AP
AP
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

«Μας θεωρούν sex toys»: Στη Βόρεια Κορέα η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών είναι μέρος της καθημερινής ζωής


Στη Βόρεια Κορέα οι γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τόσο συχνά που αποτελεί πλέον μέρος της κανονικής ζωής.

Σύμφωνα με αναφορά του Human Rights Watch, οι αξιωματούχοι της χώρας κακοποιούν σεξουαλικά της γυναίκες με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία. 

Η αναφορά του HRW βασίζεται σε συνεντεύξεις 62 Βορειοκορεατισών που δραπέτευσαν από τη χώρα και παρείχαν λεπτομερείς εκθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης.

Αποκαλύφθηκε μια κουλτούρα ανοιχτής, μη αντιμετωπισμένης κακοποίησης, κυρίως από άνδρες σε θέσεις ισχύος, όπως αναφέρει το BBC.

«Μας θεωρούσαν sex toys. Ήμασταν στο έλεος των ανδρών», ανέφερε η Oh Jung-hee, πρώην έμπορος στα 40 της. «Μερικές φορές, από το πουθενά, κλαίγαμε την νύχτα και δεν ξέραμε γιατί».

Οι πληροφορίες είναι πολύ δύσκολες και αναφορές σαν κι αυτές, σπάνιες. 

AP
AP

Σύμφωνα με το HRW, κάποιες γυναίκες ανέφεραν ότι η σεξουαλική κακοποίηση έχει γίνει κανονικότητα τόσο πολύ που δεν πιστεύουν ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο, με κάποιες να λένε ότι είχε γίνει αποδεκτό ως μέρος της καθημερινής ζωής τους.

Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και η ανεξέλεγκτη κατάχρηση εξουσίας από τους αυτουργούς ήταν κάποιοι από τους πολλούς παράγοντες που οδήγησε σε αυτή τη νοοτροπία, προσθέτει η αναφορά.

Οι δράστες περιλαμβάνουν υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους κομμάτων, δεσμοφύλακες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

AP
AP

Οι συνεντευξιαζόμενες είπαν ότι όταν ένας αξιωματούχος διάλεγε ένα κορίτσι, αυτή δεν είχε επιλογή από το να συμμορφωθεί.  

 Αυτό συνέβη σε μια γυναίκα που ανακρινόταν από αστυνομικό, όταν προσπάθησε να φύγει από την χώρα. 

«Με έβαλε να κάτσω πολύ κοντά του και με ακουμπούσε ανάμεσα στα πόδια, πολλές φορές διαφορετικές μέρες», ανέφερε η Park Young-hee.

«Η ζωή μου ήταν στα χέρια του, οπότε έκανα ότι ήθελε. Πώς μπορούσα να κάνω κάτι άλλο;»

AP
AP

Το HRW κάλεσε την Βόρεια Κορέα να «αναγνωρίσει το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας» και να «διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα».

Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών του 2014 είχε συμπεράνει τη «συστηματική, διαδεδομένη και χυδαία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που είχαν τελεστεί από την κυβέρνηση της χώρας.

Η αναγκαστική έκτρωση, ο βιασμός και η σεξουαλική βία είχαν τελεστεί ακόμη σε φυλακές και σε κρατήσεις.