«Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»: Η υποψήφια για 6 Όσκαρ ταινία για τη ζωή των διάσημων τενιστριών
Αυτή την εβδομάδα, ο Γουίλ Σμιθ θα μας μάθει τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς», o badass Τζέισον Στέιθαμ ξανασυναντάει τον Γκάι Ρίτσι σε μια περιπέτεια εκδίκησης, ενώ ο Τομ Χόλαντ και ο Μαρκ Γουόλμπεργκ μπαίνουν στο «Uncharted».
Η μέθοδος των Γουίλιαμς (King Richard)
Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Άνζανου Έλις, Σενάγια Σίντνεϊ, Ντέμι Σίνγκλετον, Τόνι Γκόλντουιν, Τζον Μπέρνταλ
Περίληψη: Εξοπλισμένος με ένα ξεκάθαρο όραμα και ένα παράτολμο σχέδιο 78 σελίδων, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς είναι αποφασισμένος να γράψει Ιστορία μαζί με τις κόρες του, Βένους και Σερένα. Με τις σκληρές προπονήσεις τους στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της Καλιφόρνια, την ανυποχώρητη αφοσίωση του πατέρα τους και την ισορροπημένη προσέγγιση της μητέρας τους, οι κορυφαίες τενίστριες κατάφεραν να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και κάθε προσδοκία.
Ο Γουίλ Σμιθ βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ερμηνεύοντας τον προπονητή, μέντορα και πατέρα, που μας χάρισε τις θρυλικές τενίστριες Βένους και Σερένα Γουίλιαμς.
Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς είναι ένας Αφρομαερικανός, που δουλεύει σκληρά για να ζήσει την πολυμελή του οικογένεια στο γκέτο του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80 και ταυτόχρονα αφιερώνει τη ζωή του για να αναδείξει το ταλέντο των παιδιών του, κόντρα στις αντιξοότητες και στον ρατσισμό, ένα ταλέντο που έχει διαβλέψει... από την κούνια τους. Μη έχοντας όμως τα οικονομικά μέσα που χρειάζεται μια σωστή εκπαίδευση στο τένις, ο Γουίλιαμς μαζί με τη σύζυγό του και μητέρα των δυο κοριτσιών, περνούν ατελείωτες ώρες στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της Καλιφόρνιας, προκειμένου να μάθουν στη Βένους και τη Σερένα τα μυστικά του αθλήματος με τη βοήθεια ενός εγχειρίδιου. Όταν κάποια στιγμή χρειαστεί να βρει προπονητή, που θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στον πρωταθλητισμό, ο Γουίλιαμς αντιμετωπίζει καχυποψία και απόρριψη. Επιμένοντας στο όραμά του, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, φροντίζοντας πάντα να μεταδίδει στις κόρες του όχι μόνο την πυγμή ενός πρωταθλητή, αλλά και το ήθος ενός σωστού αγώνα. Γι' αυτό, ποτέ δεν τροφοδοτεί τη ματαιοδοξία δυο νέων κοριτσιών, που όλοι αποθεώνουν τις ικανότητες, σμιλεύοντας τον χαρακτήρα τους, που ξεχώρισε στα τερέν, όπως και τα εκπληκτικά τους σερβίς.
Όλα αυτά είναι η πραγματική ιστορία των αδελφών Γουίλιαμς, που υπογράφουν μάλιστα και την εν λόγω παραγωγή, και ο Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν Γουίλιαμς την αντιμετωπίζει ως ένα γλυκόπικρο success story, που αν και αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου», δεν του λείπει η κριτική ματιά απέναντι στις ταξικές και φυλετικές ανισότητες, πράγμα που κέρδισε την Ακαδημία (η ταινία έχει συγκεντρώσει έξι οσκαρικές υποψηφιότητες).
Αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς, όχι όμως και την ωραιοποίηση των πραγμάτων, αφού σκοπίμως αποφεύγει να μιλήσει για τα άλλα παιδιά του Κing Richard από τον πρώτο του γάμο (τα οποία θεωρούν πως η ταινία δεν είναι παρά μια αγιογραφία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα), εστιάζει περισσότερο στο αγωνιστικό πνεύμα και πώς τελικά ένα θαύμα -εν προκειμένω δύο- είναι υπόθεση πολλών παραγόντων. Ο πατέρας Γουίλιαμς με το πάθος του, η μητέρα με τη συγκρότηση της, η στήριξη της υπόλοιπης οικογένειας και η αγάπη που έδιναν στη Βένους και τη Σερένα, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί το τένις για όλους να ήταν μια διέξοδος στα οικονομικά τους προβλήματα, αλλά πάντα παρέμενε ένα παιχνίδι που ήθελαν να απολαμβάνουν, συνθέτουν τελικά το προφίλ δυο γυναικών, που έμελλε να γράψουν Ιστορία, κι ενός πατέρα που τα έβαλε με το σύστημα και το νίκησε.
