Έρωτας, διαφορετικότητα και συντροφικότητα συναντιούνται στο Cock -Στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών | 0 bovary.gr
Έρωτας, διαφορετικότητα και συντροφικότητα συναντιούνται στο Cock -Στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών | 0 bovary.gr
COCK

Έρωτας, διαφορετικότητα και συντροφικότητα συναντιούνται στο Cock -Στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών


Cock: Εκεί που αποτυπώνονται τα αδιέξοδα των ανθρώπων του σήμερα. Εκεί που το χιούμορ μιλά για τα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Διαφορετικότητα, έρωτας, συντροφικότητα και σεξουαλικότητα συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών.

Το Cock του Μάικ Μπάρλετ σε σκηνοθεσία Μίνου Θεοχάρη μας μεταφέρει στην καρδιά της γενιάς του σήμερα που μόνο μέσα από την αμφισβήτηση θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει. Οι συντελεστές του μιλούν στη BOVARY.

"Το έργο που έγραψε ο Μάικ Μπάρτλετ είναι ένα κοινωνικό κατά βάση έργο που με χιούμορ αποτυπώνει τα αδιέξοδα που η σύγχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει στον σημερινό άνθρωπο.Ένα έργο που χρησιμοποιεί σαν βασικό του εργαλείο το χιούμορ για να μιλήσει με αλήθεια για τα πιο βαθιά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα ερωτικό τρίγωνο με κεντρικό ήρωα ένα νεαρό άνδρα, τον επι σειρά ετών σύντροφό του και μία νεαρή γυναίκα που εισβάλλει απρόσμενα στην ζωή τους. Η παράσταση όπως εγώ την οραματίστηκα προσπαθεί να αποτυπώσει με έναν πιο σουρεαλιστικό τρόπο το χάος που δημιουργείται στο μυαλό του Τζων. Τα δύο φύλα, που ο ίδιος ο συγγραφέας δεν τους έχει δώσει ονόματα παρά μόνο τα αναφέρει ως "Α" (άνδρας) και "Γ" (γυναίκα), κινούνται με έναν πιο φορμαλιστικό τρόπο στην σκηνή. Το ίδιο και η προηγούμενη γενιά που μας οδήγησε στις σημερινές νόρμες και έχει λόγο μέσα στο έργο μέσω του "Π" (πατέρας). Ήθελα ουσιαστικά να μεταφέρω την αίσθηση ενός λούνα παρκ.

 
Κάτι που μοιάζει διασκεδαστικό αλλά μπορεί να γίνει και τρομακτικό. Οι άνθρωποι χάνουν τα κανονικά τους χαρακτηριστικά και μοιάζουν αλλόκοτοι στο μυαλό του ήρωα. Διασκεδάζει μαζί τους, τους θαυμάζει, τους αγαπά δεν μπορεί όμως να υπάρξει ελεύθερος δίπλα τους γιατί προσλαμβάνει κάτι εντελώς διαφορετικό ως «κανονικό». Έτσι και στα μάτια του θεατή τα φύλα έχουν στοιχεία πραγματικά και εξωπραγματικά σε στιγμές. Το κανονικό με το διαφορετικό μπερδεύονται.  Ο Τζων πρέπει να αποφασίσει. Ο κόσμος που παρακολουθεί πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό. Άλλα αισθάνομαι ότι το έργο όπως και η παράσταση που κάνουμε είναι φτιαγμένα για να θέσουν τα ερωτήματα, να αμφισβητήσουν, να επαναφέρουν την αμφιβολία που είναι ίσως ο μόνος δρόμος για εξέλιξη".
 
Μίνως Θεοχάρης 
«Το Cock είναι μια κωμική κατάθεση της ανάγκης μας να περιοριζόμαστε πίσω από τίτλους και ταμπέλες. Είναι ένα έργο που μιλάει για τη διαφορετικότητα και τον τρόπο που τη χειριζόμαστε, τον έρωτα και τις διαφορετικές εκφάνσεις του, τη συντροφικότητα και την διαχρονικότητα της, τη σεξουαλικότητα και τους ορισμούς της, και πολλές ακόμα καταστάσεις που βιώνουμε μέσα από την κοινωνικότητα μας.
 
