Τα πιο περίεργα Μουσεία του κόσμου
Δεν είναι μόνο η ιστορία ή η πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί τεκμήριο για την κουλτούρα μιας εποχής ή ενός λαού.
Γι’ αυτό εκτός από τις γκαλερί, τα αρχαιολογικά ή τα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος μουσεία, τα σπίτια διάσημων προσωπικοτήτων ή ακόμα και μουσεία που είναι αφιερωμένα σε πιο σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας όπως ας πούμε οι φυλακές, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή οι τόποι βασανιστηρίων, υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη -αρκετά παράξενα είναι η αλήθεια- όπου μπορεί κανείς να μάθει πολλά.
Μουσείο Αποτυχίας Χέλσινμποργκ, Σουηδία
Ο ψυχολόγος Σάμιουελ Γουέστ άρχισε να μαζεύει μανιωδώς προϊόντα που απέτυχαν παταγωδώς όταν βγήκαν στην αγορά. Αυτή η περίεργη συλλογή των «losers» που συγκεντρώνει πάνω 60 εκθέματα, αποτελούν τον θησαυρό αυτού του χαριτωμένου σκανδιναβικού μουσείου.
Μια απομίμηση του γνωστού επιτραπέζιου Monopoly με τον Ντόναλντ Τραμπ, που πούλησε ελάχιστα κομμάτια, κατεψυγμένα λαζάνια που κάποτε λάνσαρε η Colgate, ένα κρυσταλλικό νερό που κυκλοφόρησε για έναν μόλις χρόνο από την Pepsi ή το Twitter Peek, το κινητό που δημιούργησε η διάσημη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου μόνο τα tweets κόστιζαν 200 ευρώ στον χρήστη του, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εκθέματά του.
Μουσείο Τουαλέτας Νέο Δελχί, Ινδία
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα είδη υγιεινής αποτελούν ένδειξη πολιτισμού και δηλώνουν πολλά για την κοινωνική οικονομική και ακόμα και πολιτική πορεία μιας χώρας. Οι Ινδοί λοιπόν αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το παράξενο μουσείο, και στη συνέχεια την ιδέα τους υιοθέτησαν κι άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία.
Στις αίθουσές του, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν προϊστορικές τουαλέτες που χρονολογούνται από το 2500 π.Χ, μεσαιωνικά ευρήματα, βασιλικά ιδιαίτερα διαμερίσματα, που χαρακτηρίζονται από την πολυτέλειά τους, αλλά και μοντέρνα είδη υγιεινής, ενώ μπορούν παράλληλα να διαβάσουν και ποιήματα αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού.
Μουσείο Αποτυχημένων Σχέσεων Ζάγκρεμπ, Κροατία
Επειδή όλοι μας έστω μια φορά έχουμε θρηνήσει έναν αποτυχημένο έρωτα, αυτό το μουσείο μοιάζει να μιλάει στις καρδιές πολλών ανθρώπων. Φωτογραφίες και λοιπά τεκμήρια μαζί με μια επιγραφή που περιγράφει τον λόγο του χωρισμού αποτελούν τη βάση της συλλογής. Μάλιστα αν θέλετε μπορείτε κι εσείς να στείλετε το δικό σας ενθύμιο.
Την πρωτότυπη αυτή ιδέα είχαν το 2003 ο γλύπτης Ντράζεν Γκρούμπισιτς και η παραγωγός ταινιών Ολίνκα Βίστιτσα, που ήταν ζευγάρι. Όταν χώρισαν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο στο Ζάγκρεμπ, για να εκθέσουν όλα τα αντικείμενα της τετραετούς σχέσης τους. Φίλοι και γνωστοί τους έστειλαν κι εκείνοι τη δική τους μικρή συνεισφορά και το 2006 η συλλογή δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το 2011 το μουσείο έλαβε το βραβείο Κένεθ Χάντσον από το Ευρωπαϊκό Μουσειακό Φόρουμ, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν ιστορίες πάθους και μίσους, να δουν νυφικά από γάμους που διαλύθηκαν, ένα τσεκούρι με το οποίο μια γυναίκα από το Βερολίνο διέλυσε όλα τα έπιπλα του σπιτιού της όταν χώρισε, ακόμα και μια κούκλα-νάνο (διακοσμητικό κήπου), την οποία πέταξε μία κοπέλα στο παρμπρίζ του άντρα της, ενώ εκείνος οδηγούσε.
Μουσείο της Γάτας Άμστερνταμ, Ολλανδία
Είναι γνωστό πως οι γάτες είναι ανώτερο είδος και στο παρελθόν πολλοί τις θεωρούσαν ζώα ιερά. Αυτό το μουσείο που στεγάζεται σε ένα μικρό νεοκλασικό στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι αφιερωμένο στα μοναδικά αιλουροειδή και περιλαμβάνει έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, αφίσες, αγάλματα, γλυπτά, εικόνες) με γάτες, ακόμα και του Πικάσο.
