Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Ντενίση θα προβληθεί στο Netflix -Η πρώτη ελληνική ταινία στην πλατφόρμα
Μετά την σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro» μια ακόμα ελληνική παραγωγή πρόκειται να προβληθεί στο Netflix.
Ο λόγος για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη». Εδώ και αρκετό καιρό, η κορυφαία streaming πλατφόρμα βρίσκεται σε διάλογο με την ελληνική εταιρία παραγωγής Tanweer για την αγορά των δικαιωμάτων του εν λόγω έργου, με δημιουργό και πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η συμφωνία επιτέλους έκλεισε, και μάλιστα, σύμφωνα με την εκπομπή «Πάμε Δανάη!», τα σχετικά συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί. Η ταινία σύντομα θα είναι διαθέσιμη στον κατάλογο των ταινιών του Netflix και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης προβολής.
Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» αποτελεί την πρώτη ελληνική ταινία που συμπεριλαμβάνεται στην ταινιοθήκη του Netflix, και τη δεύτερη ελληνική παραγωγή, μετά τη συμπερίληψη της σειράς Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Maestro στη δημοφιλή πλατφόρμα πριν λίγους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοφιλής ταινία -η οποία κατατάσσεται ως η ακριβότερη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου- χαίρει ήδη διεθνούς αναγνώρισης. Στην Αμερική έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, στην Αυστραλία συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ αναμένεται επίσης να προβληθεί και σε κινηματογράφους της Ρωσίας και της Κίνας.
Τι πραγματεύεται η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»
Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό της έργο, η Μιμή Ντενίση με τη συνδρομή του Μάρτιν Σέρμαν στο σενάριο, μέσα από την ιστορία της Φιλιώς Μπαλτατζή, μιας κοσμοπολίτισσας Σμυρνιάς, που βιώνει τη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, καταφέρνει να μας ταξιδέψει στον χρόνο και να ζωντανέψει ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας. Ακριβής στα γεγονότα και καλά μελετημένη, η Ντενίση αποτυπώνει το ελληνικό αφήγημα της Μικρασιατικής καταστροφής, χωρίς όμως εθνικιστικές εξάρσεις.
Η περιβόητη Μεγάλη ιδέα, η σύγκρουση βενιζελικών και βασιλικών, η στάση των Μεγάλων δυνάμεων που ουσιαστικά άφησαν τη Σμύρνη παραδομένη στις φλόγες, ο τρόπος που οι απλοί άνθρωποι -Τούρκοι και Έλληνες- οι οποίοι αιώνες είχαν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά, βρέθηκαν ξαφνικά και χωρίς να το θέλουν σε αντίπαλα στρατόπεδα και μαζί το δράμα μιας οικογένειας, που ξεκληρίζεται και ξεριζώνεται, περνούν μέσα από τον φακό του Καραντινάκη, που συνδυάζει το προσωπικό και το πολιτικό στοιχείο, κρατώντας σωστά τις ισορροπίες. Ταυτόχρονα, το εύρημα με την Εληνοαμερικανίδα Φιλιώ, που πηγαίνει στη Λέσβο σήμερα για να παρασταθεί στους πρόσφυγες, με συντροφιά το τεφτέρι της γιαγιά της να της ξυπνάει μνήμες, συνδέει τις δυο εποχές, χωρίς μεγαλοστομίες και διδακτισμούς.
Με την αρωγή μιας πραγματικά αξιοθαύμαστης προαγωγής για τα ελληνικά δεδομένα, που με θάρρος ανέλαβε ο Διονύσης Σαμιώτης, αλλά και την αριστοτεχνική διεύθυνση φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή , ο Καραντινάκης κινείται επιδέξια στην προκυμαία που στήθηκε στο Φάληρο, χρησιμοποιεί σωστά τα ειδικά ψηφιακά εφέ, αποδίδει πιστά τη ζωή στη Σμύρνη, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής , προβάλλοντας δύο πραγματικότητες- την ευμάρεια και την ανεμελιά από τη μια, την απόλυτη τραγωδία από την άλλη- ενώ ταυτόχρονα μέσα από ένθετα κομμάτια κινηματογραφημένα στη λογική των επίκαιρων, μας μεταφέρει και στο μέτωπο, εκεί που μαινόταν ο πόλεμος, προσφέροντας μας μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβη τότε.
Πραγματικά, πέρα από κάποιες μικρές αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσωπικών ιστοριών, που θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί περισσότερο, δεν μπορεί κανείς να μην επαινέσει αυτήν την ελληνική παραγωγή, που πετυχαίνει να αναπαραστήσει σωστά την εποχή, υπηρετεί στο έπακρο τις ανάγκες ενός ιστορικού δράματος και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του εμπορικού σινεμά στη χώρα μας, που επιτέλους δείχνει πως μπορεί να ξεπεράσει τη φθήνια και την προχειρότητα και να προσφέρει στο ευρύ κοινό μια κινηματογραφική εμπειρία.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Βογιατζής, Ταμίλα Κουλίεβα, Αναστασία Παντούση, Χρήστος Στέργιογλου κ.α.
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.