Ανοίγει το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ξανά για το κοινό

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει για το κοινό -Ένα αριστούργημα του Άρη Κωνσταντινίδη της δεκαετίας του '70

Ο Γιάννης Μόραλης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Το σπίτι του στην Αίγινα, ένας χώρος γεμάτος μνήμες, δημιουργικότητα και τέχνη, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Φωτογραφία: jmoralis.gr

Μέσα σε αυτό το ζεστό και εμπνευσμένο περιβάλλον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα που καθρεφτίζουν την πορεία του Μόραλη και να αισθανθούν την αύρα του καλλιτέχνη που τόσο αγάπησε και τίμησε την ελληνική παράδοση και τον μοντερνισμό.

 Φωτογραφία: jmoralis.gr

Το άνοιγμα του σπιτιού του Γιάννη Μόραλη αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, ένα παράθυρο στην καλλιτεχνική κληρονομιά ενός ανθρώπου που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Γιατί ανοίγει το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» θα πραγματοποιήσει έκθεση στη θερινή κατοικία του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού στην Αίγινα, που θα περιλαμβάνει εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του, εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση.

 Φωτογραφία: jmoralis.gr
 Φωτογραφία: jmoralis.gr

Παράλληλα, με την έκθεση την ίδια μέρα  θα λάβει χώρα και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή  (Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος  Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο) να διασκευάζει Τσιτσάνη  μέσα από τους δρόμους της τζαζ.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Το σπίτι του Γιάννη Μοράλη, όπου και διέμενε από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας έως και τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και γυρνούσε στην Αθήνα, ήταν κυριολεκτικά άβατο, αφού σε ελάχιστους επέτρεπε να τον επισκέπτονται.

 Φωτογραφία: jmoralis.gr

Άλλωστε, αυτό ήταν το ησυχαστήριό του και ο χώρος εργασίας του. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα έχουν ευκαιρία να περιηγηθούν στην οικία–εργαστήριο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, όπου ακόμα υπάρχουν τα ίχνη του, οι καμβάδες του, ακόμα και υπολλείματα από μπογιές, και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του.

 Φωτογραφία: jmoralis.gr

Ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Μόραλης ήρθε σε επαφή με την Αίγινα το 1950, όταν πήγε να επισκεφτεί μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του τον καλό του φίλο Νίκο Νικολάου, που νοίκιαζε εκεί ένα σπιτάκι, πριν αποκτήσει το δικό του, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κατοικία του Μόραλη και σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας.

Στον Μόραλη άρεσε πολύ το νησί, ιδίως τα χρώματα και η αρχιτεκτονική του, γιατί του θύμιζε λίγο την πατρίδα του, την Πρέβεζα. Έτσι, αγόρασε ένα οικόπεδο 1,5 στρέμμάτων με λιόδεντρα κι ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη την ανοικοδόμηση της θερινής του κατοικίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1974 και τέλειωσαν τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο  Κωνσταντινίδης, ακολουθώντας  τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, χρησιμοποίησε πέτρα και μπετόν. Το σπίτι ακουμπάει πάνω σε μία βάση, ενώ κενά διαπερνούν τα τοιχία των όψεων. Στον ένα μπετονένιο και πέτρινο όγκο, τοποθετήθηκε  στο ισόγειο το ατελιέ, στρωμένο με μικρά πλακίδια σε χρώμα τερακότας, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονταν το υπνοδωμάτιο και οι βοηθητικοί χώροι.

 Φωτογραφία: jmoralis.gr
 Φωτογραφία: jmoralis.gr

Ο Κωνσταντινίδης εμπνεύστηκε πάρα πολύ από τοπίο και το φυσικό περιβάλλον, για αυτό το λόγο το σπίτι μοιάζει πραγματικά σαν σαν να ξεπηδάει μέσα από το χώμα.  Στους ελαχίστους που επέτρεπε ο Μόραλης την είσοδο ήταν ο γείτονας του πλέον Νικολάου και ο Χριστός Καπράλος.

Πληροφορίες:

Οικία Γιάννη Μόραλη, οδός Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ωρα: 21:00