυναίκες. Εκεί παρακολουθούμε την αισθησιακή οδύσσεια της νεαρής Ρόξι, που μαζί με τη μητέρα της αναγκάζονται να κυνηγήσουν σε μια φαντασμαγορική Άγρια Δύση μια επικηρυγμένη δολοφόνο ονόματι Κέιτ Μπους. Υπερθεματίζοντας στις post-queer συνιστώσες της εκκεντρικής φιλμογραφίας του, ο σκηνοθέτης εξαπολύει μια ατίθαση και φαντασμαγορική επίθεση στις αισθήσεις, με ένα ψυχοτροπικό ταξίδι πάνω από τη δίνη των αρχέγονων ενστίκτων.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Βοή του Κόσμου

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου με τη «Βοή του Κόσμου» επιχειρεί ένα οδοιπορικό σε Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα και Σενεγάλη, συναντώντας νέους ανθρώπους. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά ρεύματα, η παγκοσμιοποίηση, μια σειρά από προκλήσεις που έχουν οδηγήσει τη νέα γενιά σε ένα μέλλον αβέβαιο, αποτελούν τον άξονα αυτού του ιδιαίτερου road movie για τη σημασία του να είσαι νέος σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Οφειλή

Ο βετεράνος των ντοκιμαντέρ Σταύρος Ψυλλάκης με την «Οφειλή», σκιαγραφεί το πορτρέτο του αρθρογράφου και συγγραφέα Αλέκου Ζούκα. Τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του συγγραφέα, που μιλάει για την εμπειρία του με τον καρκίνο.

Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας

Οι Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης με το ντοκιμαντέρ «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, αφηγούνται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης, μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής.

Τέλος, ο Τίμων Κουλμάσης σκιαγραφεί τη ζωή μιας σπουδαίας κριτικού κινηματογράφου και ακαδημαϊκού στο «Λότε Άισνερ-Ένας Τόπος, Πουθενά».

Αφιερώματα

Η μεγάλη ρετσοσπεκτίβα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον Όρσον Γουέλς και περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του. «Πολίτης Κέιν» -φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την κυκλοφορία του-, «Το Άγγιγμα του Κακού», «Δίκη», «Μάκβεθ», «Οθέλος», αλλά και τα παραγνωρισμένα αριστουργήματα όπως το «Too Much Johnson», «Ο Άγνωστος» και «Ο Κύριος Αρκάντιν» αποτελούν δώρο για κάθε σινεφίλ. Επίσης, θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη, τους «Υπέροχους Άμπερσονς», που αποτέλεσαν μήλον της έριδος, καθώς οι παραγωγοί παρέμβαιναν συνέχεια στο μοντάζ.

Ανοιχτές στη διαφορετικότητα, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας έχουν ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στις τρανς ηρωίδες της μεγάλης οθόνης, με τίτλο «Ζωές σε μετάβαση: Η τρανς ορατότητα στον κινηματογράφο». Από το «Tangerine» (Σον Μπέικερ) και το «Το Παρίσι Φλέγεται» (Τζένι Λίβινγκστον) ή την πρωτοποριακή για την εποχή της «Πένθιμη Παρέλαση των Ρόδων» του Τόσιο Ματσουμότο, μέχρι την «Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα, την πολυβραβευμένη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, το ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη, αλλά και την καινούργια ταινία της Πάολας Ρεβενιώτη με τίτλο «Οι Πικροδάφνες», μοναδικές ηρωίδες αποδεικνύουν πώς το να είσαι διαφορετικός είναι επανάσταση.

Horror nights-Μετά τα μεσάνυχτα

Οι ταινίες τρόμου φέτος έχουν την τιμητική τους και στο πρόγραμμα φιγουράρουν μερικοί τίτλοι που θα  εκτιμήσουν οι φαν τους είδους. Ξεχωρίζει η «Λογοκτρίτρια» της Ουαλής Πράνο Μπέιλι-Μποντ) με το ευφυές της plot twist, που θα μας μεταφέρει στη  θατσερική Αγγλία των 80s, όπου μια λογοκρίτρια ταινιών τρόμου έχει για ρουτίνα να πετσοκόβει σκηνές αγριότητας με θύματα συνήθως γυναίκες. Όταν, όμως, μια συγκεκριμένη ταινία της θυμίσει τις συνθήκες εξαφάνισης της αδελφής της, οι αναμνήσεις που για χρόνια απωθούσε θα επιστρέψουν για να αφήσουν αλογόκριτο το τελικό cut.

