Βικτώρια- Κάρολος

Η νέα Royal σειρά του Netflix θα είναι σουηδική

Στον αντίποδα -ή μάλλον ως συνέχεια- της μεγάλης επιτυχίας του βρετανικού «The Crown», η δημοφιλής πλατφόρμα ετοιμάζει μια καινούργια μεγάλη παραγωγή με βασιλικό αέρα. Αυτή τη φορά όμως θα ασχολείται με τη ζωή του Σουηδού Βασιλιά, Κάρολου ΙΣΤ΄ Γουσταύου από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος κύκλος θα αποτελείται από έξι επεισόδια και θα προβληθεί από το σουηδικό δίκτυο TV4 και τη σκανδιναβική πλατφόρμα streaming C More.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι σαν την ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» με τον Κόλιν Φερθ (σ.σ. για την άνοδο του Γεωργίου του 6ου στον θρόνο της Βρετανίας) ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα απεικονίσει ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να γίνει κάτι που δεν είναι και αλλάζει με τη βοήθεια των άλλων.

Το σενάριο γράφει η Σουηδέζα συγγραφέας και σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών, Άσα Λαντζ, που μελετά εδώ και χρόνια τη ζωή του βασιλιά της Σουηδίας. Οι φήμες μάλιστα λένε ότι θα δούμε και πράγματα εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό και φυσικά στον σουηδικό λαό «Η ιστορία του βασιλιά μας είναι διαφορετική. Δεν μεγάλωσε με την προσοχή του κόσμου στραμμένη πάνω του, αλλά η ζωή του είναι εξίσου δραματική και συναρπαστική. Και εντελώς άγνωστη σε πολλούς από εμάς», δήλωσε η σεναριογράφος στο Variety.

Με τη βασίλισσα Σίλβια/Φωτογραφία: AP Images

Ενθουσιασμένη με το πρότζεκτ δήλωσε η επικεφαλής παραγωγής δραματικών σειρών του TV4 και του C More Γιοσεφίν Τένγκμπλαντ. «Κάθε Σουηδός έχει κάποιου είδους σχέση με το παλάτι και την ιστορία του. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να προσθέσουμε νέες διαστάσεις στην ιστορία του βασιλιά μας», τόνισε.

Η Μαργκαρέτα Τόργκριν εκπρόσωπος του παλατιού, δήλωσε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι το Παλάτι γνωρίζει για την παραγωγή και προς ώας δείχνουν πως δεν έχει μεγάλο πρόβλημα. «Νομίζω ότι πάντα ανησυχούν άνθρωποι των οποίων η ζωή πρόκειται να γίνει τηλεοπτική σειρά. Ελπίζουμε ότι όλα τα γεγονότα παρουσιάζονται σωστά», δήλωσε λακωνικά.

Τι ξέρουμε για τον Σουηδό Βασιλιά

Ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος είναι βασιλιάς της Σουηδίας από το 1973. Ανέλαβε τον θρόνο όταν ήταν μόλις 27 ετών, μετά από τον θάνατο του παππού του, Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφο.

Ο πατέρας του Καρόλου Γουσταύου, ο Πρίγκιπας Γουσταύος Αδόλφος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1947 στο Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, όταν ο νόμιμος διάδοχος ήταν μόλις εννέα μηνών. Ο ίδιος μάλιστα έχει πει σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, πως μεγαλώνοντας απέφευγε να συζητά για τον πατέρα του, φοβούμενος πως θα στεναχωρήσει πολύ την μητέρα του, που δεν ήθελε να θυμάται το τραγικό συμβάν.

