Φωτογραφία: Shuterstock/ VGstockstudio
Φωτογραφία: Shuterstock/ VGstockstudio
MOTHERHOOD STORIES

Οι τύψεις της εργαζόμενης μητέρας -H Κατερίνα Μαντά περιγράφει


Ναι, η ζωή μου άλλαξε όταν γεννήθηκε ο γιος μου. Όμως ήταν διαφορετικά τα σχέδια όταν έμεινα έγκυος και άλλαξαν εντελώς όταν ήρθε.

Γιατί φαντάζομαι γνωρίζετε πολλές ότι όταν είσαι νέα μαμά, δουλειά δεν βρίσκεις εύκολα ή και καθόλου.

Άρα, εκ των πραγμάτων ο Παύλος γνώρισε μία Κατερίνα που ήταν στο σπίτι, δούλευε από το σπίτι…καμία σχέση με τα παλιά δεδομένα.
Είχαμε τη δυνατότητα να «χτίσουμε» τη σχέση μας… να γνωριστούμε καλά και να γίνουμε κολλητοί. Για μένα ήταν δύσκολο να μάθω να μεγαλώνω ενα αγοράκι, μιας και η οικογένεια -μέχρι τότε- ήταν γεμάτη γυναίκες. Πολύ διάβασμα και μελέτη για να ανατραφεί σωστά.

Η ζωή μου πριν ήταν διαφορετική. Ήταν πιο γεμάτη από ανθρώπους, από εμπειρίες, πάρτυ, χορούς, συναισθήματα, αλλά και πολλή δουλειά!

Τα πρώτα χρόνια με τον Παύλο ήταν γεμάτα από άγχος, αϋπνία και -αρκετά συχνά- νεύρα. 

Τώρα οι ευθύνες γίνονται όλο και περισσότερες, η δουλειά έχει συνεχείς υποχρεώσεις και ο Παύλος δείχνει κατανόηση κι απολαμβάνει πολλές από τις χαρές της δουλειάς μου μαζί μου. Όμως του λείπω και μου λείπει. Γιατί ο Παύλος-Μάξιμος είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μου φέρει η ζωή. Είναι το δημιούργημα που απολαμβάνω να χαζεύω, να τον ακούω όταν μιλάει ασταμάτητα και να τον κοιμίζω. 

Αλλά δεν είμαι η μόνη που έχω τύψεις κι ενοχές κάθε φορά που τον αφήνω σπίτι ενώ εγώ πρέπει να φύγω για δουλειά, ακόμα κι αν ξέρω ότι είναι σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπους που τον λατρεύουν και περνάει πολύ καλά.
Και γι αυτό το έψαξα: Αντί να σκέφτεσαι μονίμως όσα δεν μπορείς να προσφέρεις στο παιδί, όπως π.χ. την 24ωρη παρουσία σου στη ζωή του, σκέψου για τις δυνατότητες που του προσφέρεις. Το γεγονός ότι εργάζεσαι σημαίνει ότι μπορείς να του προσφέρεις ένα καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο, καλύτερο σχολείο, περισσότερα παιχνίδια και άλλα διάφορα καταναλωτικά μεν, χρήσιμα στη ζωή του όμως.

Η "απουσία" σου μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γίνει πιο κοινωνικό, πιο ώριμο και πιο αυτάρκες.  
 

shutterstock
shutterstock

Πρέπει να μάθεις να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Είσαι μαμά και είσαι και επαγγελματίας, δεν μπορείς να είσαι τέλεια και στους δύο ρόλους σου. Κανείς δεν το απαιτεί.

Διώξε το άγχος. Ή διαχειρίσου το παραγωγικά και δημιουργικά. Μίλησε με κάποιον που εμπιστεύεσαι και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Φρόντισε να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου: διάβασε ένα βιβλίο, κάνε yoga, δες μια ταινία.
Το πιο βασικό, όταν είσαι με το παιδί σου, είναι να είσαι χαλαρή και να απολαμβάνεις τις στιγμές μαζί του.

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr