Σινεμά με κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός πλήττει την κινηματογραφική βιομηχανία

Μπορεί εμείς όλες αυτές τις μέρες να βλέπουμε από το σπίτι δεκάδες ταινίες και σειρές, η κινηματογραφική βιομηχανία όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Με το κλείσιμο των κινηματογράφων και την αναστολή των γυρισμάτων, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ακυρώθηκαν, σημαντικά φεστιβάλ, όπως οι Κάννες, ματαιώθηκαν, όπως και η απονομή των βραβείων Tony, ενώ πολλές ακόμα παραγωγές έχουν μπει στο συρτάρι με αβέβαιο μέλλον.

Ένας από τους μεγάλους φόβους των εταιρειών είναι αν και κατά πόσο οι θεατές θα έχουν τη διάθεση να επιστρέψουν στις κλειστές αίθουσες και φυσικά δεν θα φοβούνται, ακόμα κι όταν λήξει ο συναγερμός και αρθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Κάποιοι είναι περισσότερο αισιόδοξοι θεωρώντας πως η συνήθεια του σινεμά και η μαγεία της σκοτεινής αίθουσας δεν θα χάσει ποτέ τη δυναμική της, κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν πως θα υπάρξει μεγάλη πτώση στα εισιτήρια ακόμα κι όταν οι αίθουσες ξανανοίξουν. Επίσης πολλοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι υπερπαραγωγές και τα μεγάλα budget θα μειωθούν δραματικά, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα του κινηματογραφικού τοπίου.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού κραχ. Έτσι μεγάλα στούντιο ακυρώνουν παραγωγές -ήδη η Warner Bros έχει ακυρώσει 70 και το NBC 35- και όλοι φοβούνται πως το Χόλιγουντ θα βρεθεί προ των πυλών μιας μεγάλης καταστροφής, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Ακόμα και το Νetflix έχει κατεβάσει ταχύτητες παρά το γεγονός ότι κάποιες νέες σειρές ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα, όπως ο τέταρτος κύκλος του δημοφιλούς «La casa de papel» που θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τις 3 Απριλίου ή η δεύτερη σεζόν του «Πάρ’ το Αλλιώς» που θα βγει στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Chief Content Officer του Netflix, Ted Sarandos, η τηλεργασία στο ίντερνετ βοηθάει, καθώς σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί ήδη δουλεύουν με τηλεδιασκέψεις και εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμοι για γύρισμα μόλις το επιστρέψουν οι συνθήκες.

Φωτογραφία: AP Images

Παρ΄όλα αυτά όμως οι αναβολές και οι ματαιώσεις έχουν κοστίσει ήδη πολλά χρήματα και έχουν αναστατώσει τον προγραμματισμό, που όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη είναι μακροπρόθεσμος, πράγμα που πολλοί θεωρούν πως θα δημιουργήσει ένα χάος στο προσεχές μέλλον με σοβαρές συνέπειες.

Τα μεγάλα στούντιο πάντως, προσπαθώντας να βρουν μια κάποια λύση μελετούν τη δυνατότητα ενός τρόπου διανομής, σύμφωνα με την οποία μια ταινία θα είναι διαθέσιμη για streaming εντός μικρού χρονικού διαστήματος (48 ώρες) παράλληλα με την κινηματογραφική της προβολή, σε όποιο σημείο του πλανήτη υπάρχουν ανοιχτές αίθουσες. Όμως ακόμα κι αυτό το μέτρο είναι προσωρινό, αφού στην ουσία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν γυρίσματα προ ώρας, οπότε φαίνεται πως οι επαναλήψεις θα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας το επόμενο διάστημα.

 Φωτογραφία: AP Images

Επίσης κάποιοι, όπως η Gloria Calderón Kellett της Sony Pictures Television, προτείνει να γίνονται καθημερινά τεστ κορωνοϊού στα συνεργεία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τα γυρίσματα, μια άποψη όμως που δεν υποστηρίζεται από όλους, καθώς και τα τεστ έχει αποδειχτεί πως μπορούν να κάνουν λάθος.

Το μείζον θέμα είναι πως οι εργαζόμενοι της κινηματογραφικής βιομηχανίας σε όλο τον πλανήτη, και δεν μιλάμε μόνο για τα μεγάλα ονόματα και τους celebrities, αλλά για χιλιάδες υπαλλήλους, δεν ξέρουν αν και πώς θα μπορέσουν να αποζημιωθούν για όλο αυτό το διάστημα, ούτε φυσικά αν θα υπάρχουν οι θέσεις τους όταν και πάλι επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα της πανδημίας θα ταλανίσουν για αρκετά χρόνια την κινηματογραφική βιομηχανία. Ας ελπίσουμε όμως πως οι μέρες της καραντίνας θα πείσουν το κοινό για την αξία της έβδομης Τέχνης που μας κρατάει παρέα αυτές τις δύσκολες ώρες και δεν θα γυρίσει την πλάτη στη γοητεία της μεγάλης οθόνης, θα είναι και πάλι ασφαλές να βρεθούμε όλοι μαζί σε μια κλειστή αίθουσα.