το Βρετανικό Μουσείο

Armchair tourist -Διάσημα μουσεία στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν από την άνεση του σπιτιού σας

Σε ένα από τα διασημότερα δοκίμιά του με τίτλο Το Έργο τέχνης στην εποχή της τεχνολογικής του αναπαραγωγιμότητας, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν σημείωνε την ιδιαίτερη σημασία της «αύρας», του στοιχείου της αυθεντικότητας του έργου τέχνης το οποίο ήταν καταδικασμένο να χαθεί κατά τη μαζική αναπαραγωγή του.

Αργότερα, η αναπαραγωγή έγινε σε περιπτώσεις μέρος του έργου τέχνης και ακόμη πιο αργότερα, το διαδίκτυο έθεσε μια εξ’ ολοκλήρου νέα βάση συζήτησης (χωρίς το αρχικό επιχείρημα να αναιρείται απαραίτητα).

Σε κάθε περίπτωση, η διαμεσολαβημένη κατανάλωση και απόλαυση της τέχνης εντάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη στα «θετικά» του ίντερνετ, με τη μουσική, τις ταινίες και τα βίντεο να έχουν τη μερίδα του λέοντος όντας πλήρως ευθυγραμμισμένα με το μέσο.

Πάντως, εν έτει 2020 το σκηνικό αλλάζει διαρκώς προς το καλύτερο -ζωγράφοι, illustrators και performance artists προβάλλουν τη δουλειά τους στο κοινό, ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο ανοίγουν τις συλλογές τους και προσφέρουν virtual tours για φιλότεχνους διαδικτυακούς τουρίστες.

Άλλωστε, το να «σουλατσάρεις» νωχελικά ανάμεσα στα αριστουργήματα του Μουσείου του Πράδο φορώντας τις πυτζάμες σου, είναι αν μη τι άλλο μια εμπειρία-σημείο της εποχής, αλλά και μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Παρακάτω, δείτε 9 μουσεία σε όλο τον κόσμο στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε από την άνεση του σπιτιού σας, σαν άλλος armchair tourist.

Μουσείο του Πράδο -Μαδρίτη

Ένα από τα διασημότερα μουσεία στον κόσμο, έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο 200 χρόνια λειτουργίας. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 8.000 πίνακες αλλά και σχέδια, γλυπτά και διακοσμητικά, και έχει ένα άψογα ενημερωμένο και κατατοπιστικό σάιτ με πλούσιο υλικό για την ιστορία και το αρχείο του. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει μίνι ξεναγήσεις και μαθήματα τέχνης, επιλέγοντας κάποιο σετ πινάκων που έχουν ομαδοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στο ίδιο μοτίβο λειτουργεί και το κανάλι του στο Youtube.

Μουσείο Guggenheim

Αρκεί να επισκεφθείτε το site του οργανισμού μουσείων για βρεθείτε μπροστά σε ένα πλήθος από ενδιαφέρουσες επιλογές. Μπορείτε να δείτε έργα από τις συλλογές των μουσείων Guggenheim στη Νέα Υόρκη, τη Βενετία και το Μπιλμπάο, αλλά και να ακούσετε μικρές εισαγωγές στις επιμέρους εκθέσεις, από τους curators που τις επιμελήθηκαν, μέσω Souncloud.  Οι επιλογές περιλαμβάνουν και ακροάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η ιστορία του κτιρίου.

Γκαλερί Uffizi -Φλωρεντία

Είναι το διασημότερο μουσείο της Φλωρεντίας και βρίσκεται μέσα στο υπέροχο ανάκτορο Uffizi, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1560 και 1580. Αρχικά, έργα από τις προσωπικές συλλογές των Μεδίκων συγκεντρώθηκαν στον δεύτερο όροφο του κτίσματος, ενώ αργότερα η συλλογή εμπλουτίστηκε, όταν η τελευταία απόγονος του Οίκου διασφάλισε με συμφωνία πριν το θάνατό της ότι τα έργα θα έμεναν στη Φλωρεντία. Στην απόλυτα εκσυγχρονισμένη ιστοσελίδα του μουσείου μπορείτε να διαβάσετε για την ιστορία του κτιρίου και να περιηγηθείτε στα μόνιμα εκθέματα (από αρχαία γλυπτά μέχρι πίνακες των Michelangelo και Caravaggio) αλλά και τις τρέχουσες εκθέσεις και τα πρότζεκτ του.

Τhe Metropolitan Museum of Art -Νέα Υόρκη

Το εμβληματικό κτίριο της 5ης λεωφόρου αποτελεί ένα από τα πολιτισμικά ορόσημα του Μεγάλου Μήλου. Οι εκθέσεις του εδώ και 148 χρόνια, επιμορφώνουν, εκπαιδεύουν και προκαλούν και η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης που εκτείνονται σε διάστημα 5.000 χρόνων. Στο σάιτ του βρίσκει κανείς virtual tours με Youtube videos στις διάφορες τοποθεσίες του αλλά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (ξενάγηση και πίνακες σε μεγάλη ανάλυση) από τις εκθέσεις του.

Musée de l'Orangerie -Παρίσι

Αν δεν έχετε επισκεφθεί το Musée de l'Orangerie στο Παρίσι, ίσως το θυμάστε από την σκηνή της ταινίας Μεσάνυχτα στο Παρίσι -είναι αυτό που στεγάζει τη χαρακτηριστική οβάλ αίθουσα με τα Νούφαρα του Κλωντ Μονέ, και άλλα έργα φυσικά. Μπορείτε να χαζέψετε τόσο τους πίνακες όσο και το χώρο, ενώ ένα πλούσιο video gallery περιλαμβάνει προηγούμενες αλλά και τρέχουσες δράσεις του μουσείου. Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε για προηγούμενες εκθέσεις. Ρίξτε μια ματιά και στο «αδερφάκι» του Musée d’ Orsay με αντίστοιχες (αλλά ελαφρώς πιο δυσπρόσιτες) παροχές.

Βρετανικό Μουσείο -Λονδίνο

Ένα από τα all time classic μουσεία της λίστας, με 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλες τις Ηπείρους -και ένα διάσημο αρχαιοελληνικό section. Στο site του, στην κατηγορία Collection online θα βρείτε ένα search bar (!) στο οποίο μπορείτε να αναζητήσετε έργα ή καλλιτέχνες ονομαστικά, ενώ έχει ενδιαφέρον και το blog του μουσείου με εκπαιδευτικά άρθρα για εκθέσεις αλλά και podcasts.

Rijksmuseum -Άμστερνταμ

Το διάσημο ολλανδικό μουσείο έχει μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες συλλογές στην Ευρώπη, με έργα των Μεγάλων Ολλανδών και όχι μόνο. Με το σύνθημα «dive into the collection» η ιστοσελίδα του μουσείο παρουσιάζει τα έργα της συλλογής, αλλά και ομαδοποιημένα multimedia tours με εικόνα και ήχο, με επιμέρους θεματικές όπως Highlights, Music, Colonial past, τα οποία προσφέρονται και μέσω της εφαρμογής του μουσείου.

ΜοMa -Νέα Υόρκη

Το πρόσφατα ανακαινισμένο, φρέσκο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης δε θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από ένα υπερσύγχρονο σάιτ. Εκτός από online περιήγηση στις συλλογές μέσα σε ένα καλαίσθητο διαδικτυακό περιβάλλον, με τα έργα τέχνης σε μεγάλη ανάλυση και διαθέσιμα audio, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο περιοδικό του μουσείου, με ενδιαφέροντα άρθρα και βίντεο που αφορούν νέους καλλιτέχνες και συλλογές.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Αθήνα

Είτε το έχετε ήδη επισκεφθεί, είτε όχι ακόμα (no judgement) τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε, μέσα από το καλοσχεδιασμένο, πλήρως ενημερωμένο και κατατοπιστικό σάιτ του μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει μια μικρή ιστορική εισαγωγή, και πλούσιο υλικό από τα εκθέματα ανά περίοδο, σε υψηλή ανάλυση.