Shutterstock
Shutterstock
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Το Μουσείο Παιχνιδιών είναι υπέροχο σαν παραμύθι


Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών  ανοίγει  τις πόρτες του στις 26 Οκτωβρίου και υπόσχεται να μαγέψει τους επισκέπτες.

Με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. 

Αν θέλετε να ξανανιώσετε παιδιά δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στο Παλαιό Φάληρο, όπου στεγάζεται το Μουσείου και να περιπλανηθείτε σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα και ιστορίες. 

Καταρχάς, το ίδιο το κτίριο αποτελεί από μόνο του αξιοθέατο. Πρόκειται για έναν πύργο του 19ου αιώνα, που χτίστηκε από τον Σπύρο Δεσπόζιτο. Κάποια στιγμή εκείνος το νοίκιασε στον μεγαλογιατρό Γ. Μηλιαρέση, που το μετέτρεψε σε υδροθεραπευτήριο κι ιδιωτική κλινική για τα μέλη της αστικής κοινωνίας της εποχής. Μετά το θάνατο του Δεσπόζιτου, ο εφοπλιστής Αθανάσιος Κουλούρας αγόρασε όλα τα μερίδια από τους κληρονόμους, το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε κατοικία δική του. 

Το 1953 το οίκημα πέρασε στα χέρια της δεύτερης γυναίκα του και σύμφωνα με τις επιθυμίες του συζύγου της  εκείνη το παραχώρησε στο μουσείο Μπενάκη.   

Η κυρία Αργυριάδη, που δώρισε τη συλλογή της στο μουσείο του 1990, μάς εξομολογήθηκε την προσωπική της ιστορία και τη σχέση της με τα παιχνίδια.

 «Όταν ήμουν μικρή, οι γονείς μου δεν είχαν τα χρήματα να μου αγοράζουν κάθε χρόνο ένα καινούργιο παιχνίδι. Έτσι, η μητέρα μου έπαιρνε τις παλιές μου κούκλες και  τους έφτιαχνε καινούρια ρούχα. Με εξέπληττε κάθε φορά και ταυτόχρονα ήταν σαν να μου έλεγε να προσέχω τα παιχνίδια μου. Φαίνεται αυτό εγγράφτηκε μέσα μου κι έκτοτε όποτε έβρισκα ένα παιχνίδι το μάζευα. Βέβαια με βοήθησε πολύ και ο άντρας μου σε αυτή την περιπέτεια που ήταν παλαιοπώλης. Έτρεχα να βρω παλιούς κατασκευαστές, σε όποιες χώρες ταξιδεύαμε αγοράζαμε παιχνίδια και σιγά σιγά δημιουργήθηκε αυτή η συλλογή. Κάποια στιγμή είπα στον κύριο Δεληβοριά ότι με έπνιγαν στο σπίτι τόσα παιχνίδια κι τότε εκείνος μου πρότεινε να τα δωρίσω στο μουσείο».

Στο ισόγειο, δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο ενιαίες αίθουσες, η μια λειτουργεί μόνιμη έκθεση και η δεύτερη πρόκειται να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και το πωλητήριο. 

Η πρώτη από αυτές θα είναι οι «Μνήμες της κυρίας Αργυριάδη», που θα περιλαμβάνει μια μικρή ιστορία της συλλογής, καθώς και στιγμές που την καθόρισαν, όπως ας πούμε το πρώτο παιχνίδι που μάζεψε ως συλλέκτρια.

«Το πρώτο μου παιχνίδι ως παιδί ήταν μια ζωντανή κότα, που τη μεγάλωνα εγώ η ίδια, την πήγαινα μέχρι και βόλτα με το καρότσι. Παλαιότερα έφτιαχνα κι εγώ η ίδια παιχνίδια, τώρα όχι πια, γράφω όμως παραμύθια», μου εκμυστηρεύεται χαμογελώντας η κυρία Αργυριάδη.

