Δεν είναι ασυνήθιστος ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Πολλές φορές μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι ένα μόνο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ικανό να μας φέρει πονοκέφαλο το πολύ μέσα σε 15 λεπτά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το φαινόμενο, ωστόσο πρόσφατα σύμφωνα με την Telegraph επιστήμονες από την Καλιφόρνια κατέληξαν στο ότι υπαίτια για τον πονοκέφαλο είναι μια υγιής αντιοξειδωτική ουσία που πωλείται ως συμπλήρωμα που τονώνει τον εγκέφαλο. Ο λόγος για την κουερσετίνη. Πρόκειται για μια φλαβανόλη που βρίσκεται στα κόκκινα κρασιά.
Ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον
Aurelius Cornelius Celsus στην αρχαία Ρώμη και αναγνωρίστηκε από τη International Headache Society ως κάτι διαφορετικό από ένα τυπικό ''hangover''.
Σύμφωνα λοιπόν με τον χημικό κρασιού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis,
Andrew Waterhouse: «Όταν η κουερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης. Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».