Η σεξουαλική παρενόχληση μέσα από 10 ταινίες και σειρές
Επίκαιρο όσο ποτέ στη χώρα μας, το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, μετά από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, φαίνεται πως λειτουργεί ως ντόμινο εξελίξεων, ενώ ταυτόχρονα έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το θέμα.
Ποια είναι τα όρια, πού ξεκινάει η παρενόχληση, τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό για το θύμα αλλά και τον θύτη και τελικά ποιες είναι οι αιτίες που γεννούν αλλά και επιτρέπουν μια τέτοια συμπεριφορά.
Στην Αμερική μετά από το περιβόητο σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του #metoo κινήματος, άρχισαν πολλές ταινίες και σειρές να καταπιάνονται με το ζήτημα και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι κινηματογραφικές βιομηχανίες κι άλλων χωρών. Και πριν όμως από αυτό, υπήρξαν ανάλογες απόπειρες από σημαντικούς δημιουργούς.
Ολεάννα (1994)
Από τους πρώτους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τη σεξουαλική παρενόχληση, ο Ντέιβιντ Μάμετ έγραψε καταρχάς το ομώνυμο θεατρικό έργο που πραγματεύεται μια υπόθεση κακοποίησης ανάμεσα σε μια φοιτήτρια κι έναν καθηγητή Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια ο ίδιος έκανε την κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθέτησε την εν λόγω ταινία, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Μάμετ, αν κι έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό, φτιάχνει ένα συγκλονιστικό μπρα ντε φερ, όπου η αλήθεια ποτέ δεν αποκαλύπτεται -μελετώντας τις πιο σκοτεινές πλευρές του θέματος και κυρίως την πολιτική του διάσταση.
Αποκαλύψεις (1994)
Μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του προκλητικού ομώνυμου best- seller του Μάικλ Κράιτον από τον Μπάρι Λέβινσον, που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Μια ανατρεπτική ταινία, που συζητήθηκε αρκετά, αφού εδώ θύτης είναι μια γυναίκα που παρενοχλεί τον πρώην σύντροφό της και νυν συνάδελφό της. Εκείνος τη μηνύει αλλά κανείς δεν τον πιστεύει, οπότε του μένουν μόλις τέσσερις μέρες για να σώσει τη δουλειά του, την υπόληψή του και την οικογενειακή του γαλήνη. Πρωταγωνιστούν η Ντέμι Μουρ και ο Μάικλ Ντάγκλας.
Ι, Τonya (2017)
Ο Κρεγκ Γκιλέσπι και η Μάργκο Ρόμπι βασίζονται στα απομνημονεύματά της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ, που κακοποιήθηκε και υπήρξε θύμα ταξικού ρατσισμού, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα της παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού δεν είναι καινούργιο. Μια μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ που θα προβληματίσει σχετικά με τις έννοιες θύμα και θύτης και αποκαλύπτει πως πίσω από τα εντυπωσιακά τριπλά άξελ και τα διπλά τόλουπ συχνά κρύβεται μια οδυνηρή ιστορία.
Σλάλομ (2020)
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γαλλίδας Σαρλέν Φαβιέ είναι η ιστορία μιας νεαρής αθλήτριας, που πέφτει θύμα του προπονητή της, ο οποίος προσπαθεί να κυριαρχήσει επάνω της τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Η ταινία συμπεριελήφθη στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ των Καννών 2020, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ κι αναμένεται να βγει στις αίθουσες με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Βόμβα (2019)
Η Σαρλίζ Θερόν, η Νικόλ Κίντμαν και η Μάργκο Ρόμπι (ξανά) ενώνουν τις δυνάμεις τους, πρωταγωνιστώντας σε μια από τις υποθέσεις που συντάραξε τον δημοσιογραφικό χώρο των ΗΠΑ. Η ιστορία αφορά στο σκάνδαλο που ξέσπασε στο δίκτυο FOX και αφορούσε στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του Ρότζερ Έιλς, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του Fox News. Οι παρουσιάστριες ειδήσεων Μέγκαν Κέλι και Γκρέτσεν Κάρλσον κινήθηκαν νόμιμα εναντίον του, πυροδοτώντας την «βόμβα» που έκανε άνω κάτω τα ΜΜΕ.
