Τα πιο διάσημα πασχαλινά αυγά όλων των εποχών που έγιναν συνώνυμο της χαμένης δυναστείας των Ρομανόφ
Για πάνω από μία δεκαετία το όνομα Faberge ήταν συνώνυμο της χλιδής, της πολυτέλειας, του πλούτου και των πανάκριβων, αλλά και extravagant, πασχαλινών αυγών.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον γνωστό οίκο κοσμημάτων Faberge ως τον οίκο που δημιούργησε μια σειρά από πολύτομα, αυτοκρατορικά αυγά για την οικογένεια των Ρομανόφ, της περίφημης ρωσικής δυναστείας. Η έκθεση «Faberge in London: Romance to Revolution», εξερευνά όλες τις πλευρές του γνωστού κοσμηματοπώλη και του καταστήματος που είχε ανοίξει στο Λονδίνο το 1903. Στην έκθεση μπορεί να θαυμάσει κανείς τα πιο εκπληκτικά κομψοτεχνήματα που κατάφεραν να διασωθούν μέχρι σήμερα.
Τα «Αυτοκρατορικά Αυγά», όπως τα αποκαλούσαν, σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1880, όταν πρωτοδημιουργήθηκαν ως δώρα για τις πασχαλινές διακοπές. Κατασκευάζονταν στο χέρι με πολύτιμα υλικά όπως το χρυσό, τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια και τα ζαφείρια. Κάθε ένα από τα μοναδικά σχέδια περιείχε πλούσια χρωματισμένα στρώματα από γυάλινο σμάλτο, φύλλα χρυσού και μεταλλικά στοιχεία. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από τρεις έως πέντε ίντσες και χρειαζόντουσαν περίπου δύο χρόνια, για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο μικρό κομψοτέχνημα.
Ο Peter Carl Faberge έγινε ο επίσημος κοσμηματοπώλης της ρωσικής αυλής, και πολλών ακόμη βασιλικών αυλών της Ευρώπης, όταν προμήθευε την δυναστεία των Τσάρων Ρομανόφ με τα πιο εκπληκτικά κοσμήματα όλων των εποχών. Η καριέρα του διακόπηκε βίαια, όταν οι Ρώσοι επαναστάτες εισέβαλαν στο ανάκτορο, ανέτρεψαν την εξουσία και τελικά εκτέλεσαν τον Τσάρο Νικόλαο τον B', την σύζυγο του Τσαρίνα Αλεξάνδρα και τα παιδιά τους. Ο ίδιος ο Faberge μετά την καταστροφή των εργαστηρίων του που γνώρισαν ένα τεράστιο πλήγμα, έφυγε για την Ελβετία, όπου και πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Το 1917 το κατάστημα του Λονδίνου έκλεισε οριστικά.
Τα κοσμήματα του οίκου Faberge έγιναν τα αγαπημένα των βασιλικών οικογενειών στο σύνολό τους, αφού έχοντας το χρίσμα της ρωσικής τσαρικής οικογένειας, θεωρήθηκαν ότι πιο εκλεκτό μπορούσε να έχει κανείς στην συλλογή του, ενώ ήταν μάλιστα διαθέσιμα αρχικά, μόνο στην Ρωσία. Το Λονδίνο επιλέχθηκε, φυσικά, επί τούτου ως νέα έδρα του οίκου κοσμημάτων, με την βρετανική πρωτεύουσα να είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, αλλά και μια πόλη στην οποία είχαν ήδη κατακτήσει την υπάρχουσα βασιλική οικογένεια που ήταν συλλέκτες Faberge. Σαφώς, ως γνωστόν υπήρχαν στενοί συγγενικοί δεσμοί μεταξύ της βρετανικής και της ρωσικής βασιλικής οικογένειας. Ο Τσάρος και η Τσαρίνα είχαν ήδη προσφέρει δώρα Faberge στην βασίλισσα Βικτώρια, ανάμεσά τους και ένα σημειωματάριο που κατασκευάστηκε για εκείνη τα Χριστούγεννα του 1896.
Τα έργα του Faberge προσαρμόστηκαν στα γούστα της βρετανικής αγοράς και κατέκτησαν την κοσμοπολίτικη ελίτ του Λονδίνου. Ακόμη και μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο τα έργα του συνέχισαν να βραβεύονται και να αγοράζονται έναντι παχυλών ποσών από συλλέκτες.
Σήμερα στην συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να δει κανείς τα τρία από τα θρυλικά αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του δραματικού φινάλε της έκθεσης, αλλά και μια πληθώρα αντικειμένων που δημιουργήθηκαν ειδικά για το βρετανικό κοινό, όπως αγαλματίδια των βασιλικών κατοικιδίων. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται φυσικά το Alexander Palace Egg, με πορτρέτα σε ακουαρέλα των παιδιών του Νικολάου Β' και της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας , που περιέχει ένα μοντέλο-έκπληξη του παλατιού στο εσωτερικό.
Μετά τον πόλεμο, πολλά από τα άλλοτε χαμένα κομψοτεχνήματα της τσαρικής οικογένειας βρέθηκαν στα χέρια των Βρετανών royals, πιθανότατα ως μια σύνδεση και μια ανάγκη τους να θυμηθούν και πάλι την χαμένη τους οικογένεια. Καθώς η οικογένεια των Τσάρων εγκατέλειπε την Αγία Πετρούπολη, τα 50 συνολικά Faberge αυγά της συλλογής τους, έμειναν πίσω. Κάποια από αυτά χάθηκαν για πάντα. Σήμερα πιστεύεται ότι σώζονται 43 μοναδικά κομμάτια της βασιλικής συλλογής.