Επίσης, ο Σιόν Σόνο με το «Αιχμάλωτος στη Γη των Φαντασμάτων» ενώνει τις δυνάμεις του στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του με τον Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος με κολλητή δερμάτινη περιβολή πρέπει να σώσει την αιχμάλωτη κόρη (Σοφία Μπουτέλα) ενός διεφθαρμένου Κυβερνήτη, πριν εκραγούν οι βόμβες που είναι προσαρτημένες στους όρχεις του.

Μουσικά ντοκιμαντέρ

Όπως κάθε χρόνο, οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν τη μουσική μέσα από ταινίες που μιλούν για θέματα μιας τέχνης απόλυτα συνυφασμένης με τη μεγάλη οθόνη. Ένα από τα ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσετε είναι το «Καλοκαίρι της Σόουλ» του Αμίρ Τόμσον, του ντράμερ των Roots, γνωστού με το ψευδώνυμο Questlove. Ανασύροντας υλικό που βρισκόταν σε αρχεία για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Τόμσον μας θυμίζει τι συνέβη το καλοκαίρι του ‘69, στο «Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ», όπου τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά θρυλικά ονόματα, όπως οι B.B. King, Mahalia jackson, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, Nina Simone και δεκάδες άλλοι. Ένα φιλμ για το καλοκαίρι «που πέθαναν οι νέγροι και γεννήθηκαν οι μαύροι», που κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς. Την ταινία προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και παρουσιαστής G-Poly Γιώργος Πολυχρονίου.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και το «Velvet Underground» με την υπογραφή του Τοντ Χέινς («Carol»), που αναλαμβάνει να αφηγηθεί την ιστορία ενός από τα πιο ριζοσπαστικά ροκ συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής (πλάι στους Beatles και τους Stones). Το συναρπαστικό χρονικό μιας μυθικής εποχής και των υπέροχων καταραμένων που τη στιγμάτισαν, φτιαγμένο από εκπληκτικό αρχειακό υλικό, με τον Τζον Κέιλ και τη Μο Τάκερ να μιλούν ως μοναδικοί πλέον επιζήσαντες της μπάντας, τη φωνή του Λου Ριντ να σχολιάζει και ένα ασταμάτητο οπτικοακουστικό ψηφιδωτό να συντίθεται μαγευτικά επί οθόνης, προκαλώντας ανατριχίλες.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Αγαπημένος θεσμός του φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει τα δέκα του χρόνια. Σε αυτή την κατηγορία, το κοινό γνωρίζει τους Έλληνες δημιουργούς μικρών μήκους ταινιών, που αποτελούν άλλωστε το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής. Φέτος θα διαγωνιστούν σαράντα σκηνοθέτες, ανάμεσα στους οποίους η Εύη Καλογεροπούλου, που το 2020 διεκδίκησε Χρυσό Φοίνικα με το «Motorway 65», και ο Μανώλης Μαυρής, ο οποίος απέσπασε φέτος το βραβείο «Canal+», συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Κριτικής με το «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες».

Επίσης, στο πλαίσιο του τμήματος Icons προβάλλονται ταινίες αφιερωμένες σε μεγάλες προσωπικότητες. Από τις φετινές επιλογές, μην χάσετε το «Λουίς Μπουνιουέλ: Ένας Μεγάλος Σουρεαλιστής», ένα πληρέστατο και χορταστικό πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού.

Τips: Για την είσοδο στις προβολές ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπονται για τους κινηματογράφους. Στους δωδεκάμηνης λειτουργίας απαιτείται ένα εκ των παρακάτω: πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης έως έξι μήνες από τη διάγνωση (για αμιγείς χώρους) ή αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (μόνο για μεικτούς χώρους). Σε όλους τους χώρους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός. Τέλος, έχετε μαζί σας ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).