άνδρας που ζει με την κατάθλιψη

Prozac: Ο φωτογράφος που απαθανάτισε την κατάθλιψή του

Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με κεντρικό θέμα την κατάθλιψη και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν όσοι τη βιώνουν διακρίθηκε σε έναν από τους κορυφαίους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στη Μεγάλη Βρετανία.

Την εποχή που ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία έχουν αρχίσει να κερδίζουν την προσοχή που του αξίζει, δράσεις που φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές τους και αφυπνίζουν το κοινό έχει μεγάλη σημασία να γίνονται γνωστά σε διεθνές επίπεδο.

Μια από τις δράσεις αυτές είναι το ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ του Arseniy Neskhodimov, ο οποίος είναι γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν και ζει μόνιμα στη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αυτοπορτρέτα, με τίτλο «Prozac».

Το πρότζεκτ του ταλαντούχου φωτογράφου διακρίθηκε στον διαγωνισμό Wellcome photography prize 2020, ο οποίος κάθε χρόνο τιμά τις φωτογραφίες με κεντρικό άξονα την υγεία. Φέτος, οι διαγωνιζόμενοι έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη ψυχική υγεία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Guardian, οι διοργανωτές τόνισαν ότι, λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας, είναι ακόμα πιο επείγουσα η ανάγκη να δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι φωτογραφίες σχετικά με την κατάθλιψη

Ο Arseniy Neskhodimov, λοιπόν, επέλεξε να επικεντρωθεί στην κατάθλιψη και φωτογράφισε ο ίδιος τον εαυτό του σε μια σειρά από πορτρέτα που δίνουν μια εικαστική διάσταση σε όσα περνούν όσοι ζουν με τη νόσο.

άνδρας που ζει με την κατάθλιψη
άνδρας που ζει με την κατάθλιψη

Στα νικητήρια κλικ, βλέπουμε τον φωτογράφο θαμμένο κάτω από ένα σωρό χριστουγεννιάτικων δέντρων, κρυμμένο κάτω από ένα τραπέζι του πινγκ πονγκ, να κολυμπά στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ. «Οι φωτογραφίες ήταν ένα είδος θεραπείας, που με βοήθησαν να καταπολεμήσω τις κρίσεις απόγνωσης, όταν δεν έβρισκα νόημα σε τίποτα, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας» είπε ο Arseniy Neskhodimov, ο οποίος επίσης ζει με την κατάθλιψη. «Ήμουν παγιδευμένος στο σπίτι, χωρίς δουλειά για τρεις μήνες και το μόνο πράγμα που έδινε κάποιο νόημα στη ζωή μου ήταν να συνεχίζω να βγάζω φωτογραφίες».

άνδρας που ζει με την κατάθλιψη
άνδρας που ζει με την κατάθλιψη

Ο Neskhodimov γεννήθηκε το 1981 και με τις φωτογραφίες του συχνά αγγίζει ζητήματα που αφορούν την απογοήτευση και την αποξένωση που βιώνει η micro-γενιά των early 80s -την οποία αποκαλούν xennials. Σύμφωνα ξανά με την Guardian, οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς δεν αισθάνονται millenials ούτε Gen X και πέρασαν από μια αναλογική παιδική ηλικία και μια ψηφιακή ενήλικη ζωή.

Το φωτογραφικό πρότζεκτ και τα ζητήματα ψυχικής υγείας

Η Miranda Wolpert, υπεύθυνη του τομέα ψυχικής υγείας του Wellcome είπε «Αυτές οι πολύ δυνατές φωτογραφίες υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων και των μηχανισμών άμυνας στο ταξίδι της ψυχικής υγείας κάθε ανθρώπου. Η συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του Neskhodimov καταφέρνει να συνδυάσει παράλληλα τον ατελείωτο πόνο που βιώνει, αλλά και της στρατηγικές που χρησιμοποιεί για να επιβιώσει, όπως το χιούμορ και η δημιουργικότητα».