 Με τη βασίλισσα Σίλβια και τον Πάπα Φραγκίσκο/Φωτογραφία: AP Images

Όταν τελείωσε το σχολείο, κατατάχθηκε για δυόμιση χρόνια στο Σουηδικό Βασιλικό Στρατό, στο Σουηδικό Βασιλικό Ναυτικό και τη Σουηδική Βασιλική Αεροπορία. Το 1968 χρίστηκε αξιωματικός και των τριών κλάδων. Έχει επίσης ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην ιστορία, την κοινωνιολογία, τις πολιτικές επιστήμες, το φορολογικό δίκαιο και τα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης

Τα καθήκοντα του Βασιλιά όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα της Σουηδίας έχουν περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα. Με την συνταγματική αναθεώρηση του 1974 ο Βασιλιάς έχασε τις περισσότερες επίσημες πολιτικές εξουσίες του, αν και παρέμενε ανώτατος άρχοντας. Οπότε κάνει περίπου αυτά που κάνει και η Βασίλισσα της Αγγλίας: πραγματοποιεί επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και δέχεται ως τέτοιος ξένους αντιπροσώπους στη Σουηδία. Κηρύσσει την ετήσια έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, προεδρεύει Ειδικού Συμβουλίου που σχηματίζεται κατά την αλλαγή της κυβέρνησης, συμμετέχει σε ειδικά συμβούλια με τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο, από τα οποία προεδρεύει το συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, δέχεται τα διαπιστευτήρια από ξένους πρεσβευτές, ενώ υπογράφει τα διαπιστευτήρια των Σουηδών που στέλνονται ως πρεσβευτές στο εξωτερικό. Ως ενωτικός παράγοντας απέχει οικειοθελώς από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Παγκοσμίως, ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος είναι ίσως πιο γνωστός ως παρουσιαστής του ετήσιου Βραβείου Νόμπελ και παραδίδει το ετήσιο Πολικό Μουσικό Βραβείο.

 Με τη βασίλισσα Σίλβια και τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς/Φωτογραφία: AP Images

Ο Βασιλιάς παντρεύτηκε την Σύλβια Σόμερλαθ, της οποίας ο πατέρας ήταν Γερμανός και η μητέρα Βραζιλιάνα, αρνούμενος να υποκύψει σε επίσημα προξενιά. «Θα παντρευτώ τη γυναίκα που θα αγαπήσω», έλεγε και όντως αυτό έκανε. Το ίδιο φυσικά επέτρεψε να κάνουν και τα δικά του παιδιά στη συνέχεια. Με την σύζυγό του γνωρίστηκαν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, όπου εκείνη εργαζόταν ως διερμηνέας και οικοδεσπότης. Ο γάμος τους άργησε λίγο, επειδή η Σύλβια δεν ήταν αριστοκρατικής καταγωγής όμως τελικά πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 1976, στον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης .Έχουν αποκτήσει τρία, τη Βικτωρία, τον Κάρολο Φίλιππο και τέλος η την πριγκίπισσα Μαντλέν. Ο Πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος, όμως αν και το μοναδικό αγόρι της οικογένειας δεν είναι Διάδοχος του θρόνου. Η προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είχε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1980, άλλαξε τη γραμμή διαδοχής, επιτρέποντας την ανάληψη της διαδοχής ανεξάρτητα από το φύλο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο σήμερα διάδοχος του σουηδικού θρόνου είναι η Πριγκίπισσα Βικτώρια,Ο Βασιλιάς, ωστόσο, προσπάθησε να ακυρώσει την αλλαγή της διαδοχής, καθώς ο γιος του βρισκόταν στην πρώτη θέση από τη στιγμή της γέννησής του, κάτι που όμως δεν το πέτυχε. Επίσης αφαίρεσε τον τίτλους από 5 εγγόνια του, τα οποία πλέον δεν πληρώνονται από το κράτος και δεν εκτελούν βασιλικά καθήκοντα, για να μειώσει τη φορολογία των πολιτών.

Ένα βιβλίο που υπέγραψαν τρεις δημοσιογράφοι τον ενέπλεξαν σε ερωτικά σκάνδαλα και απιστίες, τα οποία εκείνος δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε όμως. Ο βασιλιάς απλώς δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου πως αποφάσισαν μαζί με της βασίλισσα Σύλβια, η οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στη χώρα, να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν. Το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε και πλέον έχει ξεχαστεί. Άλλωστε οι Σουηδοί τον θεωρούν ένα γνήσιο σοσιαλιστή που υπηρετεί τη βασιλεία με αίσθημα κοινωνικού δικαίου.