Ο Άνδρας της ιστορίας μας, ο ρόλος μου, είναι ένας άνθρωπος που διεκδικεί με πάθος και ένταση αυτό που θέλει. Ζει έντονα και ξεκάθαρα και το ίδιο αναζητά και στους γύρω του. Όταν, όμως, εμφανίζεται το τρίτο πρόσωπο στο ζευγάρι, η κατάσταση ξεφεύγει και στο παιχνίδι πια δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί! Το Cock είναι ένα έργο με χιούμορ και ευαισθησία».
 
Δημήτρης Μακαλιάς 
 
«Είμαι η «Γ», δηλαδή η γυναίκα, μια γυναίκα πολύ ερωτευμένη με το Τζων. Τόσο πολύ που δε την ενδιαφέρει ούτε ο σεξουαλικός του προσανατολισμός ούτε ότι πάει πρώτη φορά με γυναίκα!
Η «Γ» έχει αυτοπεποίθηση αλλά θολωμένη από έρωτα κι από επιθυμία προβάλλει στον άλλον της δικές της προσδοκίες, είναι ένα μίγμα ανασφάλειας και σιγουριάς όπως κάθε γυναικεία φύση...».
 
Φωτεινή Αθερίδη 

«Εγώ υποδύομαι τον ρόλο του πατέρα που ο γιος του, τού έχει δηλώσει ότι είναι γκέι. Ο πατέρας φέρει το αρχέγονο ανδρικό πρότυπο όπως, επίσης, το πρότυπο μια παλαιάς γενιάς, η οποία γενιά κάνοντας μεγάλες προσπάθειες μπόρεσε, εν μέρει, να συμφιλιωθεί με την νέα γενιά, αποδεχόμενη όλα σχεδόν τα σημερινά πρότυπα. Που σαφώς στην προσπάθεια του να αποκωδικοποιήσει τη νέα γενιά κάνει λάθη ή προσπαθεί να εξηγήσει επιλογές και συμπεριφορές με λάθος τρόπο».

Οπότε η σύγκρουση είναι μοιραία.

Αλέξανδρος Καλπακίδης 

«Σημασία έχει το τι άνθρωπος είναι. Όχι αν είναι άντρας ή γυναίκα αλλά τι είδους άνθρωπος είναι. Τι κάνει. Γιατί, λοιπόν, μου λες πως το με τι κοιμάμαι είναι πιο σημαντικό από το με ποιον άνθρωπο κοιμάμαι; Γιατί μου λες ότι πρέπει να ξέρω τι είμαι; Δεν έχει σημασία».

Αυτά τα λόγια βγαίνουν από το στόμα του Τζον, του ρόλου που υποδύομαι, όταν πια νιώθει ότι δεν μπορεί να ανασάνει, ότι βουλιάζει σε κινούμενη άμμο και προσπαθεί απέλπιδα να βγει.

Προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο και μια ανάσα από τη πίεση που δέχεται από τον περίγυρό του. Ο Τζον είναι μόνος ρόλος του έργου που ξέρουμε το όνομα του άλλα τίποτα άλλο.Τι δουλειά κάνει; Τι ηλικία έχει; Τι σχέσει έχει με τους γονείς του; Τι θέλει; Ο Α (Άντρας) και η Γ (Γυναικά) διεκδικούν τον Τζον. Ο Π (Πατέρας) τον διεκδικεί επίσης, εκ μέρους του γιου του.

Ο Τζον διεκδικεί την αλήθεια του».

Ηλίας Μουλάς 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Πρόκειται για την κωμική ιστορία ενός ιδιαίτερου τριγώνου, που σχηματίζεται αναπάντεχα όταν ένας ομοφυλόφιλος άντρας γνωρίζει και ερωτεύεται μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να νιώθει απόλυτα διχασμένος. Το «Cock» αναφέρεται με τολμηρό τρόπο στο ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας, αποτελώντας ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στον σημερινό άνθρωπο.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- απόδοση: Μίνως Θεοχάρης

Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά- κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Μίνως Θεοχάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη-Ερωφίλη Κλέπκου

Παίζουν: Δημήτρης Μακαλιάς, Φωτεινή Αθερίδου, Ηλίας Μουλάς και ο Αλέξανδρος Καλπακίδης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Δευτέρα – Τρίτη 21:00

TAGS