«Λόντζα της γειτονιάς»: Ένα μαγειρείο στην καρδιά των Εξαρχείων με «γιαγιαδίστικο» fast-food
Η «Λόντζα της γειτονιάς», το δημοφιλές μαγειρείο των Εξαρχείων είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο «φαστφουντάδικο» που θα βρεις στην καρδιά της Αθήνας.
Αν τύχει να περάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σίγουρο πως το γνωστό πλέον «γιαγιαδίστικο» ταχυφαγείο θα κεντρίσει την προσοχή σου. Η καλαίσθητη ανοιχτή κουζίνα με τα τακτοποιημένα ράφια και τα γεμάτα καρυκεύματα βαζάκια, αφήνει τις ελκυστικές μυρωδιές από το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και ζεστό ζυμωτό ψωμί να ξεχύνονται στον δρόμο, προσελκύοντας τους πεινασμένους περαστικούς.
Με έμφαση στην αγνή πρώτη ύλη και το ποιοτικό φαγητό, οι μάγειρες της Λόντζας δημιουργούν με μεράκι και αφοσίωση απλά πιάτα που αφυπνίζουν παιδικές μνήμες. Μνήμες από τα κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς και τις καθημερινές που γυρίζαμε άρον άρον από το σχολείο, τρέχοντας στην κουζίνα για να καταβροχθίσουμε το αγαπημένο μας σπιτικό φαγητό. Τα «άχαστα» αυγά με τηγανιτές πατάτες, τα λαχταριστά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και τις βουτυρένιες χυλοπίτες.
Αυτές οι στιγμές, οι μυρωδιές και οι γεύσεις αποτέλεσαν την έμπνευση του Σπύρου Χατζηαγγελάκη, ιδιοκτήτη του παραδοσιακού ταχυφαγείου. «Όταν καμία φορά πήγαινα στο χωριό και η γιαγιά μου έλειπε, μας άφηνε σημείωμα "Αν με ψάχνετε είμαι στη Λοντζα"» έχει αναφέρει ο γνωστός ηθοποιός, εξηγώντας το κόνσεπτ πίσω από το μαγαζί του.
Αφορμώμενος από τις παιδικές του αναμνήσεις, ο ίδιος οραματίστηκε ένα εξωστρεφές ταχυφαγείο για τη νέα γενιά που θα προσφέρει στους πεινασμένους περαστικούς ένα πιάτο σπιτικό, «γιαγιαδίστικο» φαγητό.
Στον Έβρο, τόπο καταγωγής του Σπύρου, «Λόντζα» ήταν το μέρος που μαζεύονταν το απόγευμα οι γυναίκες της γειτονιάς, σε πεζούλια ή καρέκλες, κόβοντας κίνηση και ανταλλάσσοντας τα νέα του χωριού. Έτσι και η «Λόντζα της γειτονιάς» αποτελεί ένα παρεϊστικο στέκι, ένα σημείο συνάντησης για τους παλιούς και τους νέους που θέλουν να ανταλλάξουν μια ανθρώπινη κουβέντα και να φάνε ένα νόστιμο πιάτο φαι προτού συνεχίσουν τη βόλτα τους.
Το μαγαζί εξάλλου είναι φτιαγμένο με τρόπο που παροτρύνει την κοινωνική συναναστροφή. Αφού παραλάβει ο καθένας τον δίσκο με το φαγητό του, κάθεται σε έναν από τους μακρόστενους ξύλινους πάγκους, απολαμβάνοντας τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού συντροφιά με γνωστούς αγνώστους.
Πρόσφατα μάλιστα, οι μάγειρες του αγαπημένου φαγάδικου απευθύνθηκαν στους θαμώνες τους μέσω των social media, παροτρύνοντας τους να στείλουν τις αγαπημένες τους συνταγές των γιαγιάδων τους με σκοπό να συμπεριληφθούν στο μενού της «Λόντζας της γειτονιάς».
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι η παραδοσιακή ξυλόσομπα, η λεγόμενη «μασίνα της γιαγιάς», που δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής και αναδεικνύει τον γραφικό χαρακτήρα του. Aσπρόμαυρες φωτογραφίες κοσμούν τους κόκκινους τοίχους και όμορφα, ξύλινα έπιπλα «ζεσταίνουν» τον προσεγμένο χώρο του μαγαζιού, αποπνέοντας κάτι βαθιά γνώριμο και οικείο -κάτι μεταξύ παραδοσιακού ταβερνείου και ενός φιλόξενου, χωριάτικου σπιτιού
Σπεσιαλιτέ του αγαπημένου φαγάδικου είναι το πολίτικο σάντουιτς με φρέσκο ψάρι, το λεγόμενο «balik ekmek» που σερβίρουν τα καΐκια στο Βόσπορο δίπλα από τη γέφυρα του Γαλατά. Η «πειραγμένη» εκδοχή της δικής μας Λόντζας χρησιμοποιεί φρέσκο φιλέτο λαβράκι αντί για παλαμίδα, ενώ το μυστικό της πλούσιας γεύσης του βρίσκεται στον άχαστο συνδυασμό μαγιονέζας, εστραγκόν και άφθονου λεμονιού.