Επίσης οι επισκέπτες εδώ μπορούν να μάθουν την ιστορία της γάτας, ακόμα και για τις δοξασίες που υπήρχαν γι' αυτή ήδη από τα αρχαία χρόνια, ακούγοντας κομμάτια από το διάσημο μιούζικαλ «Cats». Αν είστε τυχεροί μάλιστα, μπορεί, όσο περιηγείστε στον χώρο, να πετύχετε μερικές υπέροχες τετράποδες υπάρξεις που ζουν μόνιμα εκεί.
Μουσείο Κακής Τέχνης Μασαχουσέτη, ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί έχουν μανία να βρίσκουν και να βραβεύουν καθετί που είναι αντικειμενικά κακό. Από τα Χρυσά Βατόμουρα που δίνονται στις χειρότερες ταινίες μέχρι αυτό τον ναό της κακογουστιάς στη Μασαχουσέτη έχουν άπειρους τρόπους να αποθεώνουν το κιτς. Το συγκεκριμένο πάντως μουσείο ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1993 και παρουσίασε τα πρώτα του εκθέματα το Μάρτιο του 1994.
Πλέον τα έργα κακής τέχνης που φιλοξενεί εκτίθενται σε τρεις διαφορετικούς χώρους στο Somerville, στο Brookline στο Νότιο Weymouth. Η συλλογή αριθμεί περίπου 600 κομμάτια, αλλά λόγω περιορισμένου εκθεσιακού χώρου, κάθε φορά εκτίθενται περίπου 50 με 70. Οι ειδικοί πάντως ισχυρίζονται πως ακόμα και η κακή τέχνη είναι ένα μεγάλο μάθημα, που θα κάνει τους επισκέπτες να εκτιμήσουν το πραγματικά καλό…
Μουσείο Λουκάνικου Currywurst, Βερολίνο, Γερμανία
Το λουκάνικο είναι το εθνικό φαγητό της χώρας και σίγουρα ένας επισκέπτης δεν πρέπει να φύγει από τη Γερμανία πριν δοκιμάσει κάποια από τις ποικιλίες του. Στο ιστορικό Checkpoint Charlie του Βερολίνου βρίσκεται κι ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στο περίφημο λουκάνικο με σος κάρυ. Εδώ θα δείτε μια πλήρη αναδρομή στην ιστορία του δημοφιλούς σνακ από τα τέλη της δεκαετίας του ’40, οπότε και ξεκινάει την καριέρα του μέχρι και σήμερα, με εκτενείς αναφορές στον ρόλο του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική.
Φυσικά μιας και μιλάμε για φαγητό, η εμπειρία της περιήγησης είναι διαδραστική, πράγμα που σημαίνει ότι στην αυθεντική καντίνα μπορεί κανείς να δοκιμάσει τηγανιτές πατάτες και δείγματα λουκάνικου. Στο μουσείο υπάρχουν εικονικές κατασκευές currywurst, αίθουσα καρυκευμάτων, οσφρητικοί σταθμοί, ηχητικά κανάλια σε σχήμα μπουκάλι κέτσαπ με τραγούδια για το currywurst και ένας καναπές–λουκάνικο στη μέση ενός χείμαρρου σος για να χαλαρώσετε.
Υποβρύχιο Μουσείο Αγαλμάτων, Κανκούν, Μεξικό
Το 2009 δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο υποβρύχιο σύγχρονο μουσείο τέχνης που ονομάζεται MUSA (Museo Subacuático de Arte) στην θαλάσσια περιοχή του Κανκούν του Μεξικού. Η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει στον Roberto Díaz Abraham, πρώην Πρόεδρο του Ναυτικού Συνδέσμου του Κανκούν και στον Jaime González Cano, Διευθυντή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Μεξικού. Η βασική ιδέα ήταν η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου πάρκου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το μουσείο βρίσκεται στο «νησί των Γυναικών» και για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα υποβρύχιο ταξίδι, αφού θα βρεθείτε κάτω από τη θάλασσα.
Αν όμως πάρετε την απόφαση γι’ αυτή την κατάβαση, θα θαυμάσετε από κοντά στα 460 γλυπτά του Βρετανού καλλιτέχνη Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ, αλλά και δημιουργήματα ντόπιων, που όλα είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωής των κοραλλιών. Οι συνολικές εγκαταστάσεις του μουσείου καταλαμβάνουν επιφάνεια άνω των 420 τετραγωνικών μέτρων και τα αγάλματα ζυγίζουν πάνω από 200 τόνους. Το υποβρύχιο πάρκο υπολογίζεται ότι το επισκέπτονται 750.000 τουρίστες τον χρόνο, ενώ ένας από τους στόχους των ιδρυτών του είναι η τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.