Ο Γκριν ακολουθεί μια ισορροπημένη αφήγηση, χωρίς πολλές εκπλήξεις μεν, αλλά με ρυθμό και νεύρο, για να μεταδώσει το απλό, αλλά σημαντικό μήνυμα των αδερφών Γουίλιαμς, και κυρίως με οδηγό του την ερμηνεία του Γουίλ Σμιθ, που με ένα βλέμμα φωτιά δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και γίνεται το απόλυτο φαβορί για το Χρυσό Αγαλματίδιο -έχει ήδη κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα-, αν και υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με την επιλογή του από την κοινότητα των μαύρων, μιας και ο πραγματικός κύριος Γουίλιαμς είναι πιο σκούρος από ό,τι ο Αμερικανός ηθοποιός.
Ένας οργισμένος άνδρας εκδικείται (Wrath of Man)
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Παίζουν: Τζέισον Στέιθαμ, Χολτ Μακ Κάλανι, Τζέφρι Ντόνοβαν, Τζος Χάρτνετ, Νίαμ Άλγκαρ, Λαζ Αλόνσο, Σκοτ Ίστγουντ, Έντι Μάρσαν
Περίληψη: Ο Η, ένας ψυχρός και μυστηριώδης χαρακτήρας, εργάζεται σε μια εταιρεία φορτηγών, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες κάθε εβδομάδα. Ποιο είναι όμως το αληθινό του κίνητρο;
Ο Γκάι Ρίτσι υπογράφει ένα remake του γαλλικού θρίλερ «Le convoyeur» («Η Χρηματαποστολή»), με πρωταγωνιστή τον παλιό του φίλο Τζέισον Στέιθαμ.
Ο Η, ένας μυστηριώδης άνδρας που δε μιλάει και κοιτάει τους γύρω του με ψυχρό βλέμμα, κάνει αίτηση για δουλειά στη Fortico Securities, μετά από μια ληστεία με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο που είχε πολλά θύματα και γίνεται ο «ήρωας της εβδομάδας». Αυτό που δεν γνωρίζουν τα αφεντικά του είναι πως ο Η δεν ψάχνει απλώς να βρει δουλειά, αφού ο ίδιος είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας, που αναζητάει τους δολοφόνους του γιου του για να εκδικηθεί.
Παρανομία, δράση, σκληροτράχηλοι χαρακτήρες και οι ηθικές αξίες του υποκόσμου, που βαδίζει με τις δικές του αρχές, είναι βούτυρο στο ψωμί του Γκάι Ρίτσι. Εδώ λοιπόν πατώντας σε ένα καλοδομημένο σενάριο, φτιάχνει όπως αυτός ξέρει, μια στιλάτη περιπέτεια με τις απαραίτητες ψυχολογικές πινελιές, που ξεχωρίζει από τις action movies της σειράς.
Με γρήγορο μοντάζ, βιντεοκλιπίστικη αισθητική, εξαιρετικές χορογραφίες και ακολουθώντας μια μη γραμμική αφήγηση που ανανεώνει μια χιλιοειπωμένη ιστορία, ο πάντα εντυπωσιακός Ρίτσι βρίσκεται στο στοιχείο του, προσφέροντας στους φαν του μια ακόμα «ένοχη απόλαυση», από αυτές που δεν μπορείς να αντισταθείς.
Uncharted
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Φλάισερ
Παίζουν: Τομ Χόλαντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σοφία Αλι, Αντόνιο Μπαντέρας
Περίληψη: Ο ερασιτέχνης κλέφτης Νέιθαν Ντρέικ στρατολογείται από τον έμπειρο κυνηγό θησαυρών Βίκτορ Σάλιβαν για την εύρεση του χαμένου θησαυρού του Φερντινάντ Μαγκελάν πριν από 500 χρόνια. Αυτό που ξεκινά ως μια απλή ληστεία για το δίδυμο, γίνεται μια απίστευτη περιπέτεια. Αν ο Νέιτ και ο Σάλι καταφέρουν να λύσουν ένα από τα παλαιότερα μυστήρια στον κόσμο, μπορούν όχι μόνο να διεκδικήσουν λεία αξίας 5 δις δολαρίων αλλά ίσως να βρουν και τον χαμένο αδερφό του Νέιτ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντέξουν ο ένας τον άλλο.
