Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι εδώ
Ελεύθερο από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει από τις 3 Νοεμβρίου για κάθε δέκα μέρες, μεταμορφώνοντας την πόλη σε μια μεγάλη κινηματογραφική φιέστα.
Μεγάλα ονόματα, όπως η Σαρλότ Γκενσμπούρ που πρωταγωνιστεί στους «Νυχτερινούς Επισκέπτες» (Μίκαελ Χερς) και ο Φατίχ Ακίν με το «Το Χρυσάφι του Ρήνου» φιγουράρουν ανάμεσα στη λίστα των διεθνών καλεσμένων, ενώ η έναρξη έγινε με το οσκαρικό φαβορί «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Το φετινό φεστιβάλ ετοιμάζει επίσης ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δέκα χρόνια μετά από το μοιραίο ατύχημα που του κόστισε τη ζωή. Πέρα από τη θρυλική «Αναπαράσταση», την πρώτη του δηλαδή ταινία (1970), η οποία θα παρουσιαστεί σε μια καθολικά προσβάσιμη προβολή, θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας και η Μουσική του», που συνυπογράφουν ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος.
Παράλληλα, φιλοξενείται η έκθεση του Νίκου Νικολόπουλου «Η Θάλασσα στο Λιμάνι», με φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ως φωτογράφος πλατό στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του σκηνοθέτη, «Η Άλλη Θάλασσα», που δεν πρόλαβε τελικά ποτέ να ολοκληρώσει. Άλλη μία έκθεση, με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», όπου δώδεκα Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από την ομώνυμη ταινία, στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα κυκλοφορήσει και μια πρωτοποριακή δίγλωσση έκδοση για τη δύναμη και το μυστήριο των κινηματογραφικών εικόνων του Αγγελόπουλου.
Αφιερώματα όμως ετοιμάζονται για άλλους ξεχωριστούς δημιουργούς, όπως ο ιδιοσυγκρασιακός Πίτερ Στρίκλαντ, ο θρύλος του γιουγκοσλαβικού σινεμά Αλεξάνταρ Πέτροβιτς, οι ανατρεπτικοί Ιβ Χέλερ και Πήτερ Τσερκάσκι, δυο σημαντικές κυρίες του ελληνικού σινεμά, η Μαρία Πλυτά και η Μαρία Γαβαλά, καθώς κι ένα spotlight στον Πίτερ Μπρουκ, που πέρα από τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μερικά εμβληματικά φιλμ, όπως ο «Άρχοντας των Μυγών (1963). Επίσης, πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του φεστιβάλ να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο σινεμά των αυτοχθόνων, το πρώτο που γίνεται σε μια παγκόσμια διοργάνωση, και το οποίο θα περιλαμβάνει ταινίες για τους Ινουίτ του Καναδά, τις ιθαγενείς φυλές της Λατινικής Αμερικής, τους Αβορίγινες της Αυστραλίας και τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας.
Στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από 11 συνολικά ταινίες, η γυναικεία παρουσία είναι αισθητή με τις ταινίες «Blue Jean» της Τζόρτζια Όκλεϊ, το «Λύκοι και Σκυλιά» της Κλαούντια Βαρεχά, τη «Βροντή» της Κάρμεν Ζακιέ κα το «Έχω Ηλεκτρισμένα Όνειρα» της Βαλεντίνα Μορέλ να ξεχωρίζουν με τη θεματολογία τους και τις δυναμικές ηρωίδες τους. Επίσης, δυο ελληνικές συμμετοχές στο συγκεκριμένο τμήμα, το «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος με την Αγγελική Παπούλια, και το «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, η οποία επιστρέφει στη μυθοπλασία ύστερα από εννέα χρόνια, συμπληρώνουν το πρόγραμμα και μάλιστα με πολύ θετικούς οιωνούς.
Το «Μέτα τα μεσάνυχτα», ένα από τα πιο ψαγμένα τμήματα του Φεστιβάλ, εχει επιλέξει οχτώ δυνατά θρίλερ, ανάμεσα στα οποία και το Βραβευμένο με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «De noche los gatos son pardos» του Βαλεντίν Μερτζ, που αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφικού συνεργείου, το οποίο ενώ βρίσκεται σε γυρίσματα ξαφνικά ο σκηνοθέτης εξαφανίζεται, αλλά και η σκοτεινή αλληγορία τηςΤερέζα Νβότοβα «Nightsiren», η οποία κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στην ίδια διοργάνωση.
Φυσικά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί και φέτος το σύνολο της ετήσιας ελληνικής παραγωγής. Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχωρίζουν είναι οι πρεμιέρες γνωστών δημιουργών όπως του «Dodo» του Πάνου Κούτρα, το «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου και τα «Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου. Αξίζει να αναφερθεί η προβολή διεθνών ταινιών που αποτελούν συμπαραγωγές με τη χώρα μας, αλλά και η προβολή 19 βραβευμένων ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Επιπλέον και για πρώτη φορά, θα απονεμηθεί τιμητικά ο Χρυσός Αλέξανδρος σε μία ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής, την Finos Film για την προσφορά της, σε μία συγκινητική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και μια ειδική προβολή της κλασικής κωμωδίας «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.
Στην κατηγορία «Νέο ελληνικό σινεμά», από την οποία ξεπηδούν φρέσκες κινηματογραφικές ματιές, το φεστιβάλ φέτος, εκτός των ταινιών του Πασσαλή και της Ντούζα, επιλέγει ακόμα τέσσερα σκηνοθετικά ντεμπούτα: το «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνα Προέδρου,που γυρίστηκε στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, τη δραμεντί του Στέλιου Ιακωβίδη «Black Stone», τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα, που θεωρείται από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες του φεστιβάλ, αλλά και το ρεαλιστικό δράμα «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.
Παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικές προβολές, στις οποίες φέτος περιλαμβάνονται ταινίες δημιουργών, όπως ο Φατίχ Ακίν, οι Αδερφοί Νταρντέν, ο Χαϊμέ Ροζάλες, η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, ο Ούρλιχ Τσαϊντλ, ο Τζαφάρ Παναχί, αλλά και ο Φρανσουά Οζόν με το «Πέτερ φον Κάντ», που βασίζεται στο αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Κάντ» και ο βραβευμένος με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκερ για τη διασκευή του best-seller του Πάολο Κονέτι «Τα Οκτώ Βουνά».
Θα δούμε επίσης και το «Les Passengers de la Nuit» από το επίσημο διαγωνιστικό της φετινής Μπερλινάλε, που αγαπήθηκε αρκετά από τους κριτικούς, όπου η Σαρλότ Γκενσμπούρ υποδύεται μια χωρισμένη γυναίκα, που αποφασίζει να πάρει υπό την προστασία της ένα μικρό παιδί.
Τέλος, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ (https://online.filmfestival.gr), όσοι κατοικούν στη χώρα να μπορούν να απολαύσουν σημαντικό μέρος του προγράμματος από το σπίτι.