Στον κάτω χώρο τώρα, βρίσκονται έξι διαφορετικές αίθουσες, όπου θα δείτε και το μεγαλύτερο μέρος από τα 3500 εκθέματα, που υπάρχουν στο Μουσείο. Τα περισσότερα αντικείμενα φτάνουν μέχρι το 1960, όπως μας εξηγεί η κυρία Νόρα Χατζοπούλου, υπεύθυνη του Μουσείου, ενώ υπάρχουν κι άλλα εκθέματα που θα εμφανιστούν αργότερα. Η πρώτη αίθουσα ξεκινάει από την αρχαιότητα ( 720π.Χ)  και φτάνει ως το Βυζάντιο, όπου ξεχωρίζουν οι οστέϊνες κούκλες που βρέθηκαν όλες μαζί, οπότε οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι προέρχονται από ένα εργαστήριο της εποχής.

Επίσης, μπορείτε να θαυμάσετε βόλους, ένα πολύ όμορφο αμαξίδιο, κότσια, διάφορα μικροαντικείμενα που αντιγράφουν σκεύη της καθημερινότητας, κουδουνίστρες, θήλαστρα, αλλά και ομοιώματα ζώων.

«Είναι δύσκολο να υπάρξουν πολλά παιχνίδια από την αρχαιότητα, γιατί τα υλικά ήταν πολύ εύθραυστα. Αυτά που έχουμε εμείς πιθανότατα προέρχονται από κτερίσματα τάφων», μου εξηγεί η κυρία Χατζοπούλου. 

Συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας, ακολουθώντας τις θεματικές ενότητες  στις οποίες είναι δομημένο το Μουσείο και χαζεύουμε υπέροχες κούκλες μόδας, παιχνίδια από όλο τον κόσμο, παιδικά χρηστικά αντικείμενα, όπως ρούχα, βρεφικά είδη, ή  σχολικά εξαρτήματα.

Ξεχωρίζει και τραβάει την προσοχή το αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον εγγονό του, αλλά και το μακεδονίτικο άλογο από ένα λούνα παρκ των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ υπέροχες είναι  και οι κούκλες με παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όταν ρωτάω την κυρία Αργυριάδη ποιο παιχνίδι αγαπάει περισσότερο, της είναι δύσκολο να ξεχωρίσει: «Αγαπώ πάντως πολύ τα πανηγυριώτικα παιχνίδια, που είναι απλά και χειροποίητα. Όμως ξέρετε, όλα τα παιχνίδια κρύβουν μια ολόκληρη ιστορία κι αυτή η ιστορία είναι που τα κάνει πολύτιμα. Βασικά δεν μπορείς να διαλέξεις να διαλέξεις ένα παιχνίδι, σε διαλέγει αυτό. Μάλιστα τις ιστορίες αυτές τις καταγράφουμε και σε λίγο καιρό θα μπορούν να τις διαβάσουν και οι επισκέπτες του μουσείου».

Ένα ακόμα μέρος της συλλογής που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα automat παιχνίδια με μηχανισμούς από ρολογάδες, που συνδυάζουν κίνηση και ήχο, όπως μια κούλα που κλαίει επειδή έχει σπάσει η δική της κούκλα.

Επίσης, θα δείτε φιγούρες εμπνευσμένες από ήρωες παιδικής λογοτεχνίας από τις αρχές  του 20 αιώνα, επιτραπέζια παιχνίδια, την μηχανική κούκλα Miss Kellermann, βασισμένη στην πρώτη κολυμβήτρια που προσπάθησε να διασχίσει τη Μάγχη, κουκλοθέατρα από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και σπιτάκια.

 Τέλος, στο πωλητήριο θα βρείτε παιχνίδια ίδιας λογικής με αυτά που υπάρχουν στην έκθεση αλλά και σύγχρονα παιχνίδια, ενώ η κυρία Χατζοπούλου μας ενημερώνει ότι υπάρχει σύντομα δημιουργηθούν και αντίγραφα των εκθεμάτων.

Το μουσείο λειτουργεί από Πέμπτη- Κυριακή: 10:00 - 18:00

Εισιτήρια Γενική είσοδος: € 9, Μειωμένο :€ 7

Δημοσιογράφοι: € 1