Βασισμένη σε έναν θρύλο του PlayStation, η κινηματογραφική εκδοχή του «Uncharted»- που όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια- εξιστορεί την πρώτη περιπέτεια του Νέιθαν Ντρέικ.
Όταν το 2007 κυκλοφόρησε το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, που κατέκτησε την κορυφή των πωλήσεων, όλοι θεωρούσαν πως η δομή του θυμίζει σινεμά. Από τότε υπήρχαν πάντα σκέψεις για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη- μάλιστα υποψήφιος τότε για τον ρόλο του Νέιθαν Ντρέικ ήταν ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο οποίος τελικά, μιας και τα χρόνια πέρασαν, ανέλαβε τον ρόλο του μέντορά του, Σάλι.
Προσπαθώντας να καλύψει το κενό που άφησε ο Ιντιάνα Τζόουνς, ο Ρούμπεν Φλάισερ αναλαμβάνει το κινηματογραφικό «Uncharted», που με έναν τρόπο λειτουργεί και ως origin story των κεντρικών χαρακτήρων. Ο Νέιθαν Ντρέικ, ένας μπαρτέντερ και ερασιτέχνης κλέφτης, αλλά και λάτρης της Ιστορίας, γνωρίζει τον κυνηγό θησαυρών Βίκτορ Σάλιβαν, γνωστό και ως Σάλι. Εκείνος τον ενημερώνει για έναν χαμένο θησαυρό, που ανήκε στον Φερινάρδο Μαγγελάνο πριν από 500 χρόνια. Οι δυο τους, αφού πρώτα επιχειρήσουν μια ληστεία κατά τη διάρκεια ενός πλειστηριασμού, ξεκινούν το ταξίδι τους σε εξωτικά νησιά. Ταυτόχρονα όμως, ένας αδίστακτος villain, o Σαντιάγο Μονκάντα, που θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κληρονόμος του θησαυρού, βρίσκεται στον δρόμο τους. Ο Νέιτ και ο Σάλι, που σε αυτή την έκδοση τσακώνονται διαρκώς, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να λύσουν τους γρίφους και να βρουν το χρυσάφι, ίσως και τον χαμένο αδερφό του Νέιτ.
Ακολουθώντας τη λογική των περιπετειών του Ιντιάνα, ο Φλάισερ προσπαθεί να φτιάξει μια feelgood περιπέτεια, με αινίγματα και δράση, αξιοποιώντας τον χαρισματικό Τομ Χόλαντ, αλλά τελικά δεν καταφέρνει παρά μια άνευρη γεμάτη κλισέ και επαναλήψεις μεταφορά, που υπολείπεται σε σασπένς και αγωνίας, και ξεχνιέται με το που τελειώσει η προβολή. Και μπορεί ο Χόλαντ με τον Γουόλμπεργκ να αποτελούν ένα χαριτωμένο δίδυμο, όμως κανείς από τους δύο δε διαθέτει την γοητεία του Χάρισον Φορντ, που έδινε στις περιπέτειες του αγαπημένου αρχαιολόγου στυλ.
Τα μυστικά της αδερφής μου (Souad)
Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν
Παίζουν: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμάλα Ελγκαγιές, Χάγκαρ Μαχμούντ
Περίληψη: Σε μια μικρή πόλη στο Δέλτα του Νείλου, η Σουάντ, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα, ζει διπλή ζωή: την αληθινή, που καθορίζεται από τη συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία, και τη μυστική, αυτή του διαδικτύου. Μια σειρά γεγονότων οδηγεί τη Ραμπάμπ, τη δεκατριάχρονη αδελφή της, σε ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων και στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών τους.
Μια πρωτότυπη ταινία ενηλικίωσης στην εποχή των social media, που αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Αιγύπτου για τα Όσκαρ.
Σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου η δεκαεννιάχρονη Σουάντ μεγαλώνει σε μια μικροαστική οικογένεια, εγκλωβισμένη από τις συντηρητικές απόψεις, που επιβάλλουν στις γυναίκες έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Από αυτή την κοινωνική και προσωπική «φυλακή» η νεαρή και γεμάτη όνειρα Σουάντ θέλει να αποδράσει: η μόνη της διέξοδος όμως είναι το διαδίκτυο. Με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, περνάει τις ώρες της, χτίζοντας την εικόνα που εκείνη θα ήθελε για τον εαυτό της. Μετά από ένα τραγικό συμβάν, η δεκατριάχρονη αδερφή της, η Ραμπάμπ, ξεκινάει τη δική της περιπέτεια για να ανακαλύψει ένα μεγάλο «μυστικό», που θα την ενηλικιώσει.