The Morning Show (2019)
Μια μίνι σειρά που επίσης ασχολείται με τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης και τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κάμερες, συγκεκριμένα στα γραφεία των διευθυντών και των δημοφιλών παρουσιαστών. Το σκάνδαλο εδώ πλήττει μια από τις πλέον αγαπημένες πρωινές εκπομπές της Αμερικής, όταν ο ένας από τους δύο παρουσιαστές -που τον ερμηνεύει ο Στηβ Καρέλ- κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Το τηλεοπτικό του ζευγάρι (η Τζένιφερ Άνιστον) πρέπει να πάρει θέση απέναντι στο θέμα, που εδώ αντιμετωπίζεται από πολλές πλευρές.
I May Destroy You (2020)
Η Μικέλα Κόελ, ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα της βρετανικής σκηνής, αφηγείται μια προσωπική ιστορία, που της συνέβη τον Ιανουάριο του 2016, όταν δούλευε για τη σειρά «Chewing Gum». Εκείνη την περίοδο η Κόελ δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, αφού της είχαν ρίξει στο ποτό της ναρκωτικό βιασμού. Όπως δηλαδή συμβαίνει και στην κεντρική ηρωίδα της σειράς, την Arabella, μια επιτυχημένη συγγραφέα, που σταδιακά συνειδητοποιεί τις πτυχές του τραύματός της, και φυσικά τι ακριβώς είχε γίνει εκείνο το βράδυ που αδυνατεί να θυμηθεί.
Promising Young Woman (2020)
H Έμεραλντ Φένελ (η Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς του «The Crown», αλλά και σεναριογράφος του δεύτερου κύκλου του «Killing Eve») και η Κάρεϊ Μάλιγκαν αφηγούνται την ιστορία μιας πολλά υποσχόμενης γυναίκας, της Κάσι, που εγκατέλειψε τις σπουδές της, όταν η αγαπημένη της φίλη, η Νίνα, έχασε τη ζωή της, αφού πρώτα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους συμφοιτητές της. Από τότε η νεαρή γυναίκα έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αλλά και στο να συνετίσει τα αρσενικά της πόλης, που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν τις ορέξεις τους.
Spotlight: Όλα στο φως (2015)
Υποψήφια για έξι Όσκαρ η ταινία του Τομ Μακάρθι είναι στην ουσία το χρονικό της πολύμηνης έρευνας της δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα «Spotlight» που γράφει στην εφημερίδα «Boston Globe». Το 2002 η συγκεκριμένη ομάδα σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, όπου εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράφαλο, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Μάικλ Κίτον, Λιβ Σράιμπερ και Στάνλεϊ Τούτσι.
Θέλημα Θεού (2019)
Στο ίδιο κλίμα ο Φρανσουά Οζόν βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία παιδεραστίας που συνέβη στη Λιόν, δημιουργώντας μια ταινία που ανάγκασε την Καθολική Εκκλησία να πάρει θέση επί του θέματος. Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες μιας ομάδας ανδρών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 από έναν ιερέα, γεγονός που γνώριζε ο αρχιεπίσκοπος Φιλίπ Μπαρμπαρέν, ο οποίος με τη σιωπή του συγκάλυψε ένα απεχθές έγκλημα.
Τip: Στο Rotten Apples (https://therottenappl.es) οι χρήστες μπορούν να κάνουν αναζήτηση με βάση τον τίτλο οποιασδήποτε ταινίας για να διαπιστώσουν αν έχουν διατυπωθεί ή όχι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον πρωταγωνιστών ή μελών του cast, με συνδέσμους που παραπέμπουν στις ιστορίες που περιγράφουν λεπτομερώς κάθε ισχυρισμό. Για να ξέρουμε δηλαδή την ταινία ποιου δημιουργού υποστηρίζουμε…