Η Αϊτέν Αμίν αντιπαραβάλλει την πλασματική ψηφιακή πραγματικότητα του διαδικτύου με τη στείρα παράδοση μέσα από ένα γοητευτικό ντουέτο κοριτσιών, που δεν τους επιτρέπεται τελικά πουθενά να είναι ο εαυτός τους. Η θέση της γυναίκας σε μια συντηρητική κοινωνία και η νέα εποχή της τεχνολογίας, δυο αντίθετες παράμετροι, που τελικά τις υποχρεώνουν να φορούν ένα προσωπείο, αποτελούν τον βασικό άξονα της Αμίν, που με τις νευρικές κινήσεις της κάμεράς της καταγράφει τόσο τον ψυχικό κόσμο των πρωταγωνιστριών της όσο και την παράνοια μιας σύγχρονης πόλης, που δεν μπορεί να βρει την πραγματική της ταυτότητα.
Με ευαισθησία αλλά και ειλικρίνεια, η Αιγύπτια δημιουργός ακολουθεί την καθημερινότητα της Σουάντ και την περιπλάνηση της Ραμπάμπ και φτιάχνει μια ενδιαφέρουσα coming ofage movie, όπου σε αντίθεση με αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, η ψηφιακή ζωή δεν μοιάζει περισσότερο επικίνδυνη από την πραγματική.
Φύλακας Αδερφός
(Okul Tirasi / Brother's Keeper )
Σκηνοθεσία: Φερίτ Καραχάν
Παίζουν: Σάμετ Γιλντίζ, Μαχίρ Ιπέκ, Μελίχ Σελτζούκ
Περίληψη: Κατά τη διάρκεια μιας πολύ έντονης μέρας σε ένα απομονωμένο οικοτροφείο στην Ανατολία, ο μικρός Γιουσούφ προσπαθεί να σώσει τον άρρωστο φίλο του, έχοντας να αντιμετωπίσει τη σκληρή γραφειοκρατία του διοικητικού συστήματος.
Η δεύτερη ταινία του Φερίτ Καραχάν, που απέσπασε το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Βερολίνου (Πανόραμα), αλλά και τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ στο Φεστιβάλ Αττάλειας (τα τούρκικα Όσκαρ).
Ο Γιουσούφ, ένας δωδεκάχρονος μαθητής σε ένα αυστηρό οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων στα βουνά της Ανατολικής Τουρκίας, προσπαθεί να βοηθήσει τον συμμαθητή του Μέμο, που αρρωσταίνει ξαφνικά μια πολύ κρύα ημέρα και πέφτει σε κώμα. Εξαιτίας όμως του χιονιά, το ασθενοφόρο καθυστερεί να φτάσει στο σχολείο, ενώ ο καταπιεστικός διευθυντής ασκεί την εξουσία του τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές.
Η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία των διδασκόντων, που ταυτόχρονα δέχονται και ασκούν μπούλινγκ, αλλά και η χαοτική γραφειοκρατία ορθώνουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις αγωνιώδεις προσπάθειες του μικρού πρωταγωνιστή να βοηθήσει αποτελεσματικά τον συμμαθητή του. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον αγώνα του, ούτε καν η μητέρα του που όταν τον καλεί στο τηλέφωνο τον προτρέπει να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και να μην παρασύρεται από τα αισθήματά του για τους φίλος του.
Ο Καραχάν, που και ο ίδιος μεγάλωσε σε οικοτροφείο, αξιοποιεί τις παιδικές του μνήμες, και αφηγείται τελικά μια ιστορία βίας που ανακυκλώνεται, με ρεαλισμό και πικρό χιούμορ. Στιγμές το αποκλεισμένο από το χιόνι σχολείο μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ οι μικροί μαθητές θα μπορούσαν να είναι οι σύγχρονοι Όλιβερ Τουίστ, που παλεύουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αθωότητά τους μέσα σε ένα σύστημα αδηφάγο, σχεδόν σαδιστικό. Με αυτό τον τρόπο ο Καραχάν, φτιάχνει μια ανθρώπινη ταινία, που εμμέσως πλην σαφώς σχολιάζει και τον τρόπο που οι Κούρδοι αντιμετωπίζονται από το τουρκικό κράτος, διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία τις δύσκολες συνθήκες των γυρισμάτων και πετυχαίνει ένα άρτιο αποτέλεσμα, αν και η προσέγγισή του μάλλον απευθύνεται σε ένα πιο εφηβικό κοινό.